Πιθανή προέλευση: Πύρρος, ο Βορειοηπειρώτης από το «Κωνσταντίνου και Ελένης», επεισόδιο 13 (Mad σπίτι), ο οποίος μιλούσε τα ελληνικά τσάτρα πάτρα και όταν είδε τον εαυτό του στο βίντεο όπου έκλεβε το σαλάμι από το σούπερ-μάρκετ, δήλωσε περιχαρής: «Έχω φωτοαγένεια! Ωραίο βγκαίνω.»

Στην καθημερινή ζωή ωστόσο έχει επικρατήσει η ετυμολογικά ορθή ερμηνεία από το φωτό + αγένεια, ή αλλιώς φωτογένεια με την πρωτοπορία του στερητικού α- στη μέση της λέξης, ήτοι το αντίθετο της φωτογένειας. Επομένως, έχω φωτοαγένεια παναπεί δε βγαίνω ωραίος στις φωτογραφίες. Συνήθως λέγεται από ανασφαλή θήλεα, σε μισοαστείο-μισοσοβαρό τόνο, διότι μετά όπως και δήποτε ακολουθεί κράξιμο από τις φιλενάδες, οπότε να μη χαλάσουμε και τις καρδιές μας!

(κοριτσοπαρέα)
Κορίτσι #1: Κοιτάχτε τι ωραίο τοπίο! Ελάτε να βγούμε όλες μαζί μια φωτογραφία!
Κορίτσι #2: Να πούμε στον κυριούλη να μας βγάλει;
Κορίτσι #3: Όχι, θα την τραβήξω εγώ, που έχω φωτοαγένεια.
Υπόλοιπα κορίτσια (όλα μαζί): Τι λες μωρέ, μια χαρά είσαι, πολύ ωραία βγαίνεις στις φωτογραφίες, και σ'εκείνη τη φωτογραφία που έχεις προφίλ στο φουμπού είσαι μια κούκλα, τι να πω κι εγώ που βγαίνω συνέχεια με κλειστά τα μάτια, άντε έλα τώρα να βγούμε όλες μαζί να έχουμε να θυμόμαστε!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified