Ο γερανός που χρησιμοποιείται σε μεταφορικά πλοία.

Η λέξη προέρχεται απο την αγγλική crane.

-Χάλασε το κρένι και θα κάνουμε δέκα ώρες να φορτώσουμε...

(από electron, 23/09/09)

Got a better definition? Add it!

Published

#1
iron

άξιζε τόσο θάψιμο αυτό;

#2
Επισκέπτης

(το βαλα σωστά το σύνολο, συνήθως κάνω λάθος.)
όντως αδικημένο, ειναι καρακατασλανγκ. Ναυτοσλανγκ για την ακρίβεια, μάλλον θα νόμισαν ότι δεν χρησιμοποιείται, αλλά οι γερανοί των πλοίων λέγονται κρένια.

#3
electron

απλά μια διόρθωση, τώρα που το είδα. Ολοι οι γερανοί στα πλοία λέγονται κρένια. Και όλα τα πλοία (εκτός από τα καθαρά επιβατηγά), όχι μόνο τα φορτηγά, έχουν κρένια. Μπορεί μικρότερα, αλλά έχουν.

#4
iron

μπράβο ρε έλεκτρον. Κι άμα ξέρεις κι άλλα τέτοια, ρίχ' τα κι ας μην πάρουν ψήφους, τι να γίνει.

#5
Galadriel

Αυτά τα λήμματα τα πολύ συγκεκριμένα και άγνωστα στους πολλούς, θα 'πρεπε να ανεβαίνουν από την αρχή με μήδια...

#6
vzoom

...δεν έχουν όλα τα πλοία (μικρά ή μεγάλα) κρένια. Μάλιστα στα ναυλοσύμφωνα υπάρχουν ιδιαίτεροι όροι για την χρήση τους. Στα μεγάλα λιμάνια υπάρχουν γερανοί σταθερής τροχιάς σε ράγες που εξυπηρετουν τα πλοία ή την δουλειά την αναλαμβάνουν εργολάβοι με δικούς τους κινητούς γερανούς. Αν το πλοίο έχει κρένια την λειτουργία την αναλαμβάνει το σωματείο του λιμανιού.
..Ο βραχίονας του γερανού λέγεται βελόνι, ο μηχανισμός στο άκρο του βραχίονα που χρησιμοποείται για χύμα πρόϊόντα π.χ. στάρι) λέγεται χούφτα.Τέλος αν πρόκειται για παλέτες χρησιμοποείται η λεγόμενη πόρτα στην οποία μπαίνουν 4-4 παλέτες κλπ.

#7
GATZMAN

Σπέκια στους προλαλλήσαντες που ανέδειξαν το λήμμα

#8
electron

όταν είπα μεγάλα η μικρά κρένια, εννοώ όχι μόνο ως τρόπο φόρτωσης (αναφορά σε ναυλοσύμφωνα), φυσικό είναι να μην έχουν όλα τα πλοία μεγάλα κρένια, αλλά σε κάποιο μέρος του πλοίου έχουν μικρά γερανάκια, ακόμα και για να μεταφέρουν κάτι μικρό, όχι φορτίο... τεσπά...