#1
mrkxiii

in ερήμη

Λοιπόν,παίδια με αναγκάσατε να κάνω εγγραφή μόνο και μόνο για το ερήμη (δηλαδή ερήμη!). Είμαι «πατρινόπουλο» που λέτε κι εσείς και θέλω να βοηθήσω λίγο. Γενικά δε χρησιμοποιώ τόσο slang αλλά Πατρινός χωρίς ερήμη = ερήμη Πατρινός! (Ξέρω,κατατοπιστική αρχή!)
Να ξεκινήσω λέγοντας τα εξής:
1. Τα παραδείγματα είναι σωστά.
2. Το ερήμη κολλάει πράγματι παντού. (χωρίς ν όμως. ποτέ με ν σήμερα. το ίδιο ισχύει και για το «ερήμη παράσταση»)
Κατα την προσωπική μου γνώμη το ερήμη δήλωνει σε οτιδηποτε και αν χαρακτηρίζει ότι δεν έχει σημασία,δεν έχει νόημα. Με λίγα λόγια θα πω πως το ερήμη δηλώνει κυρίως απογοήτευση,δυσαρέσκεια,ξενέρα,απαξίωση και οτιδήποτε συναφές και συσχετιζόμενο με τις εκφράσεις «δε με νοιάζει».«ό,τι να'ναι» και «χωρίς λόγο» . Ωστόσο η χρήση του εμπεριέχει στη συντριπτική της πλειοψηφεία ενα ύφος χαλαρό και αστείο (πράγμα σ'το οποίο έχει συμβάλλει και όλο αυτό το κλίμα σύγχησης των πολλαπλών εννοιών της λέξης) συνέπως δεν δίνει τόσο άσχημη αίσθηση όταν λέγεται. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι λέγεται καλοπροαίρεται,με μια διάθεση για χαβαλέ και γέλιο.
Μπορεί να εκφράσει μέχρι και θαυμασμό,μπορεί να πάρει μορφή επιθετικού προσδιορισμού,επιρρήματος και γενικά να προσδιορίσει τα πάντα. Χρησιμοποιείται πλέον,μετά απο την τόσο συχνή χρήση της για να καλύψει το κενο που υπάρχει κατά τη διάρκεια της σκέψης πριν την απάντηση σε κάποια ερώτηση.
Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να αφήσετε σχόλιο,τα παρακάτω είναι απλώς συμπληρωματικά,μια μικρή επεξηγηματική ανάλυση.

Τι σημαίνει; Χρησιμοποείται για να δηλώσει 1.την αδιαφορία (Τι θα κάνουμε; -Ξέρω 'γω; Ερήμη... / Ερήμη,ο,τι θες...) Όπως βλέπετε θα μπορούσε και να μην υπάρχει αλλά η χρήση του δίνει έμφαση. Προσέξτε και τα αποσιωπητικά. Είναι εκεί για να σας δείξω οτι το κλίμα,η κατάσταση,η ατμόσφαιρα και η διάθεση σε/με την οποία το χρησιμοποιούμε είναι πολύ κοντινή στην αίσθηση που σου δίνουν και τα : άραξε...,χαλάρα...,δε βαριέσαι... κ.α. και γενικώς έχετε στο μυαλό σας υποτονικό ύφος,αυτή τη γενική βαρεμάρα,το ύφος του τεμπέλη,του κοπρίτη.
2. την άγνοια. (Ερήμη δεν εχω ίδεα./Ερήμη,που να ξέρω;)
Γενίκα το εννοιολογικό ύφος πλησιάζει το προηγούμενο οπότε και συνεχίζω.
3. χαρακτηρίζει ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ γίνεται και ή παίρνει μεγαλύτερη αξία απο αυτή που του αναλογεί ή έχει παρουσιαστέι απο πιο πριν καλύτερο απο αυτό που καταλήγεις να δεις ή είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να το κάνει εφόσον γνωρίζει τα στοιχειώδη στο εκάστοτε θέμα (και πιθανότατα η ένεργεια που έγινε ήταν αποτέλεσμα τύχης -πάσας φύσεως- και όχι ικανοτήτων) Παραδείγματα: Εδω εντάσσεται το «ερήμη γκολ» που αναφέρθηκε παραπάνω ως κακή ή μάλλον τραγική χρήση της λέξης. (Δεν είναι.) Επίσης: - Πω...κοίτα αμάξαρα που έχει ο τύπος...
Απαντήσεις με τη χρήση του ερημη: -Ερήμη αμάξι. Δεν πίανει μια μπροστά στο τάδε μοντέλο. (το αμάξι παρουσιάστηκε ως κατί ανώτερο απο αυτό που είναι) ή
- Ερήμη... Ας είχα και εγώ τα λεφτά του μπαμπάκα και θα κυκλοφορούσα με ελικόπτερο. (εδω,ο τύπος είχε την τύχη να γεννηθεί πλούσιος -και τώρα το παίζει bill gates-.) (Το ερήμη στέκεται και μόνο του όπως βλέπετε χαρακτηρίζοντας την κατάσταση εν γένει.)

Αυτά και άλλα πολλά λοιπόν (κάπου εδω κουράστηκα να πληκτρολογώ). Αν θέλετε κάτι άλλομ,ρωτήστε.

Για την προέλευση το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εγώ τουλάχιστον γνώριζα πρώτα την προαναφερθείσα φράση «ερήμη παράσταση» και στη συνέχεια παρατήρησα τη χρήση του «ερήμη»,μόνο του σα μπαλαντέρ παντού και πάντα. Το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι οτι κάποιος βλέποντας ή ακούγοντας τη λέξη «ερήμην» εξέλαβε άλλο νόημα και ξεκίνησε να τη χρησιμοποιεί. Η μοναδική εννοιολογική/σημασιολογική σύνδεση που θα μπορούσα να κάνω είναι: [B] Ερήμην: Δηλώνει την απουσία,συνήθως (πιθανότατα πάντα) προσώπου. Ερήμη: Δηλώνει την απουσία νοήματος σε κάποια ενέργεια/πράξη ακόμα όμως και σε οποιονδηποτε όρο. [/B]

Τα υπόλοιπα τα έκανε όλα η μαγεία της γλώσσας,το από στόμα σε στόμα (δεν υποννοώ τίποτα πρόστυχο).