#1
cincin152

in πρωκτοπεντετηρίς

Φίλε-φίλη vikar. Σήμερα γράφτηκα στο site μόνο για την ανάρτηση, όμως το παρακολουθώ αρκετά χρόνια τώρα. Δεν με προσέβαλες, δεν το πήρα έτσι. Ίσως έκανα λάθος που ανέβασα τη λέξη εφόσον δεν χρησιμοποιείται σήμερα, αν αυτός είναι ένας όρος του σάιτ που παρέλειψα. Τη βρήκα ως ένα έξυπνο αριστοφανικό λογοπαίγνιο και είπα να τη μοιραστώ. Η λέξη σύμφωνα με το λεξικό σπάνιων λέξεων που προανέφερα υπάρχει στην κωμωδία 'Ειρήνη' του Αριστοφάνη. Που να βρω τώρα το αρχαίο κείμενο να το παραθέσω; Τυχόν μεταγραφή στη δημοτική σίγουρα δεν θα αναφέρει τη λέξη σε αυτή τη μορφή.
Παρ΄ όλ' αυτά αν μπορούν οι διαχειριστές ας σβήσουν τη λέξη ως ασύμβατη με τους κανόνες του σάιτ. Θα επανέλθω με άλλη καλύτερη ;)

#2
cincin152

in πρωκτοπεντετηρίς

Εντάξει παιδιά, γράψτε άκυρο. Λάθος λέξη σε λάθος σάιτ. Πρωκτοπεντηρίς, της πρωκτοπεντετηρίδος, ω πρωκτοπεντετηρίδα λοιπόν είναι η πεντατία του κώλου και της ακολασίας. Κάποιος να ενημερώσει το γελοίο τον Αριστοφάνη, τον λεξοπλάστη και slanger της εποχής του, που τόλμησε να φτιάξει μια λέξη, απουσία ενός ανάλογου σάιτ σαν αυτό που θα τον διόρθωναν για το ατόπημά του να αγνοήσει βασικούς κανόνες καθαρεύουσας... Φίλε-φίλη vikar δεν είμαι καινούργιος στο site, το παρακολουθώ απ' τις πρώτες μέρες του αλλά είπα για πρώτη φορά να ανεβάσω ένα λήμμα που δεν υπήρχε. Συγγνώμη για την αναστάτωση, πάω να σοβαρευτώ διαβάζοντας Μπαμπινιώτη...

#3
cincin152

in πρωκτοπεντετηρίς

Βλέπω ότι ο «αρχιμάγιστρος» την ερμηνεύει ώς περίοδο ακολασίας, όπως φανταζόμουν κι εγώ, επειδή ακριβώς επικεντρώνεται στο -ετηρίς. Όμως η Αριστοφανική λέξη όπως απαντάται στο κείμενό του (αναρθρόγραφος ή λεξοπλάστης ο Αριστοφάνης;) είναι σε κατάληξη -ρις και αρσενικό με εντελώς άλλη έννοια. Άλλωστε οι κανόνες των αρχαίων δεν είναι πάντα ίδιοι με αυτούς που ξέρουμε και εφαρμόζουμε σήμερα.

#4
cincin152

in πρωκτοπεντετηρίς

Επισημαίνω ότι η λέξη είναι Αριστοφανική. Όσο για την παραπομπή στο wiktionary, θεωρώ ότι η ερμηνεία είναι εντελώς λάθος. Πιστεύω ότι αν το δούμε ως θηλυκό θα σήμαινε «η πενταετία του πρωκτού» ενώ τώρα το γένος καθορίζεται από τον πρωκτό που είναι αρσενικό και το δεύτερο συνθετικό καθορίζει την περιοδικότητα που εμφανίζεται. Γνώμη μου πάντα...

Χμμ δεν τη βρήκα παρόλο που έψαξα, αλλιώς δεν θα την ανέβαζα.

#6
cincin152

in πρωκτοπεντετηρίς

Λεξικό σπάνιων λέξεων, Νικόλας Αργύρης, εκδόσεις ΦΕΡΕΝΙΚΗ. Και είναι αρσενικό κατά τη γνώμη μου γιατί αναφέρεται στον πρωκτό, αν και στην αρχή πίστευα ότι είναι θηλυκό όπως «επετηρίς -ίδα»