Mια λέξη της αργκό που κατά την γνώμη του γράφοντος θα έπρεπε να αντικαταστήσει την ευπρεπισμένη, αλλά ανακριβή, έκφραση «εργολάβος οικοδομών» ή πιο λαϊκά, κατασκευαστής πολυκατοικιών.

Πρόκειται για ένα σύνηθες «επάγγελμα» που απέφερε πολλά λεφτά σε πολλούς, αμφιβόλου ηθικής, απεγνωσμένους και πρόθυμους να ρισκάρουν και να παραβιάσουν τον Νόμο ανθρώπους (κοινώς λιγούρηδες), (αποτυχημένους) πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες, αλλά και σχεδόν ή εντελώς άσχετους με το αντικείμενο της οικοδομής, από νομικούς, γιατρούς και λογιστές μέχρι εργάτες και νταλικέρηδες, μέχρι το ξεφούσκωμα της φούσκας των ακινήτων στην Ελλάδα με την οικονομική κρίση, το 2009.

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι αυτοί κατά κύριο λόγο πουλούσαν σπίτια, ήταν έμποροι σπιτιών. Δεν τα σχεδίαζαν, δεν τα κατασκεύαζαν, δεν είχαν καν αναλάβει το έργο (εργολάβοι), αφού απλά επόπτευαν μια έμπειρη μάδα οικοδόμων που έχτιζε τυποποιημένες πολυκατοικίες στον αυτόματο πιλότο και που στην πράξη διηύθυνε ο συνήθως Αλβανός και ανασφάλιστος, όπως και οι οικοδόμοι και εργοδηγοί, υπεργολάβος.

Με το τριτοκοσμικό σύστημα της αντιπαροχής, έχτιζαν σε ξένα οικόπεδο χωρίς να χρειάζονται κεφάλαιο και πλούτιζαν λειτουργώντας σαν νταβατζήςδες -αφού ο μέσος άνθρωπος δεν μπορούσε να βρει και περισσότερο να ελέγξει τους αλλοδαπούς χτίστες, το έκαναν αυτοί με αντάλλαγμα χιλιοστά του οικοπέδου που τρέπονταν σε διαμερίσματα που κατόπιν πουλούσαν σε υπέρογκα ποσά.

Εν ολίγοις πουλούσαν σπίτια που δεν ήταν δικά τους και έβγαζαν τα περισσότερα λεφτά από όλους χωρίς να έχουν δουλέψει ή να έχουν οικόπεδο να χτίσουν. Αυτό που διέθεταν ήταν τίποτα, αέρας κοπανιστός στην αργκό, εξού και αεριτζήδες. Παρεμπιπτόντως, είχε τύχη να πέσει στα χέρια μου έγγραφο Εισαγγελέα όπου ελεγχόταν ένας εμποροσπιτάς για τον πλουτισμό του. Με μια πολύ προσεγμένη διατύπωση που δυστυχώς δεν ενθυμούμαι επακριβώς, περιέγραφε απαξιωτικά την ''εργασία'' του χωρίς να τον καθυβρίζει. Περίπου τον χαρακτήριζε καθ'επάγγελμα μεσίτη / μεσολαβητή ανάμεσα σε οικοπεδούχους και συνεργεία ανέγερσης οικοδομών.

Αυτή είναι μάλλον και η πιο σωστή περιγραφή αυτού του ιδιότυπου σχεδόν επαγγέλματος, που υφίσταται μόνο στην Ελλάδα και στην Μάλτα από όλες τις χώρες -πολιτισμένες και μη- του κόσμου, του εμποροσπιτά που εποπτεύει συνεργεία οικοδόμων που χτίζουν σε ξένα οικόπεδα και στη συνέχεια πουλάει τα διαμερίσματα που χτίστηκαν σε ξένο οικόπεδο με ξένα λεφτά και πλουτίζει!

-Τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς σου;
- Eπιχειρηματίας.
- Τι επιχειρηματίας;
- Eργολάβος οικοδομών.
- Α κλέφτης ήταν...
- Ε όχι και κλέφτης!
- Καλά... Εμποροσπιτάς... Πφφ...

(από Δημήτρης Αρναούτης-Οικονομάκης, 25/01/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

Σωστός! Το σπιτέμπορας παίζει; Το έχω συναντήσει άπαξ.

ναι παίζει κάνε έντιτ
βασικά παίζουν πολλά γιατί ήταν φέηκ επάγγελμα