Στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στα αθλητικά πηγαδάκια ομαδικών σπορ, παρατηρείται το φαινόμενο αντικατάστασης του γ' προσώπου ενικού ή των α' & β' πληθυντικού με το α' & β' πρόσωπο ενικού, ανάλογα την περίσταση. Εξηγούμαι:

- Όταν αναφερόμαστε στην ομάδα μας, χρησιμοποιούμε το «εγώ» αντί για το αναμενόμενο «η α' ομάδα» ή «εμείς» (δηλαδή το σύνολο των οπαδών και η ομάδα ως σύλλογος).

- Όταν αναφερόμαστε στην αντίπαλη ομάδα και απευθυνόμενοι στον εκπρόσωπό της στη συζήτηση, χρησιμοποιούμε το «εσύ» αντί για το αναμενόμενο «η β' ομάδα» ή «εσείς» (και πάλι δηλαδή το σύνολο των οπαδών και η ομάδα ως σύλλογος).

- Όταν αναφερόμαστε σε τρίτη ομάδα που δεν εκπροσωπείται στη συζήτηση, χρησιμοποιούμε κανονικά τους αναμενόμενους τύπους «η γ' ομάδα» και «αυτοί».

Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι η συζήτηση, χάριν οικειότητας, ανάγκης επίδειξης μαγκιάς αλλά και γνώσεων ως προς τα αθλητικά θέματα από μέρους μας, αλλά και κάποιου (ασυναίσθητου πολλές φορές) σεβασμού προς το συνομιλητή για τις δικές του γνώσεις, λαμβάνει πιο προσωπικό χαρακτήρα.

Σημειώνεται, πως το φαινόμενο αφορά σε ομαδικά σπορ με μεγάλους συλλόγους και οργανωμένους οπαδούς (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϋ κλπ), όπου ευδοκιμεί και ο φανατισμός -και όχι σε ατομικά «ευγενή» αθλήματα (στίβος).

- Τι ήταν αυτό χτες; Πόνεσε; Έτσι! Ασάλιωτα!
- Καλά, λέγε... Τα πέντε που σου έριξα πέρυσι τα ξέχασες;

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
poniroskylo

Σωστός. Διαδεδομένο. Δες και το λήμμα εγώ.

#2
Jonas

Μπράβο, δεν το είχα δει. Δεν ήξερα καν πως να το ψάξω αυτό. Cryptoslangology...

#3
johnblack

Υπολογίζω πριν καμιά δεκαριά χρόνια, γύρω στο 2000, πρέπει να έγινε αυτή η μετάπτωση απο το «εμείς» και «εσείς» στο «εγώ» και ''εσύ«. Άλλος κανείς τι λέει;

#4
poniroskylo

Μέσα είσαι. Προσωπικά το άκουσα πρώτη φορά το 1998 από φίλο Παναθηναϊκό. Θυμάμαι τη σκηνή, άργησα να καταλάβω τι εννόούσε και μετά το βρήκα πολύ αστείο. Αατα.

#5
Jonas

«Είμαστε στο 'εμείς'.» - Μακρυγιάννης

«Είμαστε στο 'εγώ'.» - Τσουκαλάς

#6
poniroskylo

Δείτε και αυτό το σχόλιο του χρήστη slangmaniac από το λήμμα σκουλήκια

[I]ΠΑΟΚτζλης σε Αρειανό:
-Τι μιλάς κι εσύ ρε σκούληκα, εγώ το '97 νικούσα την Άρσεναλ κι εσύ έχανες απ' τα Τρίκαλα. Βηταεθνικούχε. Τι με λες τώρα[/I]