#1
RaspK

in γράδα

Υ.Υ.Υ.Γ.: Μια περίπτωση ακόμη για τα γράδα είναι ότι ίσως ο άνθρωπος που κάνει τη μέτρηση χρησιμοποιεί αλκοολόμετρο Cartier, το οποίο χρησιμοποιεί λογαριθμική εμπειρική κλίμακα και δεν έχει καμία σχέση με τους αλκοολικούς βαθμούς. Παραθέτω σχετικό ανάγνωσμα:
http://2ekfe.ira.sch.gr/downloads/labs/org_erg/pyknometra.pdf

#2
RaspK

in γράδα

Παρανοήσατε το ιταλικό λεγόμενο (δεν το έχουν πολυγράψει και σωστά στο πρωτότυπο, δυστυχώς).

Οι αλκοολικοί βαθμοί είναι αποτέλεσμα της επί τοις εκατόν τιτλοδότησης του όγκου αιθανόλης στον όγκο του διαλύματος, δηλαδή 40% vol. (βαθμοί) = 40 ml αιθανόλης ανά 100 ml ποτού.

Για να προκύψει η βάρος κατ' όγκον τιτλοδότηση, λοιπόν, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε με την πυκνότητα της αλκοόλης, που προσεγγιστικά ισούται με 0,8 g/ml (!), οπότε αντίστοιχα ο τίτλος ενός ποτού 40 βαθμώνα σε γράδα ισούται με 40% vol. × 0,8 g/ml. = 32 gradi alcoolici (πληθυντικός της ιταλικής αρσενικής έκφρασης).

Η αιθανόλη έχει πυκνότητα 0,78924 g/l στους 20°C, για την ακρίβεια, και από αυτό προκύπτει ότι 400 ml σε ένα λίτρο αντιστοιχούν σε 315,696 g αλκοόλ (περίπου 320g), οπότε σε εκατοστιαία περιεκτικότητα το 320/1000 = 32% = 32 gradi ή 32 γράδα. (Η λέξη έγινε ουδέτερη ελληνιστί.)

Υ.Γ.: Η λέξη «γρα» είναι παραλλαγή του «γραία» (το δικό μας γνωστότερο «γριά») και απαντάται και ο τύπος «γραι» σε άλλες περιοχές.