Η φουσκοθαλασσιά «εκ του τουρκικού karıntı (= δίνη, πλευρικό κύμα), με επίδραση της τουρκικής λέξης kara η οποία ήδη χρησιμοποιείται σε πολλές ελληνικές λέξεις, ναυτικές και μη, ως πρώτο συνθετικό (καρα-)», (βλ. το άρθρο του Ν. Σαραντάκου εδώ για το καραντί και τις λογοτεχνικές χρήσεις του, αλλά και για το γκαραντί και το μπατάρω).
Στο Δ.Π. υπό Gatzman.
Από το τραγούδι «Το καραντί» σε στίχους Νίκου Καββαδία:
Το καραντί το καραντί θα μας μπατάρει
σάπια βρεχάμενα τσιμέντο και σκουριά
από νωρίς δεξιά στη μάσκα την πλωριά
κοιμήθηκε ο καρχαρίας που πιλοτάρει.
2 comments
dryhammer
Εδω το «καραντί» ειναι το swell=αποθαλασσία. Τέτοιο φαινόμενο συναντάται κυρίως σε ωκεανούς, όπου κάπου μακριά υπάρχει θύελλα και ο κυματισμός, μή βρίσκοντας εμπόδιο ξηράς, εξαπλώνεται για πολλά μίλια (εκατοντάδες ή και χιλιάδες άν είναι τυφώνας το αίτιο) μακρύτερα με αποτέλεσμα τον κλυδωνισμό («μπότζι») του σκάφους, μέχρι και να «κουπαστιάζει»(= να ταλαντεύεται πλευρικά σε σημείο που να αγγίζει η κουπαστή τη θάλασσα) ενώ επικρατεί νηνεμία.
Θεωρητικά υπάρχει ένα όριο κλίσης, πέρα από τό οποίο προκαλείται ανατροπή. Βέβαια, η σωστή φόρτωση, ερματισμός κλπ εξασφαλίζει ότι τό κέντρο βάρους του έμφορτου πλοίου θά είναι πάντα κάτω κάτω από το κέντρο άνωσης (όπου αυτό είναι το κέντρο βάρους του νερού που εκτοπίζει τό πλοίο) ώστε να δημιουργείται ροπή επαναφοράς στην όρθια θέση κι έτσι το πλοίο δεν θα «μπατάρει».
Ιδιαίτερα βασανιστικό έως και επικίνδυνο είναι το φαινόμενα να υπάρχει άνεμος από μιά κατεύθυνση και swell από άλλη.
Τα «βρεχάμενα» είναι τα ύφαλα του πλοίου(δηλ. το μέρος του πλοίου κάτω από την επιφάνεια του νερού) τα οποία με τό χρόνο και την θάλασσα μπορούν να σκουριάσουν ευκολότερα, επειδή για να συντηρηθούν πρεπει το πλοίο να βγεί σε «γιάρδα», και ένας τρόπος για να μήν μπάσουν νερά από τις τρύπες πού υπήρχαν, ήταν να ρίχνουν εν πλώ τσιμέντο ταχείας πήξεως στα διαμερίσματα πού έμπαζαν, μια τακτική που σε πολλά πλοία της γραμμής μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν ήταν διαδεδομένη, μια και ο θόρυβος της μηχανής κάλυπτε τη μπετονιέρα.
«Μάσκα» είναι το πλαινό μέρος τής πλώρης, το τμήμα του πλοίου που σχηματίζει το κάθε σκέλος του Λ.
vikar
Γειά σου ρε ξεροσφύρη με τα θαλασσινά σου.