Χρησιμοποιείται μόνο στον αόριστο. Λέξη πολλαπλής χρήσεως.
Περίπου συνώνυμη του πλετήκωσα αλλά με πιο παθητικό περιεχόμενο. Εκφράζει συνήθως δυσφορία, αλλά όχι απαραίτητα.
Κάθε μέρα φακές... Ερέντηρα πιαααα...
Πήγες που πήγες μέχρι τη Χιο... Ερέντηρες τουλάχιστον;
10 comments
jesus
καμία σχέση με την ωραία ερέντηρα του μάρκες, νομίζω.
ή μήπως το «ωραία. ερέντηρα» έχει κάποια λογοτεχνική χροιά;
iron
είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει αυτή η λέξη;
jesus
στο τεστ-γούγλε πάντως αποτυγχάνει, αν κ δεν πα να πει κ πολλά αυτό.
iron
έχω κι άλλη απορία, ποιος είναι ο ενεστώτας;
jesus
μήπως είμαι γω κύριε; :Ρ
δεν έχω άλλο παράδειγμα ρήματος, αλλά μου φαίνεται ότι υπάρχουν κ άλλα που δεν έχουν, ή απλά δεν λέγεται. πχ κ το «έγκωσα», έχει το «θα γκώσω» όπως «αν φάω κ άλλο θα γκώσω», αλλά το «γκώνω» μου φαίνεται άχρηστος τύπος (με μαλλιά, μούσια, άπλυτος) κ υποθέτω ότι το «ερέντηρα» είναι αντίστοιχη φάση.
iron
ναι, αλλά το «γκώνω» στέκει (πχ. «κάθε φορά που τρώω γκώνω, τι έχω γιατρέ;»), ενώ πώσταδιάλα λέμε για το άλλο; αυτό το ε- είναι και καλά αύξηση, σα να λέμε εγκαστρώθηκα; ή είναι μέρος του θέματος; (τι μαλακίες συζητάμε σαββατιάτικα ρε πστ)
MXΣ
Ευκτική Υπερσυντέλικου του ρεντάρω, maybe baby;
iron
χα, να κι άλλος! το σκέφτηκα το ρεντάρω (ευκτική υπερσυντέλικου, τιντούτο καλέ;), αλλά δεν έχει σχέση σαν σημασία. έπειτα κάνει ρεντάρισα ή ρένταρα. Εδώ θα έπρεπε να είναι ρεντήρω, κανονικά.
MXΣ
Μπα, στην Νότια Ιωνική ιδιόλεκτο , έτσι είναι, μην την ψάχνεις...
gaidouragathos
Χαχαα, Ζάζου, «άχρηστος τύπος»...