Έφαγα σφόλι είναι συνώνυμο με το έφαγα ήττα, έφαγα πακέτο, έφαγα πίκρα.

-Όλη η Ελλάδα έχει φάει χοντρό σφόλι στο χρηματιστήριο.
-Έ, όχι και όλη.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
poniroskylo

Το ΛΚΝ δίνει σφόλι=τέχνασμα χαρτοκλέφτη. Ίσως το συγκεκριμένο πακέτο που αναφέρει ο ορισμός να παραπέμπει σε απάτη.

Η ετυμολογία πρέπει να είναι από το ιταλικό sfogliare=ξεφυλλίζω, εξ ου, βεβαίως βεβαίως, και η ζύμη σφολιάτα η οποία, λέει το ΛΚΝ, ζυμώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε όταν ψήνεται να χωρίζεται σε πολλά, λεπτά, αλλεπάλληλα φύλλα.

#2
salina

Φόλι (για την ακρίβεια φόλ’ ) λεγόταν ένα ψεύτικο αβγό που έβαζαν στην φωλιά της μικρής κότας ώστε να την ξεγελάσουν και να πάει να γεννήσει εκεί τα αβγά της. (Θεσσαλία) Η λέξη χρησιμοποιούνταν και για οτιδήποτε σε δελεάζει με σκοπό την εξαπάτηση, το δόλωμα θα λέγαμε σήμερα.

#3
iron

μήπως από κει και η φόλα, με την οποία ξεγελάς το έρμο πεινασμένο ζωντανό; (κακιά τους η ώρα, που να πεθάνουν ολομόναχοι και αβοήθητοι σφαδάζοντας από αργό βασανιστικό θάνατο, με τελευταία εικόνα τους τα ζώα στα οποία έδωσαν φόλες)

#4
GATZMAN

Βλέποντας το λήμμα πήγε ο νους μου σε ένα αρμυρό σκληρό ή ημίσκληρο τυρί που παίζει στον Ταύγετο και στις γύρω περιοχές. Δε φαινόταν να υπάρχει σχέση, μέχρι που συνδύασα το sfogliare (ξεφυλλίζω) και αυτό το λίνκ, όπου αναφέρει πως το τυρί σφέλλα, παίρνει το όνομα του από τη λέξη σφέλλα που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει λωρίδα. Η λέξη πιθανά προέρχεται από την εποχή της ενετοκρατίας.

#5
salina

@ iron
Την λέξη μου την ανέφερε ο θείος μία μέρα που μου εξηγούσε πως δουλεύει μία απάτη (που όσο κι αν προσπαθώ δεν μπορώ να θυμηθώ, αλλά ήταν κάτι σαν πυραμίδα). Εγώ αντί για φόλι κατάλαβα φόλα, που άλλωστε έβγαζε νόημα, και ο θείος είπε ότι δεν έχει καμία σχέση. Βέβαια ο θείος λείπει πολλές δεκαετίες από την ελλάδα και ίσως έχει κρατήσει στο μυαλό του τις λέξεις συνδυασμένες με τα αντικείμενα χωρίς να έχει αναρωτηθεί για την συγγένειά τους. Το τρώω φόλα με την σλανγκ έννοια δεν την ξέρει.

#6
salina

Πάλι ξέχασα το άρθρο: είναι το φόλι