Μειωτικά το περιστέρι, κυρίως το περιστέρι της πόλης (columba livia). Η παρομοίωση του με το ποντίκι υπογραμμίζει τα πλέον δυσάρεστα χαρακτηριστικά του, όπως την τάση του προς ρύπανση, το ρόλο τον οποίο παίζει στη διάδοση διαφόρων νοσημάτων, τον ανεξέλεγκτο ρυθμό αναπαραγωγής του και την ασχήμια του.

Ο όρος χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για τα περιστέρια των πόλεων, διότι εκεί η παρουσία τους είναι περισσότερο ενοχλητική, καθώς οι απεκκρίσεις τους έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να λερώσουν ανθρώπινες κατασκευές, όπως αυτοκίνητα, βεράντες, ταράτσες, ή ακόμα και τους ίδιους τους ανθρώπους.

- Ένας κύριος στη στάση του λεωφορείου είχε την ατυχία να δεχθεί μία κουτσουλιά από ένα ποντίκι του ουρανού στο κεφάλι του.

- Κατάρα να' χουν τα ποντίκια του ουρανού. Μωρέ ας είναι καλά το δηλητηριασμένο σουσάμι...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Vrastaman

Επίσης, ιπτάμενος αρουραίος.

Βλ. και σχόλια στο περιστεράς.

#2
iron

και αρουραίος του ουρανού.

δεν έχει βρεθεί κάποια μη ακραία λύση για την απομάκρυνσή τους: είτε φόλες θα πέσουν και θα πάρουν αμπάριζα και τα αδέσποτα, ή δέντρα θα κόβονται ή καρφιά θα μπαίνουν που συχνά έχουν φρικώδη αποτελέσματα.

Δεν θα ήταν μια καλή ιδέα να γίνονταν, έξω από τις πόλεις (πχ εδώ: στον Υμηττό, στην Πάρνηθα κλπ) εκτεταμένοι όμορφοι αρχιτεκτονικά περιστεριώνες α λα Τήνος, όπου θα συγκεντρώνονταν τα πουλιά αυτά, θα ταΐζονταν με κάτι καλύτερο από σκουπίδια, θα κάναν αυγά τα οποία είναι λένε νοστιμότατα, και θα ελεγχόταν έτσι και ο πληθυσμός τους εφόσον τα αυγά θα αποτελούσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους Δήμους ή από ιδιώτες;

Άσε που τα πουλιά, σε επαφή με το χώμα και τα φυτά θα επανακτούσαν τα ωραία τους χρώματα (θυμάστε κάποτε, προ 30ετίας όσοι υπήρχαν τότε) ότι τα περιστέρια είχαν πολλά χρώματα και δεν ήταν γκρι; νομίζω ότι το γκρι το απέκτησαν προσαρμοζόμενα στο χρώμα της ασφάλτου, των εγκαταλελειμμένων κτιρίων όπου κάνουν φωλιές κλπ).

Αυτή είναι η ιδέα μου. Επίσης αυτοί οι περιστεριώνες θα ήταν και αξιοπερίεργο μέρος να πας μια βόλτα τα παιδιά σου να χαζέψουν, να τα τρέξουν ξωπίσω τους, να κάτσουν να φωτογραφηθούν με τα περιστέρια ή κάποια άλλη ατραξιόν. Και, λογικά, τα πουλιά θα ξεκουμπίζονταν από τις πόλεις γιατί θα ήταν καλύτερα εκεί, στάνταρ τροφή, όχι αυτοκίνητα, όχι γάτες, όχι εμπόδια.

#3
jesus

υπάρχουν κ τα σπόρια με ούζο. γίνονται στούκας τα περιστέρια.

#4
PUNKELISD

Ironick για δήμαρχο, τώρα!

#5
poniroskylo

Στην Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε θεαματικά με τα εκπαιδευμένα γεράκια (βλ. φωτό) και αποτελεσματικά όταν απαγορεύθηκε το τάισμα των περιστεριών.

#6
iron

είπαμε ψάχνουμε για αναίμακτες λύσεις ντε!