Φαντασιακό έγχορδο μουσικό όργανο στο οποίο όλοι λίγο-πολύ έχουμε επιδοθεί όταν μας αρέσει ένα ροκάδικο κομμάτι. Συνίσταται στην απομίμηση με κινήσεις των χεριών του παιξίματος κιθάρας (και μάλιστα ηλεκτρικής), μόνο που στην πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο σαν να μας έπιασε χορός saint Vitus.

Το λήμμα πρόκειται για μετάφραση του αγγλ. air guitar.

Κάθε φορά που ακούω Pete Townshend και Who, πιάνω την ανεμοκιθάρα μου και της δίνω και καταλαβαίνει.

The Who (από allivegp, 22/07/09)Pete "windmill\' Townshend (από allivegp, 22/07/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Hank

Χαχχαχαχαχα. Καλύτερο κι από καλοβυρνιά!

#2
allivegp

Ο χορός Saint Vitus συνίσταται σε ακούσιες συσπάσεις μυικών ομάδων του κορμού και των άκρων που προσομοιάζουν με τον φρενήρη χορό εκστασιασμένων πιστών που κατά τον μεσαίωνα μαζεύονταν στον εν Ρηνανία Ναό του εκ Σικελίας μάρτυρα St Vitus.
O χορός St Vitus αποτελεί νευρολογική εκδήλωση του ρευματικού πυρετού, μιας επιπλοκής της στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας, που είναι μη σου κάτσει.

#3
HODJAS

Sehr gut mein Herr!

#4
Ο ΑΛΛΟΣ

Υπάρχει και διαγωνισμός παιξίματος εναέριας κιθάρας. Δε θυμάμαι πού το είδα για να σας λινκάρω, αλλά προφανώς στην Αμερική, πού αλλού;

#5
Vrastaman

Ζητείται κι λήμμα για τις μυϊκές συσπάσεις και τραβήγματα του προσώπου όσων εκστασιάζονται παίζοντας αεροκιθάρα.

#6
HODJAS

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου σε συναυλία, τράβηξε τρελό σόλο με την πάντα κρεμασμένη κιθάρα στο στήθος στο «Δεν υπάρχω», ενώ το βύσμα της ήταν εκτός μπρίζας (!) Ο Σταμάτης Γονίδης, σ' ένα βιντεοκλίπ, παίζει με πάθος κιθαριστικό σόλο, ενώ βαστάει μπάσσο (!)

#7
BuBis

υπάρχουν και οι ασυρματες πια...

#8
HODJAS

Μιλάμε για το '88...

#9
Khan

Μάλλον έπαιζε κι αεροκλαρίνο, και γι' αυτό ο Μπίλης προτίμησε την φυσαρμόνικα.

#10
allivegp

Απ' ότι διαπιστώνω η εκλεκτή σλανγκεπώνυμη ομύγηρη προτιμά το «αεροκιθάρα» έναντι του «ανεμοκιθάρα» και που, on a second thought, νομίζω τελικά ότι είναι πιο σωστό. Επίσης, το «φαντασιακό» είναι μετάφραση του αγγλ. imaginary, αλλά ίσως να υπάρχει και καλύτερη απόδοση, π.χ. φανταστικό-ανύπαρκτο. Oποιαδήποτε βοήθεια-τροποποίηση από τους μοντς, ευπρόσδεκτη.

#11
Khan

Το αερό- είναι σλανγκικότερο, αλλά το ανεμο- πιο εύχαρι.

#12
Vrastaman

#13
Khan

Να λοιπόν που και το ανεμο- έχει σλανγκικό δεδικασμένο.

#14
Galadriel

Αγαπάω «φαντασιακό». Ουγκ.

#15
Ο ΑΛΛΟΣ

Η φανταστική κιθάρα είναι απλώς μια κιθάρα που δεν υπάρχει (όπως επίσης η φανταστική κιθάρα είναι μια κιθάρα που δεν υπάρχει). Η φαντασιακή κιθάρα είναι κάτι πολύ παραπάνω, είναι η πλατωνική ιδέα της κιθάρας, η μήτρα όλης της καλής μουσικής, είναι μια αξία, ένα σύμβολο, μια ιδέα, κάτι αιώνιο, άφθαρτο, άπιαστο. Η φανταστική κιθάρα είναι μη-κιθάρα, ενώ η φαντασιακή είναι πιο κιθάρα από όλες τις κιθάρες του κόσμου μαζί. Και με τη μία και με την άλλη μπορείς να παίξεις αεροκιθάρα, αλλά συγκρίνετε ήχο και θα με θυμηθείτε!

#16
poniroskylo

Γιατί να είναι ανεμοκιθάρα; Είναι απευθείας μετάφραση από το air guitar, όχι από το wind guitar ή κάτι τέτοιο, οπότε αεροκιθάρα είναι το προφανές. Δεδομένου μάλιστα ότι άλλη αναφορά στο ανεμοκιθάρα δεν βρίσκω, μήπως θα έπρεπε να χαρακτηρισθεί και λεξιπλασία;

#17
Vrastaman

Yep!

#18
allivegp

@cunning dog: Μήπως αν θεωρούσαμε ότι με τις κινήσεις των χειρών του air guitarist δημιουργούνται ρεύματα αέρα, σαν να φυσάει άνεμος;

#19
Khan

Αρχιμήδης!