Λέξη που χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου και αναφερόταν στο πασίγνωστο γερμανικό υποπολυβόλο MP40, γνωστό και ως Schmeisser.

Το προσωνύμιο αυτό το πήρε από τον χαρακτηριστικό ήχο της ριπής του, που παρομοιαζόταν με τον ήχο που κάνουν τα δόντια των ανθρώπων όταν χτυπούν από το κρύο (τουρτουρίζουν).

Τα όπλα αυτά ήταν κάτι πολύ κοινό ως οπλισμός των ανταρτών, καθώς οι αντάρτες χρησιμοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό οπλισμό που άφησαν πίσω οι Γερμανοί κατά την αποχώρηση τους.

[...]Με ρυθμούς… τουρτούρας (για όσους θυμούνται το
γερμανικό πολυβόλο) γίνονται οι αιφνίδιοι έλεγχοι[...] από εδώ

[...]Εδώ στου Γεωργαλά ήταν 2-3 αντάρτες με μια τουρτούρα πολυβόλο και μας καθήλωσε πέρα εκεί.[...] από εδώ

Στρατιώτης των SS με MP40 (από Παπαντώνης, 14/03/12)Υποπολυβόλο MP40 (από Παπαντώνης, 14/03/12)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
anchelito

Ωραίο λήμμα, που το χρησιμοποιούσε και ο μακαρίτης ο παπούς μου.

Διαφωνώ όμως ως προς την προέλευση. Τουρτούρα ήταν το πολυβόλο MG34, ο μπαμπάς του MG42 και παππούς της γνωστής μας μυτζήθρας.

λεγόταν δε έτσι λόγω του κροταλίσματος που έκαναν οι (σχετικά χαλαροί) σύνδεσμοι της ταινίας αναχορηγίας.

#2
Παπαντώνης

Οι πηγές μου έχουν ως εξής: Δυο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία άκουσαν από παλαιότερους για το λήμμα με τον ορισμό που έχω δώσει, καθώς και σε στρατιωτικές αναφορές τις εποχής για λάφυρα, αιχμαλώτους και θύματα που έχω ανατρέξει ο ίδιος, από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι ήταν μάλλον απίθανο να υπήρχαν τόσα πολλά πολυβόλα υποστηρίξεως λόχου(όπως είναι τα MG34/42), σε τόσο λίγο προσωπικό.

Αυτά βέβαια έχουν να κάνουν με την δική μου προσωπική έρευνα και άποψη χωρίς να αποκλείεται κάποια άλλη περίπτωση.

#3
anchelito

Αδερφέ κουβέντα να γίνεται ;)

πιθανότατα ισχύουν και τα δύο. αυτό για τον αριθμό των MG34 που λες είναι σωστό.

από την άλλη στο παράδειγμα 2, ο μάρτυς ;) αναφέρεται σε 2-3 άτομα με ένα πολυβόλο που τους καθήλωσαν από κάποια απόσταση. 3 άτομα για ένα MP40 είναι κάπως υπερβολικό, άσε που μετά τα 40-50 μετρα ανάθεμα αν μπορείς να πετύχεις κάτι με το Σμάισερ.

είπαμε, κουβέντα να γίνεται.

#4
MXΣ

#5
deinosavros

Ο Πετρόπουλος πάντως μιλάει για μιά φωτογραφία «...που δείχνει κάτι ελασίτες οπλισμένους με τουφέκια και μιά τουρτούρα (γερμανικό πολυβόλο)». Δεν μένει παρά να βρούμε το εν λόγω ντοκουμέντο.