Ξεχάστε τον επαγγελματία με την μνημειώδη κωλοχαράδρα, εδώ μιλάμε για το επίθετο υδραυλικός.

  1. Υδραυλικό λουκέτο

Το λουκέτο που δεν κλειδώνει, λόγω βλάβης. Σου δίνει την εντύπωση ότι ασφάλισε, αλλά ανοίγει εύκολα όταν το τραβήξεις με τα χέρια.

Πρόκειται για χαρακτηριστική στρατιωτική έκφραση που καλύπτει το εξής φαινόμενο: πολλοί φαντάροι προτιμούν ένα χαλασμένο λουκέτο για το όπλο τους επειδή είναι μανίκι να ψάχνουν ανάμεσα σε όλα τα κλειδιά της αρμαθιάς, ιδίως μες στα μεσάνυχτα που ξεκινάει το σκοπέτο. Κι αυτό γιατί εφησυχάζουν από το γεγονός πως όλα τα όπλα κλειδώνουν ομαδικά πάνω στον οπλοβαστό, με τις μπάρες και τα λουκέτα του θαλαμοφύλακα.

Επειδή όμως υπάρχουν και γιωτάδες θαλαμοφύλακες και, ποτέ δεν ξέρεις, και εγκληματίες φαντάροι, πρόκειται για μεγάλη επιπολαιότητα που μπορεί να σου καταστρέψει τη ζωή, αν τελικά σου κλέψουν το όπλο. Παλιά λέγανε καλύτερα να χάσεις την παρθενιά του κώλου σου παρά το όπλο σου. Γι’ αυτό και οι εφοδεύοντες, αν κάνουν σοβαρή έφοδο, πρέπει να ελέγχουν ένα-ένα τα λουκέτα με τα χέρια. Και φυσικά, αν σταμπάρουνε κανένα κρούσμα, πέφτουν καμπάνες.

  1. Υδραυλική αλλαγή

Πάλι από τον χώρο του στρατού. Είναι η αλλαγή σκοπών που γίνεται χωρίς δεκανέα αλλαγής, κατά παράβαση του κανονισμού, επειδή ο δεκανέας δεν ξυπνάει με τίποτα ή είναι πολύ παλιός για να τον πιάνουν «αυτές οι μαλακίες» ή και τα δύο. Οι σκοποί απλά πηγαίνουν μόνοι τους, ο καθένας στην σκοπιά που έχει υπηρεσία και αλλάζουν τους προηγούμενους, αντί, όπως προβλέπεται, να ξεκινήσουν όλοι μαζί τρενάκι με τον δεκανέα αλλαγής, να κάνουν κύκλο όλες τις σκοπιές αλλάζοντας έναν-έναν τους φαντάρους, ελέγχοντας τα όπλα κλπ κλπ. Λέγεται και αλλαγή με τηλεκοντρόλ.

  1. Υδραυλικές κινήσεις

Οι κινήσεις που γίνονται απόλυτα ομαλά και στρωτά, smoothly που λένε και οι Άγγλοι, όπως περίπου τα υδραυλικά έμβολα στην μηχανική. Χρησιμοποιείται πολύ για τις κινήσεις των παικτών μέσα στο γήπεδο, όταν παίζουν με καλή ροή, σβελτάδα και σωστή τεχνική, χωρίς νευρικότητα και λάθη. Βλ. και αυτό το λήμμα.

  1. - Τι είν’ αυτό; Υδραυλικό λουκέτο έχεις ρε ηλίθιε;
    - Σσσ, σκάσε ρε ψαρά που φωνάζεις! Τρεις μήνες τό ’χω, τώρα το πρόσεξες;
    - Καλά ρε γιωτά, ένα κλειδί παραπάνω σε πείραζε και διάλεξες του όπλου; Άντε πες στ' αρχίδια σου να σε βγάλουν στον τάκο για ανασφάλιστο όπλο, να σου το πάρει κανένας μες στη νύχτα δεν το σκέφτεσαι; Εδώ ο θαλαμοντόγκ κοιμάται με τα κλειδιά πεταμένα στο γραφείο...

  2. - Ξύπνα!
    - Μμμμ...
    - Ξύπνα, έχεις αλλαγή!
    - Χρρρμφφστμμμ...
    - Ξύπνα περιμένουν οι σκοποί!
    - Γαμήσου και ξεκόλλα πουστόνεο μη σηκωθώ...
    - Φύγετε παιδιά, υδραυλική αλλαγή να τελειώνουμε...

  3. Από εδώ:
    Μέσα στην περιοχή είναι πάρα πολύ επικίνδυνος. Στο πρώτο τέταρτο του αγώνα, ξεκινώντας από ελεγχόμενη θέση για οφσαϊντ δέχθηκε την μπάλα στην μεγάλη περιοχή και με τον αμυντικό στην πλάτη του κατάφερε με δυο υδραυλικές κινήσεις να έρθει σε πρόσωπο με τον τερματοφύλακα και με πλασέ αλλά Ριβάλντo, προσπάθησε να σκοράρει.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Κωνσταντίνος Ωμέγας

τα υδραυλικα λουκέτα εμεις τα λέγαμε σκρίτς-σκράτς!
οσο για τα στρατόπεδα που πήγα... εκτός απο το κέντρο σε όλα τα άλλα μόνος μου πήγαινα σκοπιά, δέν είχαμε κάποια συγκεκριμένη λέξη για αυτό γιατί ήταν το φυσιολογικό!

#2
HODJAS

Πολύ καλό. Υφίσταται στο στρατό ξηράς και η υδραυλική προσοχή = ψευτοπροσοχή - μη προβλεπέ σούστα σε ανώτερο για να τον αποφύγεις.

#3
Vrastaman

Νοιώθω σχεδόν νοσταλγία για τα στρατά!

#4
anchelito

λίγο μετά που απολύθηκα, βρήκα στο νέτι προσφορά σε σάιτ με ορειβατικά, οκτώ ανοξείδωτα λουκέττα με 1 κλειδί κοινό για όλα. damn it! πόσες εργατοώρες θα είχα γλιτώσει...

υπήρχαν και τα κινέζικα βέβαια, τα μαύρα από «χυτοσίδηρο». Μία με το ΝΟΚΙΑ και άνοιγαν (άρε ΝΟΚΙΑ αθάνατο).

#5
patsis

Τα κινέζικα ήταν κυρίως τα κλασικά «Goldoor», με τα «χρυσά» κλειδάκια που λύγιζαν εύκολα. Μια φορά που κλείδωσα μέσα στον φοριαμό τα κλειδιά, μαζέψαμε πέντε έξι αρμαθιές αλλονών και τελικά το ανοίξαμε. Σιγά την ασφάλεια δηλαδή.

#6
gizaha

Για το υδραυλικό λουκέτο, να προσθέσω πως 1ον δεν μπορείς να φας καμπάνα γιατί συνήθως κανείς δεν ελέγχει λουκέτα, αλλά και να το κάνει έχεις το καλύτερο άλλοθι, «δεν ήξερα ότι ήταν χαλασμένο». Επίσης, σιγά μη πάρει κανείς το όπλο, το έχετε δει πολλές φορές να συμβαίνει; (προσοχή είπα ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ). Αξίζει το ρίσκο ;)