Ο φαντάρος γραφέας, ο τσάτσος των ανωτέρων που, λόγω των αρμοδιοτήτων του (π.χ. να βγάλει υπηρεσίες), αποφεύγει κάθε δύσκολη δουλειά και υπηρεσία στο στρατόπεδο.

- Όλο το στρατόπεδο είναι τέντα για την επιθεώρηση και οι καλαμαράδες μέσα στο γραφείο αρντάν...
- Δεν τα ξέρεις, ρε σειρά; Αφού είναι οι μεγαλύτεροι τσιμπουκαράδες...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Λάκωνας

Το πρώτο που διάβασα "1. καλαμαράς" είναι άψογο, πλήρες και με ιστορική αναφορά για το πώς προήλθε ο όρος.

Το "3. καλαμαράς" το έγραψε ένας αμόρφωτος Ελλαδίτης που ακόμα να μάθει πως οι Κύπριοι είναι εθνοτικά Έλληνες. Το πιο πιθανόν είναι πως ποτέ δεν θα μάθει πως στη Μεγαλόνησο της Αφροδίτης ζουν Έλληνες εδώ και 34 αιώνες.

Κουμπάρε, απάντα στον εαυτό σου το εξής ερώτημα... Τι είναι αυτό που έχεις εσύ και σε κάμνει Έλληνα, και δεν το έχουν οι Κύπριοι;;;;;

#2
Λάκωνας

Γιατί δεν ανοίγετε κάνα Λεξικό αφού έχετε απορίες;; Να ξεκαθαρίσουμε πως τους όρους «Καλαμαράς» και «Ελλαδίτης» δεν τους εφηύραν οι Κύπριοι. Υπήρχαν είδη στη γλώσσα μας.
ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: Καλαμαράς… 1) (Λαϊκό-Μειωτικό) Ο άνθρωπος των γραμμάτων, ο λόγιος, ΣΥΝΩΝΥΜΑ γραμματιζούμενος, εγγράματος, μορφωμένος. 2) (Διαλεκτικό, συχνά σκωπτικό ή μειωτικό στην Κύπρο) ο Ελλαδίτης. Προσέξτε όμως κάτι. Οι Κύπριοι όταν λένε «Καλαμαράς» ΔΕΝ είναι πάντα μειωτικό. Απλά επικράτησε από παλιά στην καθομιλουμένη αυτός ο όρος, ενώ σε επίσημο περιβάλλον (ΜΜΕ, Δικαστήρια κ.ά) χρησιμοποιείτε το -Ελλαδίτης-.

http://spartiatisarthra.blogspot.com/2004/01/blog-post.html