Είναι το ρήμα-παράγωγο της λέξης μάχη. Κυριολεκτικά χρησιμοποιείται για να δείξει ότι κάποιος αγωνίζεται, πέρνει μέρος σε μάχη, κάνει μάχη. Στη περίπτωσή μας όμως χρησιμοποιείται για να δηλώσει τον κόπο που καταβάλλει κάποιος να κάνει κάτι. Στην Κύπρο είναι ευρέως διαδεδομένο στην καθομιλουμένη.

1 - Τι κάνεις εκεί ακόμη; - Άσε! Τα'χω παίξει μ'αυτή την εργασία! Απ'το πρωί μάχομαι να την τελειώσω. (στα κυπριακά λόγω τις διαλέκτου λέγετε «μάχουμαι»)

  1. - Τι μάχεσαι να μαγειρέψεις; Αφού δεν τα καταφέρνεις!

  2. - Πώς την είδες ρε βλάκα; Θα μάχεσαι για πολλή ώρα; Μου τα'χεις πρήξει!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
johnblack

Πολύ καλό! Είναι απ' τις εκφράσεις που έχω πραγματικά ακούσει δισεκατομμύρια φορές (λόγω ευρωκύπριας μάδερ).
Όταν λέμε οτι μάχεσαι με κάτι, 9 φορές στις 10 εννοείται πως ματαιοπονείς, πως ο κόπος σου κανένα πρακτικό δεν θα 'χει αποτέλεσμα. Τυπικό παράδειγμα μαχόμενου είναι ο τρελός εφευρέτης, ο μαστροχαλαστής. Η έκφραση διατηρεί μια - ενίοτε συγκεκαλυμμένη - ειρωνική χροιά, συνεπώς ευρίσκει τη θέση που της αξίζει στο σλανγκρρρ. Στον ορισμό της ξανθιάς, αυτή η περιπαικτική χρήση δεν αποσαφηνίζεται, την έλλειψη ωστόσο θεραπεύουν με υποδειγματικό τρόπο τα παραδείγματα.

#2
Barbie

Πράγματι! Θα συμφωνήσω μαζί σου johnblack! Ευχαριστώ για τις επιπρόσθετες πληροφορίες σου!

#3
ο αυτοκτονημενος

ακουγετε κ συνήθως το παλεύω η τρέχω και δεν φτάνω δηλαδή προπόνηση για τους επόμενους ολυμπιακούς

#4
Galadriel

Καλώστην, ωραίο άβαταρ!

#5
Khan

Έλα κι εσύ να γίνουμε πολλές!

#6
Barbie

khan με πιά από τις 6 έννοιες εννοείς το «έλα κι εσύ να γίνουμε πολλές»;;;;!

#7
Khan

  1. Πραγματική χαρά που κάποιος θα μας συντροφεύσει σε κάτι, συνήθως όχι ιδιαίτερα σημαντικό: ένα πάρτυ, μια εξόρμηση ή κάτι ανάλογο (μη τυχόν και πάει το μυαλό σας εδώ). Ιδίως αν έχουμε πρόβλημα στο να μαζέψουμε λαό.

Ο άντρας που χρησιμοποιεί την έκφραση σίγουρα διακατέχεται από την παιχνιδιάρικη διάθεση μιας λαρτζ ξεκομπλαρισμένης ανδροπρέπειας, στο ίδιο μήκος κύματος με το «τι τραβάμε κι εμείς οι χορεύτριες!» ή το να απευθύνεται κανείς στην παρέα του ως «κορίτσια».