Εκτός από τις σημασίες που εδόθησαν εδώ, επισημαίνω ακόμη δυο:

1) Η υποχρεωτική εργασία εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε απομεμακρυσμένο χωριό προς εξυπηρέτηση και της επαρχίας, τρόπον τινά.

Συνήθως το συγκεκριμένο αγροτικό κρατά μια σχολική χρονιά.

2) Το ροζ τσιγαρόχαρτο.

Παρείχετο δωρεάν στους αγρότες καπνοπαραγωγούς και δεν είχε κόλλα, όπως αυτά του εμπορίου, με αποτέλεσμα (για να μην ξεκολλάει) να πρέπει να το δαγκώνουν κατά μήκος της πλευράς που επρόκειτο να κολληθεί, με μικρές και συστηματικές δαγκωνιές, έτσι ώστε να γίνει η πλευρά αυτή πιο ανώμαλη.

Ο δεύτερος τρόπος ήταν να έχει φάει ο σαλιωτής κάνα υποβρύχιο λίγο πριν στρίψει το τσιγάρο. Λέγεται, και δεν είμαι σίγουρος για την εγκυρότητα της πληροφορίας, ότι το χρώμα του τσιγαρόχαρτου ήταν το ροζ για να μην μπορούν οι αγρότες να τα μεταπωλήσουν στην αγορά.

  1. - Διορίστηκες μωρή κουφάλα έμαθα. Άντε και καλή αρχή!
    - Ναι καλά, έχω πρώτα αγροτικό στο Γαϊδουρονήσι. Τα γαϊδούρια εκεί με στείλανε.

  2. - Κοίτα ρε Θανάση, τώρα που βρήκα λίγο αλβανό ξεμείναμε από χαρτάκια, την Παναχαϊκή μου μέσα!
    - Κάτσε ρε, έχω 'γώ κάτι αγροτικά από το γέρο μου.
    - Αρχίδια γάρο θα κάνουμε ρε μαλάκα. Άσε που θα βρωμάει, θα ξεκολλάει κιόλας.

(από perkins, 20/06/10)(από perkins, 20/06/10)(από perkins, 20/06/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

Και η 5η σημασία είναι βέβαια το κάνω το αγροτικό μου με το μεστό σχόλιο του ζανουάρ

#2
Γιώργος Ζάκκης

Γιγνώσκετε βεβαίως ότι ο Αριστοτέλης Ονάσσης εκέρδισε τα πρώτα του χονδρά χρήματα από την παρασκευήν ροζ σιγαρέττων δια γυναίκαι τα οποία ετυλήγοντω εις ροζ χάρτο αντί λευκού, ω συνιθίζοντο! Χρώμα ροζ ήτο και το φίλτρο, έφερε δε και χαρακτηριστικόν χρυσούν δακτύλιο επί της ενώσεως φίλτρου και σιγαρέττου.

Όσο δια την ιδέα προώθησίς, μοναδική! Εκέρασε δημοσίως σιγαρέττο μίαν γνωστή του διάσημη ηθοποιό της εποχής, ήτοι σταρ, και voila! Όλαι αι γυναίκαι εκάπνησαν τα σιγαρέττα Ονάσσειας προελεύσεως! Χονδοκονόμησε! Δεν γιγνώσκω εάν εδάρθει αγρίως παρά τους συζύγους των καπνιζουσών, αλλά το χρήμα μετά κινδύνου έρχεται!

Το κατώτερης ποιότητας λοιπόν ροζ σιγαρέττο εν Ελλάδι ήτο είδος κατωτέρας ποιότητος ενώ εν Αργεντηνί ήτο είδος πολυτελείας! Άτιμομάρκετινγκ, άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους κατεβάζεις!

#3
poniroskylo

Τα τσιγαρόχαρτα ήταν ροζ για να παταχθεί το λαθρεμπόριο καπνού και να μπορεί το κράτος να εισπράττει τον φόρο. Τα ροζ τσιγαρόχαρτα ήταν για αποκλειστική χρήση των καπνοπαραγωγών στους οποίους το κράτος - την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενο - έδινε το δικαίωμα να καπνίζουν αφορολόγητο καπνό. Το ροζ στριμμένο τσιγάρο ξεχώριζε κι αν το όργανο έβλεπε κάποιον που δεν έμοιαζε με παραγωγό να το καπνίζει ρωτούσε να μάθει πού τα βρήκε τα χαρτάκια και - κυρίως - τον καπνό.

#4
HODJAS

Σωστός! Οι παλιοί τουρκομερίτες έλεγαν κατσάκικο ή κατσιρματζήδικο (τουρκ. κατσακ, κατσιρμά = λαθραίο), το αφορολόγητο τσιγάρο. Το τσάι του βουνού που μαζεύουν οι γυναίκες και πουλάνε στις πόλεις ακόμα έτσι λέγεται στην Τουρκία.

#5
Jonas

για το 1: ισχύει και για καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

#6
batmandarkknight

το αγροτικό λέγεται και για ποδοσφαιριστές που μετά από σπουδαία καριέρα ετων καταλήγουν να παίζουν σε κάποια μικρή και συνήθως αγνωστη στο ευρύ κοινό ομαδα πχ o Ρουντ φαν Νιστελροι,που έχει φορεσει τη φανέλα της manchester united και της real madrid και ένας από τους κορυφαίους σκορερ στο champions league πήγε για το αγροτικό του στο Αμβούργο.