Στα γιατροσλανγκέζικα, «μπαλονάκια» και «μπαλόνια» συναντάμε αρκούδως αρκετά, με πιο γνωστά όμως αυτά της αγγειοπλαστικής σε στένωση αορτής και τα γαστρικά που εφαρμόζονται στα στομάχια για να τρώνε λιγότερο οι ορεξάτοι και οι ορεξάτες, μήπως και χάσουν κάνα κιλό.

Κάνοντας όμως λίγο γούγλε γούγλε ανακάλυψα πολλά είδη μπαλονακίων και τα παραθέτω. ([i] Κλέφτη, σε φάγαμε).
[/i]
Λοιπόν εδώ υπάρχουν προς πώληση όλα τα είδη διαστελλομένων αεροστεγών μεμβρανών που χρησιμοποιούνται για πολλές χειρουργικές επεμβάσεις, βασικά ελαφράς μορφής, και που λέγονται μπαλονάκια.

1) Καθετήρας αγγειοπλαστικής με μπαλόνι υψηλής πίεσης για διαστολή ανθεκτικών φλεβικών στενώσεων.

2) Καθετήρας αγγειοπλαστικής με μπαλονάκι για χρήση μέσα από οδηγό καθετήρα.

3) Καθετήρας αγγειοπλαστικής με μπαλόνι, υψηλής πίεσης για διαστολή στενώσεων σε φίστουλες αιμοκάθαρσης.

4) Καθετήρας αγγειοπλαστικής με μπαλονάκι, ημιενδοτικό ταχείας αντικατάστασης.

5) Καθετήρας αγγειοπλαστικής με μπαλονάκι για διαστολή νεφρικών αρτηριών.

6) Καθετήρας αγγειοπλαστικής με μπαλονάκι, για διαστολή μεγάλων αγγείων (αορτής - κεντρικών φλεβών).

7) Καθετήρας αγγειοπλαστικής με μπαλονάκι από νάυλον.

8) Καθετήρας αγγειοπλαστικής με μπαλονάκι χαμηλού προφίλ.

9) Καθετήρας αγγειοπλαστικής με μπαλονάκι για διαστολή κνημιαίων, περονιαίων και μηριαίων αρτηριών.

10) Καθετήρας αγγειοπλαστικής με μπαλονάκι για ασφαλή μεταφορά - έκπτυξη ενδοαυλικών μεταλλικών ναρθήκων.

11) Ενδοπρόθεση μεταλλική περιφερικών αγγείων εκπτυσσόμενη με τη βοήθεια μπαλονιού με επικάλυψη άνθρακα για αποφυγή θρόμβωσης σε αγγεία με αργή ροή.

12) Ενδοπρόθεση μεταλλική περιφερικών αγγείων τοποθετημένη σε καθετήρα μπαλονάκι, ειδικά για ασβεστωμένες λαγόνιες αρτηρίες.

13) Ενδοπρόθεση μεταλλική περιφερικών αγγείων κυματοειδούς σχεδιασμού, φορτωμένη σε μπαλονάκι διπλού αυλού ταχείας αποπλήρωσης.

14) Ενδοπρόθεση μεταλλική για νεφρική αρτηρία με μεγαλύτερο πάχος στην έκφυση της αρτηρίας και μικρότερο στο περιφερικό της τμήμα.

15) Συνοδευόμενη με καθετήρα εισαγωγής, με μπαλονάκι ταχείας αποπλήρωσης, κυρτού άκρου για καλύτερη είσοδο στην κεντρική αρτηρία.

Αατα και ελπίζω να σας τα έκανα μπαλόνια..

Για λόγους αποσεντονοποίησης, παραθέτω μόνο για τα πιο σλαγκικά μπαλονάκια από ένα παράδειγμα.

Α) Η αγγειοπλαστική χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια και προκαλεί τη διαστολή των αποφραγμένων τμημάτων των αγγείων, ώστε να βελτιωθεί η ροή του αίματος. Η αγγειοπλαστική είναι πολύ πιο γρήγορη και εύκολη απ' όσο η εγχείρηση στεφανιαίας παρακάμψεως, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο αξιόπιστη. Κατά την αγγειοπλαστική, ένα μακρύ, λεπτό μπαλονάκι εισάγεται στην στενωμένη περιοχή του αγγείου, με τη βοήθεια ενός πολύ λεπτού «καλωδίου-οδηγού». Στη συνέχεια, το μπαλονάκι φουσκώνει υπό υψηλή πίεση και «σπρώχνει» εκ των έσω το τοίχωμα της αρτηρίας, το οποίο και διαστέλλει...
φρομχίαρ

Β) Tο γαστρικό μπαλόνι είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται εδώ και περίπου 8 χρόνια. Mπορεί να εφαρμοστεί σε 2 περιπτώσεις: είτε σε ανθρώπους παχύσαρκους (με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 30), που για κάποιο λόγο δεν θέλουν να υποστούν μια χειρουργική επέμβαση, είτε σε πολύ παχύσαρκους ανθρώπους ως μια προσωρινή λύση ώστε να χάσουν κάποια κιλά και μετά να μπορέσουν να μπουν στο χειρουργείο...
φρομδέαρ

εξεζητημένο μπαλονάκι για επιπωματισμό ρινός (πσσσσ) (από perkins, 13/10/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified