Άκλιτη λέξη ή μεξικάνικος πληθυντικός για τον κρητικό ντάκο.
Ο ντάκος είναι παραδοσιακό σαλατοειδές πιάτο τση Κρήτης με παξιμάδια (και ουχί σκέτο παξιμάδι, αν και λέγεται και κουκουβάγια ή παξιμάδι), ντομάτες, τυρί και λάδι.
Το άκλιτο ντάκος ή τα μεξικάνικα ντάκος τείνουν πλέον να αντικαταστήσουν ολοκληρωτικά το ντάκο.
Θα θέλαμε ένα καραφάκι τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο κι ένα ντάκος.
Πρώτο πρώτο αποτέλεσμα στη γούγλη:
Κρητικά ντάκος!!! ...
Συστατικά
- 5 κρητικά ντάκος
...
Οδηγίες- Στη συνέχεια περιχύνουμε τα ντάκος μας με το μίγμα.
- Πασπαλίζουμε τα ντάκος με τριμένη φέτα (οσο σας αρέσει).
...
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν βρίσκετε τα ντάκος πολύ σκληρά μπορείτε να τα μαλακώσετε βρέχοντάς τα ...
Την ποσότητα των ντάκος την καθορίζετε εσείς προσθέτοντας η αφαιρώντας ντάκος. Καλή σας όρεξη!!!!!!!!
9 comments
Khan
Τα ντάκος θα είναι, φαντάζομαι, σπεσιαλιτέ στο μεξικλάνικο εστιατόριο senor zorba.
iron
απ' όσο έχω καταλάβει οι κρητικοί δεν το έχουν στο μενού τους παραδοσιακά. Πιθανόν σε κανα μέρος της Κρήτης ναι, αλλά δεν πρόκειται για έδεσμα που χαρακτηρίζει όλο το νησί, είναι μάλλον κατασκευασμένο, μύθος ένα πράμα.
Χαλ;
GATZMAN
Μια ενδιαφέρουσα κουβέντα για κατασκευασμένα «παραδοσιακά» εδέσματα, γίνεται και στα σχόλια του λήμματος κουκουβάγια
protnet
Είχα καιρό να μπω εδώ και για μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα ότι το λινκ στο παράδειγμα με τη συνταγή δεν λειτουργεί γιατί η συνταγή έχει διορθωθεί και έχει αλλάξει ο τίτλος/URL της. Έτσι τώρα βρίσκεται εδώ: http://www.sintagespareas.gr/sintages/**kritikoi-ntakoi**.html
Το ενδιαφέρον είναι ότι, αν και από τα πρώτα σχόλια το 2008 επισημαίνεται το λάθος, εντούτοις η συνταγή διορθώνεται μόνο μετά τη δημοσίευση του λήμματος στο slang.gr!!! Που σημαίνει ότι το slang.gr διαμορφώνει καταστάσεις!
jesus
γαμάμε.
vikar
Πλάκα κάνεις; για εξώφυλλο στο Τάιμ είμαστε.
Galadriel
Το Τάιμ να κοιτάξει να έρθει να του κάνουμε εμείς εξώφυλλο λέμε.
jesus
άι ντον'τ γκίβ ε ταίμ.
mtrench
@ironick, ο ντάκος (γενικά το παξιμάδι, κυρίως κρίθινο) είναι παραδοσιακό έδεσμα σε ολόκληρο το νησί. Η αντοχή του στην υγρασία των ορεινών περιοχών (μπορεί να διατηρηθεί για μήνες) ήταν ο κύριος λόγος που προτιμώνταν έναντι του ψωμιού. Παράλληλα, αυτό το κάνει και σχετικά οικονομικό στην παραγωγή, καθώς η ξυλεία στο νησί, αν και σίγουρα όχι δυσεύρετη, είναι περιορισμένη.