Ο Σαραντάκος σήμερα το αναφέρει ως παρετυμολογία, η οποία όμως μπορεί και να έπαιξε ρόλο, ενώ η προέλευση είναι το γαλλικό blague, που λέει κι ο uncle-Hodz.
Πρόκειται για κατηγορία παρετυμολογιών που είναι πιο δυσδιάκριτες καθώς δεν αφορούν σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, όπως οι νατσουλισμοί, αλλά σε μια συνήθεια που ίσχυε σε μια περασμένη εποχή, οπότε είναι πιο πειστικές, ενώ μπορεί και να ισχύουν ενίοτε, ή τουλάχιστον να παίζουν κάποιο συμπληρωματικό ρόλο στην καθιέρωση μιας έκφρασης.
Mr. Mojo Risin', το αναγραμματείο αποκαλύπτει ότι ζεις και βοσκάς γίδια στην Στεμνίτσα.
Η βουπουδοσλάνγκ που λέγαμε.
Γνωστή η περίφημη σκηνή του SexAndTheCity με την Σαρλότ τη μελαχρινούλα να κλαίγεται ότι έχει teabag situation, τη Σαμάνθα να την κοιτάει με συμπάθεια και κατανόηση και να αρχίσει να της εξηγεί πώς να αναπνέει καλύτερα για να μην πνίγεται (και η άλλη να της διευκρινίζει ότι κυριολεκτικά έχει θέμα με χρησιμοποιημένα φακελάκια από τσάι επειδή ο νέος της γκομενοσυγκάτοικος τα αφήνει παντού χύμα με το τσάι που πίνει όλη την ώρα).
Χρησιμοποιείται και για γυναίκες. π.χ.
- Ρε θυμάσαι μία Γιώτα Τσιμπρικίδου, μια παρουσιάστρια που ήτανε καλό γκομενάκι. Τι απέγινε αυτή, γιατί χάθηκε;
- Ε κάποιος θα την τύλιξε μωρέ και την έχει ξεκόψει απ' το χώρο. Συμβαίνουν αυτά.
Όχι, καμία σχέση. Στρώνω=Την έχω κανονικά σε σχέση, δε μου φεύγει κτλ.
υπάρχει και η ντρικ τήμ
WTF! Βγάζει ο chrome τέτοια μηνύματα και δεν το πήρα πρέφα;
τι είπες ρε για τη μάνα μου;;;;
(καλώς ήρθες!)
Ο Μινίστρος χοντραίνει την πλοκή των ετυμολογιών:
γανιάζω < γάνα < γανώνω = καλύπτω με κασσίτερο, επικασσιτερώνω < αρχαίο γανῶ, παράλληλος τύπος του γάνυμαι = αστράφτω, λάμπω, πιθανόν < **γάFνυμαι*, που ίσως συνδέεται με τις λέξεις γηθῶ, γαῦρος. Νομίζω ότι συγγενές είναι και το Γανυμήδης, το boy toy του Διός. Ο Γανυμήδης κατά μια εκδοχή ετυμολογείται από το μήδεον, δηλ. τα γεννητικά όργανα, οπότε είναι αυτός που είδε χαρά στα σκέλια του. Θα προσέθετα βάσει των παραπάνω ότι ο Γανυμήδης είναι αυτός που του άστραψε τα σκέλια ο κατ' εξοχήν ψωλοβρόντης, ο Ζευς.
Βλ. επίσης και τα σχόλια στο γκάγκανος /-ο, γκαγκάνα.
Ναι. Σε κάποιους ανθρωπολόγους έχω συναντήσει και τον όρο εξωτερικός εαυτός, που περιγράφει φαινόμενα, όπως λ.χ. τα μαλλιά του Σαμψών. Υπάρχουν ανάλογα και στην ελληνική μυθολογία, λ.χ. με τον Μίνωα.
δεν ειναι σωστος ο ορισμος! ειναι για κοντου αναστηματος και οχι για μετριου.μετριου αναστηματος δεν ηταν ποτε υποτιμητικος ορος αλλα κοινωνικα αποδεκτος
Νομίζω πως δεν έχει καταχωρηθεί το λήμμα «παίρνω», στην φράση «πάρε φάτσα» ή «πάρε ένα παιδί», δηλαδή, πολύ απλά «κοίτα φάτσα» κλπ.
το έχω στο πρόχειρο κάτι αιώνες... αν κάποιος στο μξ, ας.
σωστός ο νέος...
Πρώτα ο Θεός!
Quizás η νέα.
Τυπικός βουλευτής που κυκλοφορούσε απασφαλισμένος ήταν το πάλαι ποτέ ο Π. Τατούλης, ο οποίος τελικά κάηκε στο ζέσταμα.
Κάντα πιο σέντσια ρε γμτ...
Και όπως θα έλεγε και ο Καραισκάκης τούτο το λήμμα είναι για τον μόντζον...
Εμ... Άλλο το πουλί του ναύτη κι άλλο του καντηλανάφτη
xaxaxaxa
Εμπνεόμενος από το τελευταίο σχόλιο του Βικάριου, έρχομαι να καλύψω το σημαντικοτατότατο γεγονός του θανάτου με την κλασική ατάκα σε κηδείες : «Ελπίζω να τα ξαναπούμε υπό καλύτερες συνθήκες» (όχι, την ατάκα δεν την πετάει το τιμώμενο πρόσωπο της τελετής. Μπρρρ !!! ).
δείτε και εδώ, αχαχαχα!!!!!!!
Νομίζω ότι έχεις δίκιο κι ότι το ματσούρι είναι μετά από το μιλφ, αντίθετα από ό,τι λέγαμε στον άλλο ορισμό.
πλήρες! και το διαβασα και το πενταστερωσα γιατι τυγχανω sucker της καλης χρησης της καθαρευουσης.. καποια πραματα δεν εκφερονται καλαισθητα στη δημοτικη(ειδικα η χρηση των ενεργητικων μετοχων). ευγε και γι αυτο.ολα χρειαζονται.