Ο πολύ σοβαρός. Πιο σοβαρός πεθαίνεις. Δηλαδή, αυτός που στην προσπάθεια να φανεί πολύ σοβαρός καταντάει γελοίος. Οι εκφράσεις στο λόγο του και το σοβαρό του ύφος συνοδεύονται συνήθως από εξίσου σοβαρές εκφράσεις του προσώπου του.
Μην είσαι τόσο σοβαρόξ, θα πάθεις τίποτα!
4 comments
MXΣ
Aγαπητό μου παιδί, θα ήτο δόκιμως έφεδρος ιδιωματισμός και λεξιπλασίαν, εαν π.χ. αναφερόταν εις τις καθηγητήν ο οποίος και σοβαρός είναι, και αυστηρός αλλά και διαθέτων ροξ εις την κεφαλήν ήτοι κουρούπα. Ιδάλος, σας πρέπει, πρεσβεύω, ταχείαν επίσκεψην εις γλωσσοθεραπευτή ή pedo-οδοντίατρον.
vikar
Αυτό το -ξ το ακούω πλάκα-πλάκα αρκετά αντί για το -ς, είτε σε αρσενικά, είτε σε παλαιοελληνικά επιρρήματα σε -ώς/-ως και λοιπά. Μή σου πώ, το ξί αντικαθιστά γενικότερα το σίγμα, σε ύφος και καλά κοροϊδεύουμε τώρα. Κλασικό και το σχολικό μιμιδιακό ξυν- αντί για σύν- αλα Θουκυδίδη.
iron
εμένα μου αρέσει αυτή η μαλακιούλα. απλώς θα έβαζα το λήμμα ως «-όξ», κατά τα -έ και λοιπά που συγκαταλέγονται στη σλανγκογραμματική.
προβληματίστηκα για την προέλευση της παραφθοράς αυτής (-όξ αντί -ός), και κατέληξα στο ότι η τάση αυτή απορρέει από τα καρτούν, πχ Ρομπάξ Ντακ. Και χμ... αυτά τα τελευταία, τα καρτουνο-ονόματα δηλαδή των εβδομήνταζ, μάλλον πηγή έμπνευσης έχουν τις περίεργες μάρκες προϊόντων και εταιριών της ίδιας εποχής: Σόφτεξ, Βιβεχρώμ, Βιοσκάλ, Πυρκάλ, Μπυράλ κλπ.
Vrastaman
Δημιουργούνται κι άλλοι συνειρμοί:
- Του είδους he/she/it rocks!
- Ονειρόξ!