Αμερικάνικος ασύρματος. Τα τρουμανάκια χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με τις πηγές μου, στον Εμφύλιο 1946-1949 τόσο από τον εθνικό στρατό, όσο και από τους αντάρτες. Οι τελευταίοι τα έπαιρναν όπου τα έβρισκαν παρατημένα από τους στρατιώτες του εθνικού στρατού, μετά από κάποια μάχη (βλ. και παράδειγμα). Πήραν την ονομασία αυτή από το Δόγμα Τρούμαν και την αμερικάνικη βοήθεια.

ΥΓ : Αντίδωρο στον αγαπητό Δεινόσαυρο. Κάποια στιγμή θα τα μαζέψουμε.

Ταυτόχρονα προσπαθήσαμε να συνδεθούμε με την καθοδήγησή μας, χωρίς επιτυχία. Ο ασύρματος, ένα μικρό τρουμανάκι, από έλλειψη γεννήτριας, δεν λειτουργούσε. Οργανώσαμε ειδική επιχείρηση ενάντια σ΄ ένα εχθρικό τμήμα (λόχο), για να πάρουμε ασύρματο. Η επιχείρηση πέτυχε, πιάσαμε το Σταθμό Διοίκησης του λόχου, όμως δεν υπήρχε ασύρματος.

Γιώργης Τρικαλινός, 292 ημέρες μετά το Γράμμο - Βίτσι, Σύγχρονη Εποχή.

Τρουμανάκι τ. μοτορόλα (από σφυρίζων, 21/05/14)

Got a better definition? Add it!

Published

#1
deinosavros

Και γαμώ τα διαμαντάκια. Κούκλος.

#2
σφυρίζων

Ευρύτερα γνωστά κι ως μοτορόλες.

#3
ΣτοΔγιαλοΧτηνος

Εδώ βρίσκω τρουμανάκια με τη σημασία των κυβερνητικών στρατευμάτων στον Εμφύλιο:

Μερικές ημέρες μετά, ένας φιλοδημοκρατικός ΜΑΥ συνάντησε την ομάδα Γκιουζέλη στη Λουσίνα και τους έφερε νέα για τις επικείμενες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στρατού στη Λουσίνα. Σύμφωνα με αυτή την πληροφορία, ο στρατός θα έβαζε πρώτα φωτιά στα δάση και έπειτα θα προχωρούσε σε επιχειρήσεις. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε μερικές μέρες μετά από ένα σημείωμα που άφησε κοντά στην περιοχή κάποιος φαντάρος για να προειδοποιήσει τους αντάρτες. Το σημείωμα, γραμμένο με κεφαλαία έλεγε: "Στα τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτέμβρη τα τρουμανάκια θα πλημμυρίσουν τη Λουσίνα και είναι αποφασισμένα να βάλουν φωτιά στο δάσος αυτό που σας προστατεύει".