Βλάχος και γκαβός από το ένα μάτι = ας ημουν βλαχος και ας είχα μόνο ένα μάτι . Δηλωτικό της υπεροχής των βλάχων, της εξυπνάδας και της οξυδέρκειας τους. Αποδεδειγμένα άλλωστε. Οι μεγαλύτεροι εθνικοί ευεργέτες ήταν βλάχικης καταγωγής. Αυτό διότι διέθεταν προσωπική περιουσία και η κτηνοτροφία που ήταν η κύρια ασχολία τους απέφερε πολλά κέρδη. Οι βλάχοι ήταν πάντα κύριοι του εαυτού τους και ανεξάρτητοι, σε αντίθεση π.χ. με τους «καραγκούνηδες», οι οποίοι ήταν οι γνωστοί κολίγοι, άνθρωποι δεμένοι στη γη, στα χωράφια και υποταγμένοι στον εκάστοτε γαιοκτήμονα.

Μωρέ... ας ήμουν βλάχος και γκαβός από το ένα μάτι!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
allivegp

Aυτά για τους «μεγαλύτερους εθνικούς ευεργέτες που ήταν βλάχοι», τα λένε οι βλάχοι. Τέτοιοι αστικοί μύθοι καλλιεργήθηκαν για να στηρίξουν καμπορημοσύνες και ψωροπερηφάνιες. Τί σημασία έχει αν ο Αβέρωφ-Τοσίτσας ήταν βλάχος στην καταγωγή; Κττμγ, όταν έγινε ευεργέτης, ενήργησε σαν αυθύπαρκτη προσωπικότητα και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κάποιους, έστω και στενούς συγγενείς του (που μάλλον θα προτιμούσαν να καρπωθούν εκείνοι την κληρονομιά άρα να μη γίνουν οι δωρεές προς το κράτος) να καρπώνονται στο διηνεκές το credit που ανήκει σε άλλον. Επίσης όρα και Πόντιος και μόνα ματ'.

#2
Vrastaman

Να υποθέσω ότι είσαι κουότ καραγκούνης, γιατρέ μου; :Ρ

#3
allivegp

Συνήθως όποιος είναι κάτι, το παραδέχεται και είναι και περήφανος γι΄αυτό, γιατί έτσι του έχουνε μάθει. Εγώ απλά ντρέπομαι που έχω Ελ ιθαγένεια.

#4
Pirate Jenny

Βασικά, είναι εντελώς παράλογο να νιώθουμε ΕΙΤΕ περηφάνια ΕΙΤΕ ντροπή για πράγματα που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε, να ελέγξουμε ή να επιλέξουμε. Ας πούμε, πού γεννηθήκαμε και από ποιους, τι χρώμα δέρμα έχουμε, τι φύλο είμαστε, τι σόι ηρωισμούς ή θηριωδίες διέπραξαν οι πρόγονοί μας κλπ.

(Από την άλλη, αν τα συναισθήματα και ο ανθρώπινος ψυχισμός είχαν την παραμικρή σχέση με τη Λογική, θα μιλάγαμε για ένα εντελώς διαφορετικό, παράλληλο σύμπαν. Οπότε, κουβέντα να γίνεται.)

#5
teratakimuu

allivegp πολυ ευθικτος εισαι..εγραψα μια φραση την οποια εχω ακουσει . That's all αγαπητε....χωρις φυσικα καμια διαθεση αντιπαραθεσης..δεκτο και το Ποντιος και μόνα ματ'
Η υπεραναλυση των ορισμων δεν οδηγει πουθενα, ο,τι ειναι ο καθενας ειναι. Η καταγωγη σου δε σε κανει ανθρωπο, ειναι πιο συνθετο το φαινομενο, πιο πολυπαραγοντικο. Αυτα για να λυθει η οποια παρεξηγηση : DD

#6
Vrastaman

Εγώ θα ένοιωθα πολύ υπερήφανος εάν ήμουν πολίτης της Κόστα Ρίκα.

  • Φυσικός πλούτος
  • Φυσική ομορφιά
  • Καλός καιρός
  • Εξαιρετικό σύστημα υγείας
  • Εξαιρετικό σύστημα παιδείας
  • Πάνω από ένα αιώνα ειρήνης και συνεχούς δημοκρατίας - να φανταστείτε δεν εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα πετρελαίου ώστε να μη προκληθούν έριδες
  • Εξαιρετική κουζίνα
  • Ανώτατος φορολογικός συντελεστής μισθωτών 15%
  • Ωραίες γυναίκες (ΟΚ εκεί έχω κλείσει, αλλά λέμε τώρα)

    Τι περιμένουμε;

#7
MXΣ

Και επειδή έχω ζήσει ΚΑΙ εκεί, να προσθέσω ότι:

- δεν υπάρχει στρατός
- τα ταξί έχουν ταξίμετρο
- η Imperial (μπύρα) είναι αξιόποτη
- Εξαιρετικό σύστημα δημόσιας ασφάλισης
- Τα antiretrovirals για το ΑΙDS δίνονται σε όλους από το κράτος

#8
allivegp

Αγαπητή Πειρατίνα, νομίζω ότι το επιχείρημά σου είναι εντελώς άστοχο, διότι εσύ αναφέρεσαι σε πράγματα που δεν εξαρτώνται και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το κάθε άτομο ξεχωριστά (π.χ. φυλή, χρώμα, κοντός-ψηλός κ.λπ.) ενώ εγώ αναφέρομαι στη λαμογιά των σύγχρονων πολιτικών-εκπροσώπων του λαού και την εικόνα που δώσαμε προς τα έξω, καθώς και τη βοήθεια που λαμβάνουμε για να συνεχίζουμε να πληρώνουμε τις δόσεις των cayenne μας, ενώ υπάρχουν πολλές χώρες (π.χ. Ρουάντα, Μπελίζ, Μπάγκλα Ντες, Σουδάν, Σομαλία και τόσες άλλες) με πολύ οξύτερα προβλήματα ανέχειας και στέρησης απαραιτήτων αγαθών για τους κατοίκους τους.

#9
Pirate Jenny

Είπες «ντρέπομαι που έχω ελληνική ιθαγένεια». Η ιθαγένεια είναι κάτι που δεν επέλεξες, απλώς έτυχε να γεννηθείς ελληνας. Γιατί είναι άστοχο το επιχείρημά μου;

Και εν πάση περιπτώσει, το διευκρίνισα ότι είναι φιλολογικό το ζήτημα. Όλοι (κι εγώ κι εσύ κι ο κόσμος όλος) αισθανόμαστε ντροπή/περηφάνια/ενοχές/κέρατα για πράγματα που δεν ελέγχουμε, άσχετα τι μας λέει η λογική μας.

Και το κυριότερο: Μην αρπάζεσαι έτσι, βρε αλλίβε. Εντελώς στραβά με διαβάζεις. Τι να πω, μπορεί να μην εκφράζομαι εγώ σωστά. Σόρι, αλλά δεν έχει πλάκα έτσι, ούτε παραγωγικό είναι. (Για εποικοδομητικές διαφωνίες, είμαι μέσα με χίλια. Γι' αυτό το πράγμα, καθόλου.)

Χωρίς περαιτέρω παρεξήγηση λοιπόν, δεν θα ξανασχολιάσω κάτι δικό σου. Να είσαι καλά, and keep slanging. Over and out.

#10
allivegp

Ούτε κι εγώ έχω όρεξη.

#11
iron

μια χαρά μου ακούγεται η Κόστα Ρίκα και αναρωτιόμουνα αν υπάρχουν τέτοια μέρη ακόμα επί γης. Αν δεν με ξανακούσετε, ψάχτε κατά κει, έχω μια τάση τελευταία.

#12
allivegp

Ένα pro-βλάχικο παραλήρημα, εδώ.

#13
allivegp

Να συμπληρώσουμε στα ανωτέρω ρηθέντα ότι ένας απλός και εύχρηστος μπούσουλας διάκρισης μεταξύ βλάχων και αρβανιτών, είναι το πώς αποκαλούν οι μανάδες το γάλα:
- Αν το λένε λάπτε, είναι Βλάχοι
- Αν το λένε κλιούμιστ, πρόκειται για Αρβανίτες