Selected tags

Further tags

Στην μπασκετική σλανγκική είναι το μέρος του γηπέδου έμπροσθεν των δυο καλαθιών. Αλλιώς το λένε ρακέτα, χωρίς ο λόγος να είναι πλήρως κατανοητός, εκ μέρους μου τουλάστιχον.

  1. ... Η πιο μεγάλη διαφορά είναι το τρίποντο καθώς μεταφέρεται 50 εκατοστά πιο πίσω (από τα 6.25 στα 6.75)...

  2. Η περιοχή των 3 δευτερολέπτων, (το «ζωγραφιστό» όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε), από επιτραπέζιο σχήμα, παίρνει ορθογώνιο το οποίο είναι σημειωμένο στο παρκέ.

  3. Οι πλάγιες γραμμές επαναφοράς θα πρέπει να σημειωθούν εκτός γηπέδου στην απέναντι πλευρά από τη γραμματεία και τους πάγκους των ομάδων.

... από Κρητική ιστοσελίδα.

(από perkins, 06/09/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Κανονίζουμε μπασκετάκι για Σάββατο βράδυ, ένεκα ότι μεγαλώσαμε, δουλειά σπίτι κ.λ.π. και οι εποχές που ήμασταν δεκάξι και παίζαμε κάθε μέρα φύγαν ανεπιστρεπτί. Η παρέα είναι 10 άτομα, σπανίως μαζευόμαστε ζυγός αριθμός (φαντάσου τι τραβάει ο Πλατινί), και συνήθως εμφανίζονται βία έξι άτομα.

Έλα που σήμερα μαζευτήκαμε και οι δέκα, και ο Μάκης έφερε και έναν εξτρά. Το σύνολον 11. Άντε τώρα να παίξεις μονό...

Οπότε ο Μάκης που έκανε την μαλακία, ως άλλος Κύρος Γρανάζης προτείνει να αγγαρέψουμε έναν πιτσιρικά από την απέναντι μπασκέτα (δια της βίας, γιατί είμαστε και άγριοι) και να κάνουμε (ή παίξουμε) πρωταθληματάκια. Δλδ, να κάνουμε τέσσερις ομάδες (των τριών) και να παίξουν όλες οι ομάδες εναντίον όλων, μονά στα 11, και να ανακηρυχθεί ο νικητής. Σαν τους όμιλους του champions' league ένα πράμα.

Τα πρωταθληματάκια είναι η λύση όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός διαθέσιμων παικτών για μονό. Το τέλειο είναι τρεις εναντίον τριών. Δύο εναντίον δύο είναι ξελίγωμα μεγάλο γιατί δεν ανασαίνεις, και τέσσερις εναντίον τέσσερις έχει γρίνα γιατί πάντα κάποιος αδικείται σε πάσες και προσπάθειες... Άσε που κάποιοι κατασκηνώνουν κάτω από το καλάθι.

Τα πρωταθληματάκια αποτελούν μια Σολομώντειο λύση, διότι είναι η λύση που δυσαρεστεί λιγότερο. Σε αντίθετη περίπτωση, ή θα γαμιόταν το παιχνίδι (4vs.4), ή κάποιος θα περίσσευε.

Αυτό για τώρα που έχουμε κάποια ηλικία. Όταν ήμασταν μικροί και είχαμε κουράγιο για διπλά, συνήθως καταφεύγαμε στη λύση αυτή, διότι είτε το γήπεδο ήταν μισό, είτε γιατί η άλλη μπασκέτα ήταν πιασμένη από άλλη παρέα.

Πάρτο-βάλτο: Χότζας (από πρόχειρο).

(νομίζω ότι είναι ενσωματωμένο στον ορισμό, με το μαλάκα το Μάκη)

(από electron, 01/09/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η ατημελήτως ξυρισμένη ή παντελώς αξύριστη θήλεια γάμπα, ως σλανγκιστί εκαλείτο κατά την των 90αζ δεκατίαν, ήτις καθίσταται εμφανής υπό του αδυνάτου ίνα κρύψει τις λεπτομέρειες καλσόνιου, ιδίως δε του λευκού.

(2 φίλοι στο Άλσος σχολιάζουν τον 3ο φίλο για το νέο του αμόρε)

1ος: Ωραίο το μικρό του Τόλη... Λίγο το δοντάκι το πεταχτό, λίγο το μαλλάκι αφανέ, αλλά θα το στρώσει, αυτός. Θα το σουλουπώσει...
2ος: Δεν είδες χαμηλά τι παίζει, φίλε, όμως! Δεν είδες τον καραπιάλη, να σε σκιάξει...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Στην μπασκετική σλανγκ είναι η μπίλια της σφυρίχτρας του διαιτητή ή η ίδια η σφυρίχτρα και κατ' επέκταση η εύνοια της διαιτησίας προς την μια εκ των δυο ομάδων.

Συνεκδοχικά και ο ίδιος ο διαιτητής (βλ. παράδειγμα 2).

Τελευταία λέγεται και από τους «ποδοσφαιρικούς», αλλά σπανιότερα.

  1. Νταξ μωρέ, χάσαμε αλλά οι άλλοι πήρανε και το στραγάλι, αλλιώς δε χάναμε με την καμία.

  2. Αφού βλέπουν ότι ούτε το στραγάλι (που άφησε το μπαμπάκι και έπιασε το κονσερβοκούτι) δεν βάζει στον αγώνα την ομάδα τους που παραπαίει, ... (από ιστοσελίδα)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η διαιτητική εύνοια, μικρότερου βαθμού από το χειρουργείο και το στραγάλι.

Προέρχεται από την συλλογιστική ότι ναι μεν το καρπούζι το έκοψε στη μέση ο κόραξ, αλλά τα κουκούτσια του τα έδωσε όλα στη μία ομάδα, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα χωρίς να μπορεί να διαμαρτυρηθεί έντονα ο ηττημένος.

... Τις συνέπειες αυτής της αποτυχίας θα τις καταλάβει και μάλιστα από το προσεχές καλοκαίρι στην Τουρκία η Εθνική Ομάδα. Όχι σφύριγμα, αλλά ούτε τα... κουκούτσια από το καρπούζι δεν θα παίρνει ο κακομοίρης ο Καζλάουσκας, που έπειτα από πολλά-πολλά χρόνια θα είναι ο πρώτος προπονητής στην Εθνική Ελλάδος, που θα παίξει με κόντρα διαιτησία. από εδώ

(από perkins, 08/09/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η ιαχή «Παύλο θεέ πάρε την ΠΑΕ» ακούστηκε για πρώτη φορά προ τριακονταετίας, από τους γενάρχες της φυλής των Πούλα-Πούλα. Απευθυνόταν στον Παύλο Γιαννακόπουλο, τον θεωρούμενο μεσσία της μπάλας που και καλά θα λύτρωνε τον Παναθηναϊκό από την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Τελικά ο Γιαννακόπουλος επικεντρώθηκε στο μπάσκετ, αλλά η κραυγή ριζώθηκε βαθιά στη συνείδηση του λαού. Μεταλλάχτηκε σε πιο σκληρά συνθήματα όπως «Τζίγγερ μπινέ πούλα την ΠΑΕ», αυτονομήθηκε από την μπανάθα, υιοθετήθηκε κι απ' το αεκάκι («Τίγρη Θεέ πάρε την ΠΑΕ») και μοιραίως απέκτησε ξεχωριστή υπόσταση εκτός αθλητισμού.

Έχοντας διατελέσει ναϊντίλα ολκής, χρησιμοποιείται πλέον κυρίως ως ad hoc χαριτωμενιά θαυμασμού ή ειρωνείας.

Ευχαριστώ τον Jonas για την Δημόσια Πάσα.

- Βγενόπουλε, κάνε πρόταση για την παέ. ότι ποσό θες αλλα βγες και πες ένα ποσό. και τα άλλα άστα σε εμάς. εμείς που χρόνια φωνάζαμε «παύλο θεέ-πάρε την παέ» (για να μας λυτρώσει από την καβουρο-οικογένεια) ειμαστε όλοι μαζί σου.
(εδώ)

- Ζουράρη Θεέ πάρε την ΠΑΕ! Δικαιώνεσαι μεγάλε για τη μνημειώδη φράση σου «Υπουργείο Εξωτερικών Τεμενάδων» - και εννοούσες βέβαια εκείνο το σκοτεινό οργανισμό που υποδύεται πως υπερασπίζεται τα ελληνικά συμφέροντα.
(εκεί)

- Σε απελπισία οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μετά τη χθεσινή ήττα στην μαρτυρική Μεγαλόνησο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε κατά την επιστροφή της ομάδας από τα κατερχόμενα, ήταν «Μητσοτάκη θεέ, πάρε την ΠΑΕ! Μητσοτάκη θεέ, πάρε την ΠΑΕ!».
(παραδίπλα)

- Εrdogan θεέ πάρε την ΠΑΕ. Το εννοώ. Από τη στιγμή που οι «διοικητές» θωρηκτών (Αβέρωφ) κατάντησαν πορτιέρηδες σε κλαμπάκια, δεν υπάρχει άλλη λύση.
(παρακείθε)

(από electron, 08/09/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ιτιά, ιτιά, λουλουδιασμένη (τραγουδιστικά) - Πλατάνι - Πλάτανος: Ποδοσφαιρικοί όροι. Χρησιμοποιούνται για να αποδώσουν το αποτέλεσμα της ήττας τόσο στον πρώτο αγώνα, όσο και στον επαναληπτικό, λόγω ηχητικής ομοιότητας κι επανάληψης των λέξεων «ιτιά-ιτιά» που παραπέμπει ηχητικά στην «ήττα-ήττα». Το σπάσιμο της φωνής κατά την τραγουδιστική απόδοση του «ιτιά-ιτιά» επιτείνει το αίσθημα λύπης που μας κατακλύζει.

Η λέξη «πλατάνι», αποτελεί μετεξέλιξη λόγω συγγένειας με την ιτιά ως προς το βουκολικό τους χαρακτήρα. Εφόσον επρόκειτο για αξιοπρεπείς ήττες χρησιμοποιείται το ουδέτερο «πλατάνι». Εφόσον η ήττα (του επαναληπτικού αγώνα, καθώς στην επικοινωνιακή σχέση μεταξύ των συνομιλητών το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα νοείται γνωστό) χρησιμοποιείται και ο όρος «πλάτανος».

-Άσε ρε χθες κλείνοντας ταμείο είχα έλλειμμα 40.000 ευρώ και καθίσαμε όλοι οι υπάλληλοι μέχρι να εντοπιστεί το λάθος. -Και τι έγινε ρε; Βρέθηκαν; -Ναι ρε, τα είχα βάλει κατά λάθος στην εσωτερική τσέπη του σακακιού μου. Η ουσία της υπόθεσης είναι όμως πως έχασα τον αγώνα και στις 4 το πρωί που ξεμπερδέψαμε είχε τελειώσει και η Σούπερ Μπάλα. Λοιπόν; -Άσε φίλε, πλάτανος.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

  1. Χρησιμοποιείται πολύ στον αθλητισμό. Βγαίνει από το αγγλικό lob, που σημαίνει το ρίξιμο της μπάλας στον αέρα έτσι ώστε να σχηματίσει υψηλό τόξο. Η αγγλική λέξη μαρτυρείται από το 1824.

Η λόμπα χρησιμοποιείται κυρίως στο τένις, όπου είναι μια υψηλή και δυνατή μπαλιά, κυρίως όταν ο αντίπαλος είναι κοντά στο φιλέ, αλλά έχει διάφορες παραλλαγές, όπως φαίνεται στο άρθρο της Βικούλας.

Στα ελληνικά η λόμπα χρησιμοποιείται κυρίως στο ποδόσφαιρο, όπου είναι «η μπαλιά μεταξύ σέντρας και σουτ που γίνεται την ώρα που ο επιτιθέμενος βλέπει τον τερματοφύλακα εκτός θέσεως και προσπαθεί να τον «κρεμάσει»», δες εδώ για πλήρη ορισμό. Άλλες εκφράσεις που χρησιμοποιούνται για τον ξευτιλισμένο από την λόμπα μεσολογγίτη τερματοφύλακα είναι «τον κρέμασε» και «τον τέντωσε». Για τις λόμπες είναι διάσημοι οι λατινοαμερικάνοι.

Με παρόμοια σημασία χρησιμοποιείται και στο μπάσκετ για την ψηλοκρεμαστή μπαλιά- πάσα- ασίστ που «κρεμάει» τους αντιπάλους και βρίσκει επιτιθέμενο στην καρδιά της ρακέτας, ιδίως σε αιφνιδιασμό. Αν ο πασαδόρος είναι κωλόφαρδος μπορεί και η λόμπα να καταλήξει στο καλάθι, ή αντίστροφο ένα σουτ-αερόμπαλα να το αδράξει συμπαίκτης και να σκοράρει οπότε να θεωρηθεί α πουστεριόρι ως λόμπα, όπως έγινε με ένα εξαιρετικά αμφίσημο σουτ-πάσα του Μίλος Τεόντοσιτς του Ολυμπιακού.

  1. Η λόμπα είναι επίσης ό,τι και ο λόμπας, ήτοι η κωλόμπα που της φάγανε τον κω. Από το περσικό gulampare βγαίνει το τουρκικό kulampara, - και τα δύο σημαίνουν τον ενεργητικό ομοφυλόφιλο-, και από εκεί το κολομπαράς. Με μια εντυπωσιακή ολίσθηση του σλανγκοσημαίνοντος έχουμε με σλανγκικές αποκοπές και αναπτύξεις και λολοπαίγνια τα: κωλόμπα, κωλόμπος, λόμπας, λομπίσκος, λο, ενώ από τον Χότζα έχουμε ακούσει και τα εθνικά/ εθνοτικά: κολομβιανός, λομβαρδός, λογγιβάρδος.

  2. Η παρδαλή λέξη αναφέρει ότι στα λευκαδίτικα (και ίσως όχι μόνο) η λόμπα είναι ό,τι και η λούμπα, δηλαδή η λακούβα. Η λούμπα πάντως σύμφωνα με το Βικάκι «προέρχεται από το αγγλικό lube bay. Στα συνεργεία αυτοκινήτων πριν εφευρεθούν οι υδραυλικοί ανυψωτήρες, η αλλαγή λαδιών γινόταν πάνω από ένα λάκκο, τη λούμπα», δες.

  1. α. Μπενφίκα: Στραπάτσο με λόμπα. [...] Ο 24χρονος Βραζιλιάνος φορ βγήκε στην αντεπίθεση και με μια εξαιρετική λόμπα από μεγάλη απόσταση, κρέμασε τον Ρομπέρτο, πετυχαίνοντας ίσως το καλύτερο γκολ της εβδομάδας στην Ευρώπη.
    (Δώθε).

β. Στην επόμενη φάση ο Καρνέζης βγήκε από την εστία του και ο Κλέιτον τον «κρέμασε» με μια βραζιλιάνικη «λόμπα» κερδίζοντας το χειροκρότημα των συμπαικτών του. (κείθε)

γ. Επιστροφή με λόμπα. Εάν ο παίκτης στον φιλέ σε τρώει ζωντανό, τότε η επιστροφή με λόμπα είναι καλή λύση. Ο συμπαίκτης σας πρέπει να μείνει πίσω. Προτιμάτε τις διαγώνιες λόμπες γιατί σας προσφέρουν καλύτερο στόχο. (παραπέρα).

δ. Με λόμπα καλάθι ο Τεόντοσιτς. (Από τον κόκκινο πλανήτη)

  1. α.- Τονε βλέπεις το Γιώργο; Μεγάλη λόμπα! Παλιός ποδηλατάς βλέπεις…
    - Περσινός κωλομπαράς - φετινός πούστης! Αυτό ξέρω εγώ…

β. - Είναι Λομβαρδός, γιου νόου, Μιλάνο, Πάβια, Κρεμόνα; οι Λογγιβάρδοι επιτίθενται, ένα πράμα (ο Χότζας περιγράφει μια λόμπα σε πρόσφατη συνάντα)

  1. Παραδέξου ότι έπεσες σε λόμπα. Δεν είναι κακό.
    Το αστέρι της Βεργίνας (όπως έγινες γνωστό) ή ήλιος (οκτάκτινος, 16κτινος κλπ) όπως ήταν γνωστό πριν την Βεργίνα, ήταν πανελλήνιο σύμβολο και το χρησιμοποιούσαν όλες οι ελληνίδες πόλεις-κράτη και βασίλεια. (Από φοράδα).

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Στο ποδόσφαιρο, είναι το πέρασμα της μπάλας κάτω από τα ανοιχτά πόδια του αντίπαλου αμυντικού. Όπως το θέτει γλαφυρά ποδοσφαιρο-σλανγκιστής εδώ, «ποδιά είναι το ελαφρό τσιμπηματάκι-πέρασμα της μπάλας κάτω από τα πόδια του επερχόμενου αντιπάλου. Απαραίτητη προϋπόθεση, ο επιθετικός να ξεκινήσει νωχελικά, ώστε να δώσει λανθασμένη εντύπωση στον αμυντικό πως όλα καλά θα του πάνε. Ακολουθεί αστραπιαίο πέταγμα και ελιγμός ώστε ο επιθετικός να παραλάβει την μπάλα από την άλλη μεριά και ο αμυντικός να πάρει την «ποδιά» και να την φορέσει μιας και από την ντροπή θα αλλάξει επάγγελμα».

Μάξι Ροντρίγκεζ: «Θα κάνω… ποδιά στον Κυργιάκο».
«Απειλές» μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Λίβερπουλ εκτόξευσε ο Μάξι Ροντρίγκεζ στον συμπαίκτη του Σωτήρη Κυργιάκο!
«Ναι, κάναμε πλάκα μεταξύ μας. Του είπα πως θα του κάνω ‘ποδιά’ και αυτός μου είπε πως θα με κλωτσήσει!», είπε αστειευόμενος ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός για το ματς με την Εθνική Ελλάδας, όπου θα βρει αντιμέτωπο τον Έλληνα αμυντικό.
(Δες).

Got a better definition? Add it!

Published

Η έδρα ποδοσφαιρικής ομάδας που επιτίθεται συνεχώς προκαλώντας πανικό στον αντίπαλο.

Εκτός του ότι η ομάδα αυτή δεν παίζεται με τίποτα εντός έδρας, συνήθως συνοδεύεται από ένθερμους υποστηρικτές που δημιουργούν εκρηκτική ατμόσφαιρα, αυτό που λέμε ο δωδέκατος παίκτης.

Μερικές τέτοιες έδρες

  • Το Camp Nou, έδρα της Barcelona F.C.
  • Το Old Trafford, έδρα της Manchester United
  • To Santiago Bernabeu, έδρα της Real Madrid

- Τι θα κάνουμε αύριο με τη Μπάρτσα;
- Τι να κάνουμε μωρμαλάκα; Το Καμπ Νου είναι το πιο κατηφορικό γήπεδο της Ευρώπης: στο πρώτο ημίχρονο γέρνει προς την πλευρά όπου αμύνεται η φιλοξενούμενη ομάδα και στο δεύτερο, προς εκείνη όπου επιτίθεται η Μπάρτσα! (εμπνευσμένο απο εδώ)

(από notheitis, 17/09/10)

βλ. και γέρνει το γήπεδο

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified