#1
patsis

in πίσω γορίλα

Τελείως αναπάντεχα,στο 1:51.

#2
patsis

in χέσε ψηλά κι αγνάντευε

#4
patsis

in το πήρε η νύχτα

Δέκα χρόνια μετά. Δεκαέξι χρόνια μετά. Ένα στιγμιαίο κλείσιμο των ματιών, ένα ελάχιστο τρεμόπαιγμα του ρεύματος σε κάποιον σέρβερ. Τομές από νύχτα, κάθετες στο ημερήσιο σώμα.

Εδώ, ξανά και ξανά. Τώρα.

#5
patsis

in γουδιστούπ

Μόλις το άκουσα απλώς ως "γουδί", σε εκπομπή θεσσαλονικιώτικου ραδιοφώνου, από σαλονικιό.

#6
patsis

in πονάω

Γεια χαρά σε όλους!

#7
patsis

in μπούκι

Ναι!

#8
patsis

in μπούκι

Έκανα αναφορά και ενημέρωσα, αναμένουμε.

#9
patsis

in μπεζαχτάς

Επιχειρηματίας είμαι, μάλλον αποτυχημένος. Πετυχημένος είμαι μόνο σαν τεχνικός. Όσο για τόλμη ήμουν συμπαραγωγός στην «Ηλέκτρα» (σ.σ. ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη από το 1962). Κέρδισα μάλιστα στο Φεστιβάλ των Καννών το πρώτο βραβείο για την ποιότητα του ήχου, έχοντας συναγωνιστές Αμερικανούς, Άγγλους και Γερμανούς. Απόπειρες έγιναν. Μόνο που για να γίνονται συχνότερα πρέπει να αντέχει ο μπεζαχτάς. Και δεν αντέχει πάντα.

Φιλοποίμην Φίνος: Σαν σήμερα πεθαίνει ο «πατριάρχης» του ελληνικού σινεμά

#10
patsis

in ιστορίας

Ναι, μπράβο. Βλ. και το, πολύ σπανιότερο, ιδέας.

#11
patsis

in χαστούκια

Ωραίος, βλ. και σφαλιάρα.

#12
patsis

in το πήρε η νύχτα

#13
patsis

in μαξούλι

Δέκα λεπτά σεναρίου από αυτήν την ταινία έχουν περισσότερη επαφή με την πραγματικότητα από δέκα χρόνια ελληνικού κινηματογράφου της "χρυσής εποχής". Και δεν είναι και τόσο στρατευμένη όσο μου φάνηκε στην αρχή, τώρα που την είδα ολόκληρη. Μπράβο ρε πστ, μπράβο.

#14
patsis

in μαξούλι

Χτήνος πολλά ρησπεκτ για το εύρημα. Λόγω τεχνικού προβλήματος είδα μόνο το πρώτο μισό της ταινίας αλλά με καθήλωσε ο ρεαλισμός των διαλόγων της. Στις σκηνές στο δικαστήριο έγιναν κάποια λάθη αλλά νταξ, ποιητική άδεια. Για την εποχή της στην Ελλάδα υποθέτω ότι ήταν μάλλον ξεχωριστή. Ίσως λίγο στρατευμένη για τα γούστα μου αλλά και πάλι, γούσταρα.

#15
patsis

in μουνίκακας

Οσίου Κόπρου σήμερα, βοήθειά μας.

#16
patsis

in φάλια

Μ' αρέσεις.

#17
patsis

in του πουλιού το γάλα

Υπάρχει ένα φαινόμενο στη φύση που μοιάζει με γάλα πουλιού, σε περιστέρια, φλαμίνγκος και μερικά είδη πιγκουίνων.

#18
patsis

in ντεγνέκι

Το έχω βάλει σε εισαγωγικά και μάλλον γι' αυτό.

#19
patsis

in ντεγνέκι

Ωραίος! Δες εδώ όμως, έχει αρκετές εμφανίσεις!

#20
patsis

in είμαι οφ

Βλ. και οφ.

#21
patsis

in λαμόγιο

— Σε ποια ηλικία αυτό;

— Δεκατεσσάρων; Εκεί πρέπει να 'μουν. Πολύ μικρό παιδάκι. Πούλαγα τσιγάρα με το κασελάκι κι έκανα το λαμόγιο για τους παπατζήδες. Ξέρεις τι θα πει λαμόγιο; Αβανταδόρος.

Ο Κώστας Βουτσάς, σε συνέντευξη στον Α. Μποσκοΐτη για τη lifo

#22
patsis

in κοοπτάτσια

Από εδώ:

Ισχνές έως ανύπαρκτες εσωκομματικές δημοκρατικές διαδικασίες: κοπτάτσιες· εξουθενωτική αντιμετώπιση διαφωνούντων· «εκλογή» με υπόδειξη της καθοδήγησης ή –το νέο φρούτο- από εισήγηση «ε π ι τ ρ ο π ή ς π ρ ο τ ά σ ε ω ν» εκλογής· διαμόρφωση της γραμμής στους «απάνω» και αποστολή της στους «κάτω»· παρακομματικές διαδικασίες κτλ.

Δημήτρης Φύσσας. Από το περιοδικό «Αντί» τ. 282, Παρασκευή 1 Μαρτίου 1985, στις σελίδες ‘Διάλογος’

#23
patsis

in nanosecond

#24
patsis

in γυφταρμόνιο

Pet Shop Boys, "Twenty-something", 2016.

#25
patsis

in βρέχονται βρακάκια

#26
patsis

in τραβέλι

#27
patsis

in σλανγκιές της εξορίας

Όπως καταλαβαίνεις, κάνανε ό,τι πέρναγε από το χέρι τους χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Μάς έλεγαν τα παιδιά εκεί ανατριχιαστικές ιστορίες. Μαστούρωναν, και τούς τράβαγαν το βράδυ στο Γολγοθά -οι ίδιοι το βαφτίσαν έτσι. Ήταν ένα παλιό αλωνάκι πάνω απ’ τα πειθαρχεία, όπου γινότανε το σώσε. 'Όλο το νησί γεμάτο συνθήματα: «άμύνεσθαι περί... πάρτης», «νύν υπέρ πάντων ο αγών» και άλλες μαλακίες. το πρωί στη γραμμή, πατερημών και τα ρέστα, κι ύστερα τραγούδι «Σόφια, Μόσχα είναι τ’ όνειρό μας», «Έξω βουργαριά, ουστ» και τα τέτοια. ’Εμείς τούς το κόψαμε απ’ την αρχή, ήμασταν δέκα καινούριοι πολιτικοί: δε δουλεύουμε, δεν κάνουμε προσευχές, δεν τραγουδάμε, δε γράφουμε συνθήματα. ’Απάντηση τού αρχιφύλακα: θα πεθάνετε. Εμείς, εντάξει.

Χρόνης Μίσσιος, «... καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», 1985, εκδόσεις γράμματα

#28
patsis

in κωλοχτύπα

Σού έλεγα λοιπόν για τον Σταύρο -έτσι λένε το παιδί πού φέραν δίπλα μου. ό Σταύρος λοιπόν δικαιούται κάθε μέρα φαγητό, και βέβαια κάνουμε «κωλοχτύπα», έτσι πιάνανε οι ποινικοί τη λέξη κολεχτίβα. Καλά, και μεις μ’ όλες αυτές τις ξένες λέξεις τα μπερδεύαμε. θυμάμαι μια δόση, σε συνέλευση θαλάμου, ήμουνα τότε ακόμα μελλοθάνατος και ήμουνα στις μεγάλες φυλακές, ένας πού ήθελε να κάνει τον εγγράμματο λέει, συναγωνιστές, νομίζω πώς πρέπει να οργανώσουμε καλύτερα τα σεξουαλικά μας προβλήματα, γιατί παρουσιάζουμε πολλές αδυναμίες, π.χ. πολλοί συναγωνιστές εξακολουθούν να σβήνουν τα τσιγάρα τους στο πάτωμα... με τον Σταυράκη λοιπόν έχουμε κολεχτίβα, μοιραζόμαστε το φαί, το νερό, τα τσιγάρα.

Χρόνης Μίσσιος, «... καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», 1985, εκδόσεις γράμματα

#29
patsis

in πετιφαρίνα

1-0.

#30
patsis

in βιντεάκι

Λήμματα - απομεινάρια μιας εποχής.