Ο ήχος πλήκτρων που εμφανίζεται συχνότατα σε β' διαλογής / καλτ λαϊκά / σκυλάδικα. Συνηθέστερα και προφανέστατα προέρχεται από εξίσου β' διαλογής keyboard, το οποίο ενώ μπορεί να ακούγεται ως συνοδεία στο υπόλοιπο κομμάτι, σε ένα μέρος του κλέβει την παράσταση.

Τι γυφταρμόνιο είναι αυτό που παίζει στο «Για τα μάτια του κόσμου»! (βλ. και μήδι)

Δες και ψησταριά.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Fixit13

Καμιά φορά συναντάται και σε latin τραγούδια, και ορίζεται ακριβέστερα ως γυφτοσύνθι (γυφτό-synth).

#2
jesus

σωστός

βλέπε κ πανηγυριώτικα, πανηγυρτζίδικα κ ντηλέυ, καθ' ότι παίζει κ σε τέτοιες καταστάσεις αυτό το φαινόμενο.

#3
Cunning Linguist

Στα λαϊκά έπαιζε πολλή φαρφίσα πάντως.

#4
betatzis

Το είπα και στο ντηλέϋ, η φαρφίζα, το φαρφιζιάρικο τραγούδι και η φαρφιζιά (σόλο φαρφίζα), θένε λημματογράφηση, αλλά τελικά εγώ δεν το έχω. Η farfisa πρέπει να ήταν φίρμα εταιρείας που έφτιαχνε τα όργανα αυτά, όπως μαθαίνουμε εδώ

Καλημέρα

#5
aias.ath

Ποιὸς παληὸς θυμᾶται τὸν φαρφιζιάρη Βασιλειάδη, μεγάλη φίρμα τῆς ἐποχῆς Καζαντζίδη, μὲ τὸ γούνινο καπέλλο καὶ τὸ δόντι ποὺ ἔλλειπε στὴν πρόσοψι;

Σωστὸς ὁ betatzis, ἡ φαρφίζα εἶναι μάρκα. Πῶς λέμε Κολυνός, καὶ ἐννοοῦμε ὀδοντόπαστα...

Νοστάλγησα τώρα...

#6
dryhammer

Η Farfisa ήταν όντως εταιρία που έφριαχνε αρμόνια τα '50ς - 60'ς. Τα αρμόνια στον Καζαντζίδη ήταν Farfisa, όπως και το αρμόνιο στους Doors (δεν ξέρω άν ήταν όντως, αλλά ο Ray Manzarek φαρφίσιαζε). Ο ήχος ήταν χαρακτηριστικός (και της εποχής) και οι πρώτοι φαρφισιάρηδες που ξεκίνησαν από ακκορντεόν, το έπαιζαν με το ένα χέρι κυρίως σαν ακκορντεόν ανάσκελο και οι αδαείς το θεωρούσαν δεξιοτεχνία(!!). Οι άλλοι που ξεκίνησαν από πιάνο έπαιζαν κανονικά.

#7
dryhammer

Τα τελευταία χρόνια η φίρμα (ναι! είναι η ίδια εταιρία) απαντάται σε θυροτηλέφωνα. Λογότυπο ένα ίσιο F μπλεγμένο με ένα ανεστραμμένο σαν να το σχεδίασε ο Escher.

#8
patsis

Βλ. και ταχαμούτος.

#9
patsis

Pet Shop Boys, "Twenty-something", 2016.