#1
allivegp

in λαζοντόιτς

Επίσης, τυγχάνουν από τα πιο θρασεία υποκείμενα που μπορείς να συναντήσεις το καλοκαίρι στα παραθαλάσσια θέρετρα της Β. Ελλάδας, καθώς νομίζουν ότι ήρθαν σε μπανανία και έχουν το ελεύθερο να κάνουν οτιδήποτε, να πετάξουν τα σκουπίδια έξω από το παράθυρο της νεκροφόρας του 1990 που οδηγούν, να την παρκάρουν πάνω σε πεζοδρόμια, να σε κλείνουν χωρίς να αφήνουν τηλέφωνο κλπ

#2
allivegp

in λαζοντόιτς

Νομίζω ότι δεν τονίστηκε επαρκώς η ποντιακή καταγωγή του εν λόγω μετανάστου. Έτσι, λαζοντόιτς δεν είναι ο κάθε μετανάστης στη Γερμανία, αλλά μόνο ένα υποσύνολό τους, οι ποντιακής καταγωγής, κατά κανόνα από τη Β. Ελλάδα (κατ΄ εξοχή από Νομούς Σερρών, Κιλκίς, κλπ). Είναι χαρακτηριστικό και το ιδίωμά που ομιλούν, μίγμα Γερμανικής, ποντιακής, διανθισμένο με σπαστά ελληνικά με τούρκικη προφορά, καθώς πολλοί γεννήθηκαν στις δεκαετίες του ΄30 ως '60, όταν ακόμη μιλούσαν στα σπίτια τους τούρκικα, με αποτέλεσμα να έχουν πάει στη Γερμανία πριν καλά-καλά μιλήσουν τα Ελληνικά

#3
allivegp

in έχω τα άντερα

λεζάντα εικόνας

#4
allivegp

in χασισλάνγκ

Περί munchies o λόγος στο ανωτέρω άζμα

#6
allivegp

in Ρέψας

Ο Ρέψας σήμερα το βράδι εθεάθη στο Μικέλ της Βασ. Όλγας κοντά στη στάση Γεωργίου

#7
allivegp

in δέκα τρώω έναν μετράω

Τελικά ακόμη δεν έχω καταλάβει ποιός είναι αυτός ο Έντι Σουρανής στο Πάτερ Ημών

#8
allivegp

in αβαβά

Εδώ ο ορισμός είναι άστοχος, αβαβά σημαίνει ψευτικός, μουσαντένιος και όχι κάνω γαργάρα

Δεν είναι παίξε-γέλασε - It is not play-laugh

#10
allivegp

in ασούμε

λεζάντα video">https://www.youtube.com/watch?v=mQGARv5oGN0λεζάντα video

#11
allivegp

in νεσπά

Μανταμ-σουσουδισμός.

#12
allivegp

in Ρέψας

Ναι, έχει κοντοκουρεμένο μαλλί σαν ξυρισμένο γίδι, και οδηγά ένα άσπρο-μαύρο ποδήλατο. Εξακολουθεί να ρεύεται ακατάπαυστα.

#13
allivegp

in παπαχελληνικούρες

@patsis: H αλήθεια είναι ότι λέγεται (π.χ. "στείλε αντισώματα για ηπατίτιδα και χιβ"). Ο Πολάκης έχει πει πολλά στραβά, αλλά αυτό το χιβ δεν περιλαμβάνεται μέσα σ' αυτά (γνώμη μου πάντα).

#14
allivegp

in παπαχελληνικούρες

Στις δυο πλευρές του Ατλαντικού (on both sides of the Atlantic).

#15
allivegp

in παπαχελληνικούρες

"Πολάκης για δημοσιογράφο: Έπρεπε να πάει τρία μέτρα κάτω από τη γη |thetoc.gr" Ίσως πρόκειται για μεταφορά της αμερικανιάς "Six feet under", προσαρμοσμένη από τον κάφρο έλληνα Υφυπουργό υγείας.

#16
allivegp

in Ρέψας

Λοιπόν, είδα τον Ρέψα τη Δευτέρα 4/4/2016 να λούζει με ρέψιμο δυο νεαρές αλλοδαπές (μάλλον φοιτήτριες του Εράσμους) στην παραλία, στο ύψος των ομπρελών, ένθα τώρα έχει εγκατασταθεί μια άλλη καλτ φιγούρα, ένας αυτοσχέδιος λαϊκός βάρδος που άδει καραόκε Καζαντζίδη με το ηχείο στο διαπασών.

Edited by MT

Καμιά φορά, αντικαθιστούμε τα αρχίδια από το όνομα του σπάστη, π.χ.: Καλώς τον Πάνο μας τα δυο.

#19
allivegp

in τιτανοτεράστιος

Δύο ακόμη λεξιπλασίες του Αλέφα, είναι τα επιρρήματα: μπαλικώς και παικτικώς.

#20
allivegp

in πατσά

Σπάκα είναι η βουτιά με το στομάχι να ακουμπά πρώτο στο νερό. Στα κερκυραϊκά τη λένε και σπακιά ή σπακάδα. Συνήθως ήταν ή αγωνιστική βουτιά -παρωχημένη πιά- που ο κολυμβητής έπρεπε να "κόψει" και να βγεί γρήγορα στην επιφάνεια . Τέτοιες κοφτές βουτιές κάνουν και οι Μεξικάνοι στο Ακαπούλκο γιά να μη συντριβούν στο πάτο του καναλιού με τα απόκρημνα βράχια.

#21
allivegp

in σγκαϊδός

Ίσως μάλιστα να είναι μια παραφθορά του γαϊδουρομάτης, κατά το γκαϊδουμάτς, γκαϊντός, γκαλιούρης, καϊδομάτης, καϊδός, σγαϊδός, σγκαϊδός.

#22
allivegp

in σγκαϊδός

Mάλλον Μακεδονία, ίσως μάλιστα και σλαβικής ή βλάχικης προέλευσης. Το έχω ακούσει μικρό παιδί στα Γρεβενά από ντόπιους κατοίκους.

#23
allivegp

in σγκαϊδός

Πώς το κάνατε έτσι βρε παίδες το σάη, ούτε έναν ορισμό δεν μπορούμε να ανεβάσουμε σωστά.

#24
allivegp

in παπαχελληνικούρες

«Δεν αγοράζω (το επιχείρημα) ότι...», με την έννοια του «δεν το πιστεύω/χαύτω» από την αμερικανιά «I don't buy that.../it.»

#25
allivegp

in το κίνημα του «ψόφα»

Το γράφουν και σαν πσόφα.

#26
allivegp

in κατίνα

Έχω ακούσει να αποκαλούν την ωμοπλάτη ως «πινακίδα».

Ένα δυο τρία
πήγα στην κυρία
Μού ΄δωσε ένα πράσσο
κόντεψα να κλάσσω

#28
allivegp

in χοντροπετσίαση

Aν μύτη άλλο, η χρήση της κατάληξης -ίαση (και -ωση), αποτελεί σλανγκιά που παραπέμπει σε είδος πάθησης, παθολογίας, π.χ. καντιντίαση, σαλμoνέλλωση κ.λπ.

#29
allivegp

in φάντασμα

Ωραίο. Να σημειώσουμε ότι οι οδηγοί του ΕΚΑΒ χαρακτηρίζουν «αρχαίους» τους υπερήλικες που καλούνται να διακομίσουν, π.χ. «Άσε μεγάλε, εκεί που παρέδιδα, έσκασε σήμα από το Κέντρο να μεταφέρουμε έναν αρχαίο από το Παλιούρι στην Πνευμολογική.»

#30
allivegp

in γαμάω τα ράμματα

Έχω δει οράματα κι έχω δύο ράμματα.