#1
Asterix

in μπατμάς

Εμένα μ' αρέσει περισσότερο η ιδέα ότι είναι απ΄το Μπάτμαν.
Ο Μπάτμαν, του Μπάτμανα, τον Μπάτμανο, ο Μπάτμας.

#2
Asterix

in στρουμφάκι

Στρουμφάκια λέμε και τα ΜΑΤ. Δείτε ένα στρουμφάκι, μετά δείτε ένα ΜΑΤ και θα καταλάβετε γιατί.

#3
Asterix

in πουτανοσκουφίτσα

Για το «riding» (από το ιππασια άραγε;) νομίζω ότι η παλιά ονομασία ήταν Little Red Cap. Εγώ που είμαι και λίγο παππουδέξ έτσι το θυμάμαι. Εν πάση περιπτώσει, το http://en.wikipedia.org/wiki/Little_Red_Riding_Hood μας εκπλήσσει ευχάριστα γιατί έχει μια καλή - παύλα - λεπτομερή ανάπτυξη του θέματος.

#4
Asterix

in πουτανοσκουφίτσα

Παιδιά, το παραμύθι είναι απίστευτο. Οταν το διάβαζα στα παιδιά μου συνειδητοποίησα τι παίζει εκεί μέσα. Κατ' αρχήν η Κοκκινοσκουφίτσα δεν έχει πατέρα στο παραμύθι. Μόνο μάνα και γιαγιά. Η δε γιαγιά με το σπίτι στο δάσος προσφέρει φαγητό και στέγη σε κυνηγούς με τους οποίους κάνει και «παρέα». Φοβερά υπονοούμενα. Κατά μία εκδοχή που εμένα μου φαίνεται αρκετά λογική, το σύνολο του παραμυθιού αφορά την ενηλικίωση της ηρωίδας. Ο λύκος συμβολίζει τον κακό άνδρα, ο κυνηγός τον καλό άνδρα, το κόκκινο χρώμα παραπέμπει στην έμμηνο ρύση κ.λπ. Ψάξε τους συμβολισμούς στο google.

#5
Asterix

in λατέρνα

Ετσι είναι βράσταμαν. Λατέρνα = κιτσάτο στόλισμα μέχρι αηδίας. Να πούμε ότι η συγκεκριμένη σκηνή είναι γεγονός πέρα ως πέρα. Ακόμα και τα ονόματα είναι αληθινά. Συνέβη το 1990. Ημουνα φοιτητόμπας εκείνα τα χρόνια και έκανα χρέη κιθαρίστα με τον μακαρίτη τον Αντώνη. Το δε σκυλάδικο έφερε την κωδική ονομασία «Parthenonas 2». Σουρεαλιστικές καταστάσεις. Αν βγαλεις μια νύχτα σε ελληνο-σκυλάδικο στην Αμερικα, αλλάζει for ever η οπτική της ζωής σου. Μάδαφάκα κατάσταση. Ποιά πιάτα και μαλακίες. Σπάνε ακόμα και τα ρολόγια τους.

#6
Asterix

in ρέστα καλοκαιριού

Καταπλέκτικ.
«ρέστα καλοκαιριού» θα ονόμαζα και κάτι χαμουρογκόμεν-ες/-ους που ξεμένουν. Παράδειγμα. Είσαι στη Σύρο, καμακώνεις και σου κάθεται. Πίνεις, πηδάς, κοιμάσαι και το πρωί πρωί ξημέρωμα την κάνεις με ελαφρά με το πλοίο της επιστροφής. Μετά από λίγες μέρες σε παίρνει στο κινητό* η/ο χαμουρογκόμεν-α/-ος και ψάχνει για άλλο ένα φιστίκωμα. Θέλει δηλαδή και τα ρέστα. Ρέστα καλοκαιριού σα να λέμε.


  • Εσύ δεν θυμάσαι αν έδωσες κινητό αλλά από εκείνο το βράδυ δεν θυμάσαι και πολλά πολλά.
#7
Asterix

in αλμυρό φιστίκι

Όπως μου το έχουν επισημάνει πολλές φορές, «αλμυρό» ονομάζεται το φυστίκι γιατί το πέος απ' την απλυσιά πιάνει τυρίλα (μύκητες και άλλα τέτοια) που το κάνει αλμυρό στη γεύση.

- Axterix, δε πα να το πλύνεις λιγουλάκι γιατί έφαγα ψάρι πριν λίγο και δεν πάει και τυρί. Ασε που είναι αλμυρό και με λιγώνει.