Μικροσκοπικά σπυθουράκια, πυκνά-πυκνά σαν αναφυλαξία, τα οποία εμφανίζονται στο δέρμα όταν ζεστάνει ο καιρός και αρχίσει η εφίδρωση. Επίσης εμφανίζονται στα μωρά, εκεί όπου φοράνε την πάνα. Μπορούν να βγουν και στο γυναικείο δέρμα γύρω από τα γεννητικά, αν πχ ερεθιστεί από καμιά σερβιέτα, ή στο δέρμα του στήθους (και στα δύο φύλα).

Δεν είναι σύγκαμα, είναι πολύ πιο ελαφρύ. Νομίζω ότι δεν είναι ούτε δερματικό νόσημα, ούτε αλλεργία, είναι απλώς σύμπτωμα της μη καλής αναπνοής του δέρματος. Οι πάνες ή οι κρέμες ή το λουράκι του ρολογιού μπουκώνουν το δέρμα όταν πιάσουν οι ζέστες και αυτό αντιδρά. Η λέξη όμως είναι απαίσια και σε κάνει να νιώθεις τελείως μωρό, ή λίγο σίχαμα, όταν ακούς να σου λένε ότι «δεν είναι τίποτα, ιδρωτσίλες είναι, θα περάσουν».

Όταν γεμίσεις ιδρωτσίλες το δέρμα γίνεται πολύ ανώμαλο, χωρίς να είναι όμως αυτό ορατό παρά μόνο από πολύ πολύ κοντά, ή υπό επιθετικό πλάγιο φωτισμό. Η αίσθηση στα χέρια, όταν χαϊδέψεις την περιοχή που έβγαλε ιδρωτσίλες, είναι σαν να έχεις άμμο στα δάχτυλα. Το δέρμα δηλαδή παύει να είναι λείο και γίνεται σαγρέ.

Λέγονται και «δρωτσίλες» και «ιδρωτήρια».Το επιστημονικό όνομα του φαινομένου μου διαφεύγει, όποιος το ξέρει ας μας το πει.

egw eixa xrhsimopoihsei to aloe vera gia ntemakigiaz alla etsouze sta matia! Kai sto swma epishs ginomoun ena xali kai miso. Gia to maurisma omws!!! Kserw mia kopela pou to ebaze panw apo anthliako me deikth megalo (20) kai epairne super xrwma xwris na kaigetai!

προσοχή γιατί εγώ το έβαλα πάνω από 12άρι αντηλιακό γύρω στις 4 το απόγευμα, ο ήλιος έκαιγε πολύ και ναι μεν δεν κάηκα αφού φορούσα δείκτη αλλά ένιωθα από το τζελ να μην αναπνέει το δέρμα και γέμισε ιδρωτσίλες που έφυγαν το βράδυ...
(από μπλογκ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Stravon

Ή στα ανδρικά στα κάτω όρια της αρχιδιέρας. Είναι ένα είδος εξανθήματος που μπορεί να προέρχεται από διάφορα αίτια

#2
HODJAS

#3
Galadriel

Κοίτα να δεις, έβαζα στοίχημα ότι γραφόταν με -ο- (όπως και κάτι άλλα έξυπνα 2,750 επιστροφές στο γούγλε με αυτή τη λάθος ορθογραφία και δεν πιάνω τα γκρικλις). Μαλακία, ασφαλώς με -ω- δρωτσίλα (15,400 επιστροφές στο google) - αποδείξαμε επίσης ότι το λήμμα είναι γαμάτο και σύνηθες.

#4
allivegp

Στο πιο επιστημονιζέ, τα «ιδρωτήρια» ή «ιδρωτσίλες» (κατά άιρον), λέγονται «θερινά ιδρώα». Η εμφάνισή τους προλαμβάνεται με τη χρήση αντιηλιακών.

Αυτά στο μήδι το γεωγράφου Στράβωνα, είναι εγκαύματα (και εγκαυματικές φυσαλίδες), methinks.

#5
allivegp

Ή, απαντάται και ως «(η) θερινή ιδρώα»

#6
perkins

Την ξέρω δροτσίλα , με Ο και παρουσιάζεται απο εφίφρωση. Γι αυτο βάζουν πούδρα , απ ότι γνωρίζω

#7
iron

@ πέρκινζ, ναι, για το ταλκ το ξέρω και γω, αλλά αποκλείεται να είναι με -ο- αφού βγαίνει από τον ιδρώτα, νο;

@ συμφωνώ και γω ότι πρόκειται για εγκαύματα στο μήδι. οι ιδρωτσίλες δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου.

#8
perkins

ετυμολογικα νομιζω οτι εχεις δικιο αλλα αν μπεις σε κάνα φόρουμ με γονείς και τετοια θα δείς οτι το γράφουν με Ο. «ειμαι πατερας εγω εις διπλουν και ξέρω»

#9
perkins

α ξεχασα, με Ο το γραφουν και κατι βιβλια που εχω για νεογνα και τέτοια

#10
iron

heat rash στα αγγλικά, boutons de chaleur στα γαλλικά, βρήκα και μήδι που είναι ακριβώς αυτό.

Πέρκινς, μπορεί να το γράφουν με -ο- πολλοί, ή να το λένε σκέτο δρωτσίλα, αλλά δεν σημαίνει ότι ντε και καλά είναι το σωστό. κλασική τέτοια περίπτωση είναι η λέξη ενέσκηψε (ενσκήπτω) που πολλοί το θεωρούν σωστό με -υ- (ενσκύπτω, ενέσκυψα) και μάλιστα θα το βρεις σε χιλιάδες αναφορές στο γούγλε, ενώ το σωστό είναι σαφώς είναι με -η-. Πιστεύω δηλαδή ότι πρόκειται περί τέτοιας παρεξήγησης.

#11
perkins

Σαφως και φαινεται ετυμολογικώς να είναι οπως τα λες, απλα σου το ανεφερα διοτι το εχω και σε βιβλια. Αλλη κλασσικη παρεξηγα ειναι και το κτήριο (κτώμαι) που το γραφουν πολλοί κτίριο εκ του κτιζω, και καπως ετσι υποθέτω οτι θα βγαζουν το ¨δροτσίλα « π.χ απο τη δροσια!!(;)

#12
Galadriel

Το κτήριο παίζει να είναι από το οικητήριο.

#14
HODJAS

Ο Μπάμπης λέει, αλλά λέει την αλήθεια; (Πέρκυ εδώ σε θέλω)...

#15
perkins

Μ αυτόν τον καημο θα παω......

#16
HODJAS

(Απο Παπαγιαννόπουλο-πρόεδρο στη «Σωφερίνα», ανεφερόμενο στην κατάθεση της ψευταρούς Κοντού «...Η μάρτυς λέει, αλλά λέει την αλήθεια;...», που στο τέλος την επαινούν αντί να την τιμωρήσουν καίτοι θεωρείται ψευδομάρτυς για να καλύψει τη Βουγιούκλω, «διότι η πράξη σας ήταν ωραία» κτλ-κτλ)

#17
agou

Παρεμπίπταμπλυ, ξέρει κανείς γιατί η λέξη «ιδρώτας» γράφεται με «ι» και όχι με «υ»; Έφαγα τον γούγλη και δεν βρήκα κάτι.

#18
vikar

Βλέπω στον Μπάμπη οτι το ιδρώτας ανάγεται σε ινδοευρωπαϊκή ρίζα διαφορετική απ' ότι το ύδωρ.

#19
Pirate Jenny

Αρχαία λέξη, είναι πάντα έτσι γραφόταν. Δεν έχει σχέση με το ύδωρ.

Ετυμολογία κατά Τριανταφυλλίδη:
μσν. ιδρώτας < αρχ. ἱδρώς, αιτ. -ῶτα

Ετυμολογία κατά Μπαμπινιώτη:
αρχ. ἱδρώς, -ῶτος <*swid-r-, μηδενισμ. βαθμ. του Ι.Ε. *sweid- «ιδρώνω», πβ. σανσκρ. svédah «ιδρώτας, αλβ. dirsë, λατ. sudor, γαλλ. sueur, ισπ. sudor, γερμ. Schweiß , αγγλ, sweat κ.α.

#20
Pirate Jenny

Πιάσε και κόκκινο τώρα.

#21
vikar

:-)

#22
Mr. Cadmus

Καλά σου λέει, πιάσε κόκκινο.