Γέλως ή αλλιώς Γέλωτας ήταν ένα μυθολογικό πρόσωπο, προσωποποίηση του γέλιου. Οι αρχαίοι τον θεωρούσαν, μαζί με τον πόθο και την ηδονή, δώρα της θεάς Αφροδίτης προς τους ανθρώπους. Στην Σπάρτη μάλιστα γιορτάζονταν σαν θεός.

Το γέλιο λοιπόν, ή αλλιώς γέλωτας, επιστημονικά εξηγείται ως η χημική διέγερση και ειδικότερα από την εισπνοή του πρωτοξειδίου του αζώτου. Πρόσφατα οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν το σημείο του εγκεφάλου, στο οποίο καταλήγει η δράση του πρόκειται για το μεταιχμιακό σύστημα, μία από τις πλέον αρχέγονες περιοχές του εγκεφάλου όπου εδράζουν τα συναισθήματα.

Στις μέρες μας χρησιμοποιείται νοηματικά όπως ακριβώς το γέλιο έχοντας όμως μια cult ομορφάδα, αέρα του παρελθόντος και έντονο λυρισμό.

-Καλά πας καλά ρε Γιάννη; Φωνάξαμε τους δικούς μου και με το που άνοιγαν το στόμα τους έσκαγες στα γέλια σαν να τους κορόιδευες ; - Ελεος ρε Μαρία, εγώ φταίω που ό,τι κι αν έλεγαν προκαλούσε τον γέλωτα;

(από sacilag, 07/07/09)(από sacilag, 07/07/09)(από sacilag, 07/07/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Galadriel

Εχμ... αυτό ως λήμμα, λίγο προς το αρχαίο ελληνικό φέρνει παρά προς σύγχρονη σλανγκ, αλλά τί να σου πει κανείς τώρα που σαι φρέσκος και μη σε πάρουμε από τα μούτρα :-P

ΥΓ Πρωτοξείδιο του αζώτου δεν παίζει.

#2
Doctor

@Mes: Χμ... Πρωτοξείδιο του αζώτου παίζει και είναι το υποξείδιο του αζώτου (Ν2Ο - το 2 είναι δείκτης προφανώς αλλά δεν μπορώ να το βάλω). Μπορεί βάσει των κανόνων ονοματολογίας χημικών ενώσεων να είναι εσφαλμένο αλλά είναι εμπορική ονομασία όπως πχ η ασετυλίνη ή το οξυζενέ.
Δες πχ
Τεχικές προδιαγραφές από εταιρία εμπορίας αερίων (είναι κείμενο pdf)
υπουργική απόφαη σχετικά με προδιαγραφές ασφαλείας (είναι κείμενο pdf)

#3
Ο ΑΛΛΟΣ

Κύριε ελέησον, τι μαθαίνει κανείς!

#4
Galadriel

Προσκυνώ και δεν περιγράφω άλλο.

#5
sacilag

Δεν το βρήκα στο λεξικό και για αυτό το έβαλα. Δεν έχω πρόβλημα να σβηστεί αν δεν πληροί τους όρους του σάιτ. Δεν είμαι επιστήμονας για να ξέρω ακριβώς τις ουσίες και ποτέ δεν ήμουν καλός στη χημεία.

#6
Galadriel

Καλά μην στενοχωριέσαι και γω που ήμουν πάντα καλή στην χημεία, έφαγα τα μούτρα μου από τον ντόκτορα. Μη μασάς με τις σλαγκαρχιδιές, πληροί πληροί τους όρους του σάιτ και καλώς ήρθες ούτως ή άλλως.

#7
vikar

Από τα πιό χαρακτηριστικά παραδείγματα, θα έλεγα, παλαιοελληνισμών που επιβιώνουν αποκλειστικά σε αργκοτικό ύφος. Το γέλωτας αντί για γέλιο θυμάμαι να το ακούω κατακόρον απο τότε που το πρωτακούσαμε στ' αρχαία του λυκείου και μετά, και σε κάθε λογής παρέες (ατόμων που πήγαιναν σχολείο).

Αυτά τα λήμματα καλό ειναι να τα ξετρυπώνουμε σιγά-σιγά, κατα τη γνώμη μου.