Η απότομη τοποθέτηση του χεριού στο πρόσωπο, σε συνδυασμό με το σκύψιμο του κεφαλιού προς τα κάτω. Η χειρονομία δηλώνει απογοήτευση, αμηχανία, σοκ ή έκπληξη.

Προκύπτει απ' το συνδυασμό των αγγλικών λέξεων «face» (πρόσωπο) και «palm» (παλάμη). Η λέξη δεν μεταφράζεται, αλλά η αντίστοιχη ελληνική φράση είναι το «Όχι ρε πούστη».

Κατά βάση, το φέησπαλμ χρησιμοποιείται περισσότερο στο Internet, ενώ στην καθομιλουμένη συνηθίζεται περισσότερο μεταξύ ιντερνετάκιδων, οι οποίοι το κατέχουν.

Η πιο συχνή περίπτωση φέησπαλμ που παίζει στο ιντερνέτι είναι η φωτογραφία του καπετάν Jean-Luc Picard, από τη σειρά Star Trek: The Next Generation.

Περισσότερα εδώ).

(Τύπος μιλάει στο κινητό)
- Οκ, γεια σου (κλείνει το κινητό και φέησπαλμ).
- Τι έπαθες ρε μαλάκα; Με ποια μίλαγες στο τηλέφωνο;
- Άσε, με χώρισε η Δήμητρα.
- Γιατί;
- Με είδε χθες μια φίλη της όταν φασωνόμουνα με την Εύη!
- Όχι ρε μαλάκα, πίκρα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Galadriel

Επίσης σε ελληνικό «φτούυυυ» και «ως παναγία μου».

#2
knasos

Χωρίς σε καμιά περίπτωση να θέλω να φανώ ιντερνετάκιας και σειριόπληκτος, γιατί ο καθένας με ένα υποτυπώδες ψάξιμο στο γκουγκλ της τάξης των 0,23 δευτερολέπτων μπορεί να to βρει, λέω πως ο χαρακτήρας είναι ο Jean-Luc Picard και ο ηθοποιός ο Patrick Stewart.

#3
Vrastaman

Κι εγώ έκανα φατσοπαλαμιά όταν το διάβασα!

#4
MXΣ

Στο Ελλάντα έχει και μιά εσάνς μούτζας, νο;

#5
iron

είναι το αντίστοιχο του ωχχχ! το μάτι μου! (ορισμός ντανονίτο)

#6
allivegp

Όταν κάποιος ταυτόχρονα με τη μούντζα στα μούτρα του αναφωνεί και «να!», τότε έχουμε φέις να-παλμ.

#7
Fixit13

με κάλυψαν γενικά οι προλαλήσαντες, νομίζω ότι το φεησπαλμ δεν έχει να κάνει με απογοήτευση, όσο με αντίδραση τύπου «τι άκουσα πάλι» - ήτοι σε απίστευτη κοτσάνα/αστοχία/ακυρίλα/άγνοια

#8
MXΣ

τι να κλάσουν τα facepalm σας... To καλύτερο εδώ

#9
Galadriel

Όταν ντρέπεσαι και σκεπάζεις το πρόσωπό σου με φέισπαλμ ως καλός στρουμφοκάμηλος («ε ναι» όπως λέει επιφανής σλάνγκος «όλοι το ξέρουν, όταν δεν βλέπεις τους άλλους δε σε βλέπουν ούτε αυτοί» αχαχα) πιάνεται ως υποπερίφτωση;

#10
HardcoreGR

@Fixit13: Είπε κανένας αυτό που είπες κι εσύ; Μόνος σου καλύφθηκες μάλλον. Ο ορισμός προέρχεται απ' το Wikipedia. Κοινώς RTFM πρώτα.

#11
Galadriel

χαρκορ επί του τυπικού τι θα πει δηλαδής το λέει η βίκυ, άμα το λέει η βίκυ είναι νόμος δε νομίζω Τάκη. επί του ουσιαστικού από την άλλη σε βρίσκω λίγο σε ένταση, δεν τον ξέρω τον φιξί αλλά δεν είπετε και τίποτε...

#12
HardcoreGR

Η Βίκι δε κάνει ποτέ λάθος, ακόμα και για τον Τσακ Νόρις.

#13
Khan

facepalm σεκιουριτά- πόρτας στο Μέγαρο Μαρξίμου

#14
soulto