#1
iron

ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΧΕΙΟ (στα βιβλιοπωλεία Πολιτεία, Επί Λέξει, Πρωτοπορία, Ευριπίδης Χαλάνδρι / Κηφισιά, The Bookloft, Παπασωτηρίου, Ιανός Θεσσαλονίκης, Πρωτοπορία Θεσσαλονίκης -και σύντομα σε πολλά άλλα!) το βιβλίο του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Α. ΜΕΤΑΞΑ με τίτλο ΜΠΑΓΙΑΤΗΔΕΣ & ΧΑΜΟΥΤΖΗΔΕΣ.

Είναι ένας γλωσσικός οδηγός της Θεσσαλονίκης, που συνδυάζει την προσεγμένη λεξικογραφική και ετυμολογική έρευνα με ένα απλό και ανάλαφρο γράψιμο.

Δυο λόγια για τον τίτλο: "Χαμουτζήδες", στο σαλονικιό ιδίωμα, αποκαλούνται οι Αθηναίοι – γιατί, αντί για κάτω λένε χάμω. "Μπαγιάτηδες" είναι το παρατσούκλι που δίνουν με μια δόση αυτοσαρκασμού οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς, ειδικά οι παλιοί, στον εαυτό τους – δύσπιστοι και δυσκίνητοι αλλά και κιμπάρηδες και ντόμπροι.

Στο βιβλίο θα βρει κανείς λέξεις σαλονικιές που έχουν πια αποκτήσει πανελλήνια εμβέλεια όπως το "χαλαρά" και το "καρντάσι". Θα βρει μια διεξοδική ανάλυση για τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης στη χρήση καθημερινών λέξεων όπως είναι το "σουβλάκι", η "μπουγάτσα", το "τοστ" και το "τυρί". Θα βρει λέξεις κοινές στη Θεσσαλονίκη που οι περισσότεροι Αθηναίοι δεν καταλαβαίνουν όπως η "όζα" και η "τόνγκα". Και θα βρει λέξεις νεόκοπες, όπως το "ζαρτ" και το "σβηστά", αλλά και λέξεις παλιές που χάνονται, όπως το "ολούρμο" και η "μπάρα", που μάλλον και πολλοί Σαλονικιοί δεν τις γνωρίζουν.

Το ΜΠΑΓΙΑΤΗΔΕΣ & ΧΑΜΟΥΤΖΗΔΕΣ έχει τη μορφή λεξικού. Κάτω από κάθε λήμμα, δίνεται η σημασία της λέξης και κάποιες πληροφορίες για την φόρτισή της. Ακολουθεί τουλάχιστον ένα παράδειγμα για τη χρήση της λέξης και μετά κάποια στοιχεία για την προέλευσή της, την ετυμολογία και την ιστορία της. Τα παραδείγματα, ζωντανά, αλογόκριτα και συχνά γραμμένα με πολύ χιούμορ, μεταφέρουν τον αναγνώστη στους δρόμους, στα ουζερί, στα γήπεδα και στα σαλόνια της Θεσσαλονίκης, ενώ τα ιστορικά στοιχεία φωτίζουν μνήμες αθέατες πια αυτής της πολυσύνθετης, κοσμοπολίτικης πόλης.

Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Χαράλαμπος Α. Μεταξάς, δημοσιογράφος παλαιότερα του BBC και της Ελευθεροτυπίας, ο οποίος εδώ και χρόνια ασχολείται με την αργκό. Σαλονικιός βέρος ο ίδιος, με ρίζες στην Κωνσταντινούπολη και τα Βαλκάνια, λέει ότι το βιβλίο αυτό το έγραψε για το κέφι του, γιατί αγαπάει την πόλη του, αλλά επίσης και για να λύσει μια και καλή τις απορίες της εξ Αθηνών συζύγου του η οποία, μετά από 25 χρόνια συμβίωσης, πολλές από τις λέξεις και εκφράσεις που καταγράφονται στο ΜΠΑΓΙΑΤΗΔΕΣ & ΧΑΜΟΥΤΖΗΔΕΣ εξακολουθεί να μην τις καταλαβαίνει...

166 σελίδες / 13,6x18,6 / τιμή 10 ευρώ (ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου) ISBN 978-618-81681-4-5λεζάντα εικόνας

Edited by MT
#2
σφυρίζων

+1 στον συγγραφέα αλλά και στους εκδότες :-)

Kudos!!!!!

#3
Khan

Τέλειο! Εννοείται ότι θα σπεύσουμε να το πάρουμε! Θένκια για την πληροφορία.

#4
vikar

Ο Σαραντάκος μιλάει για το βιβλίο.

#5
vikar

Και μία προηγούμενη παρουσίαση, απο το Χρήστο Ξανθάκη.

#6
klitemnistra

στειλτε μωρε κανα καραβι απο δαυτα στην μπαγιατία, δεν το βρηκα στις Ακυβερνητες

#7
vikar

Καλά στη μπαγιατία -που τίθεται και ζήτημα νησιωτικότητας-, στα εξωτερικά πότε θά 'ρθει να δούμε...

#8
σφυρίζων

#9
iron

Η ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε ο Χαράλαμπος Α. Μεταξάς στον Αλέξη Βάκη, στην εκπομπή "Εδώδιμα και Αποικιακά" (σταθμός "Στο Κόκκινο") την Κυριακή 26 Ιουλίου στις 3 το μεσημέρι, με θέμα το βιβλίο του ΜΠΑΓΙΑΤΗΔΕΣ & ΧΑΜΟΥΤΖΗΔΕΣ που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Αρχείο

http://www.stokokkino.gr/uploads/150726_150000.mp3

#10
klitemnistra

ιρονικη, δεν λειτουργαει το λινκι και δεν βρισκω το αρθρο. βοηθας;

το βιβλιο ειναι εξαιρετικο, τα μπραβα μου στον χαραλαμπη!

ως τεως βορειοτερη των μπαγιατηδων εμαθα για τις ομοιοτητες και τις διαφορές που υπαρχουν σε καθημερινες μας λεξεις/χαρακτηρισμους, ως νυν σαλονικια εμαθα ενα κομματι της γλωσσικης ιστοριας της πολης που μου 'ταν αγνωστο και πολυ ενδιαφερον :)

#11
iron

μερσούμε! Το λίνκι μάλλον δεν παίζει πια, προφ ο σταθμός το κρατά για λίγο κ μετά πάπαλα... Θξ για την ενημέρωση.

#12
titos

Το είχα αποθηκεύσει, οπότε το ξανανέβασα εδώ.

#13
iron

Αγαπητοί Σύσσλανγκοι, οι Μπαγιάτηδες & Χαμουτζήδες θα παρουσιαστούν, μαζί με όλη την φετινή σοδειά των Εκδόσεων Αρχείο, στις 19 Δεκεμβρίου 2015 στον Κιν/φο Δαναό (Αθήνα), στις 12 το μεσημέρι. Όσοι πιστοί προσέλθετε!

#14
iron

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΕΝΕΤΕ Ή ΘΑ "ΔΙΑΚΟΨΕΤΕ" ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΑ, ΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΤΕ!