#1
ufo.g

in ελά!

Έψαχνα τυχαία το επιρρώνω και το γκουγκλ με οδήγησε εδώ. Έχει ελάχιστα αποτελέσματα, ενώ προτείνει το επιρρωνύω, ρήμα το οποίο αγνοούσα αλλά φαίνεται λογικός ο σχηματισμός του όπως μας λέει κι ο επισκέπτης παραπάνω...

#2
ufo.g

in ξίδι

Αυτό για την λιποθυμία του Χριστού μου φαίνεται πολύ αληθοφανές για να είναι αληθινό. Το έχω ξανακούσει με διάφορες παραλλαγές και με λιγότερο ή περισσότερο επιστημονικές εξηγήσεις αλλά πάντα από πηγές που υπόθεση εργασίας έχουν την απόρριψη του μεταφυσικού εξυπηρετώντας υλιστικές θεωρίες και στην χειρότερη περίπτωση προπαγάνδα πολιτικού συστήματος. (Οι κουκουέδες που έχω γνωρίσει με γλυκό λαϊκισμό και αγωνιστική διάθεση το έχουν έτοιμο στις απαντήσεις τους προς τις πλάνες της μπουρζουαζίας και το όπιο του λαουτζίκου και ξεφορτώνονται έτσι το πρόβλημα Χριστός και οι φιλελεύθεροι ομοίως με το όραμα ότι η πρόοδος όλα θα τα εξηγήσει και θα τους προσφέρει την αθανασία). Δεν μου κολλάει γιατί δεν βρίσκω τι σκοπό θα εξυπηρετούσε η όλη σκηνοθεσία, ακόμα και αν δεχτούμε ότι ανένηψε μετά από το μαρτύριο και την εξάντληση και με τα μέσα της εποχής, αφού ο χριστιανισμός ήταν παράνομος με άσχημες κυρώσεις και οι χριστιανοί περιθωριοποιημένοι ήδη από την αρχή και πέρασαν τρεις αιώνες για να γίνει αποδεκτός και τελικά να κυριαρχήσει στη Δύση.

#3
ufo.g

in τσομάκι

ευχαριστώ jesus! Χαίρομαι γι'αυτό.

#4
ufo.g

in τσομάκι

Ευχαριστώ patsis. Ψάχνοντας-κυρίως στο διαδίκτυο-περισσότερες πληροφορίες δεν κατάφερα να βρω κάτι διαφωτιστικό για άλλον ορισμό(ούτε στην τούρκικη γλώσσα). Προσωπικά έχω συναντήσει την έκφραση (με την ερμηνεία που έχω καταχωρήσει) μόνο στον προφορικό λόγο και παρατήρησα οτι οι δέκτες που δεν την γνωρίζουν την συγχέουν ηχητικά με το ''ψωμάκι''... Η ετυμολογία της πάντως από τα τούρκικα συνηγορεί στην δοθείσα ερμηνεία... Για τους λόγους αυτούς θεωρώ πολύ πιθανή την εξήγηση του soulto στο σχόλιό του,χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω αναζήτηση...

#5
ufo.g

in πουλεύω

Αυτό είναι αλήθεια. Και δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθούν πηγές. Ίσως να ήταν χρήσιμο να διασταυρώνονταν οι ημερομηνίες.Το πότε φαλίρισε το εργοστάσιο του Πουλόπουλου και αν ήταν ήδη σε χρήση το ρήμα. Αλλά βέβαια δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου ομόηχα με διαφορετική σημασία αλληλεπιδρούν κάποια χρονική στιγμή ίσως με κάποια αφορμή δημιουργώντας ευφυώς πολλές φορές καινούργιες εκφράσεις που ορίζουν εύστοχα και περιεκτικά μία έννοια ή κατάσταση.

''Μέσα στη ζούγκλα τον Ταρζάν

θα πάω να συναντήσω

να παίξω φίνο μπαγλαμά

κι ίσως τον συγκινήσω''Ο Τσιτσάνης στη ζούγκλα,1939

Edited by MT :
Ισιώθηκε το λίνκι.
#7
ufo.g

in πουλεύω

Ίσως το λήμμα να ετυμολογείται από το πουλί το πετούμενο, με την έννοια ότι γίνομαι πουλί, κάνω φτερά και ύστερα ή και παράλληλα να συσχετίστηκε με παίρνω τον πούλο ή με το έγινε πουλόπουλος . Άλλωστε στο τραγούδι του Μάρκου που αναφερει ο Sir Demetrius Sui generis (1936) είναι απίθανο η έκφραση να έχει την υβριστική σημασία καθώς στα ρεμπέτικα τραγούδια γενικά απουσιάζουν εντελώς οι βωμολοχίες και τα σεξουαλικά υπονοούμενα.

Edited by MT :
μορφοποίηση