Η πολύ κλειστή και συνεκτική παρέα ατόμων, της οποίας δεν μπορείς να γίνεις με τίποτα μέλος ή να την προσεγγίσεις. Ο όρος προέρχεται από την πολιτική επιστήμη, όπου δηλώνει την μικρή και κλειστή πολιτική ομάδα χωρίς στόχο να προσελκύσει νέα μέλη. Ετυμολογικά προέρχεται από το λατινικό ρήμα seco (παθητική μετοχή παρακειμένου > sectus) που σημαίνει κόβω/διαιρώ. Σέχτες συναντώνται συνήθως σε παρέες γυναικών, συχνή είναι ωστόσο και η εμφάνισή τους σε μικτές παρέες.

1) - Πέτυχα στο δρόμο τη Μαρία και τη Γεωργία και είπαμε να κανονίσουμε να βρεθούμε.
- Αποκλείεται να σε πάρουν ρε! Αφού αυτές είναι σέχτα!
2) Στο νησί γνωρίσαμε μία παρέα πολύ γαμάτη. Στην Αθήνα όμως κατάλαβα ότι είναι σέχτα γιατί δεν ξαναμίλησαν σε κανένα μας.
3) - Θα φέρεις κόσμο στο πάρτι;
- Δύσκολο ρε συ! Η παρέα μου είναι λίγο σέχτα και δεν έχει πολλά πάρε δώσε με άλλο κόσμο...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Khan

Από το ίδιο λατινικό ρήμα βγαίνει και το sex. (Ινσέψιο αν θες να μπεις σε σέχτα για να γαμήσεις).

#2
Khan

Βιάστηκα να τα γράψω αυτά. Από τη μια η ετυμολογία του σεξ δεν είναι τελείως σίγουρη, δες εδώ. Από την άλλη, πολλοί την σέκτα την ετυμολογούν από το sequor= ακολουθώ. Λ.χ. ο Μπαμπινιώτης δίνει σέκτα < λατινικό secta= οδός, πορεία < sequor = ακολουθώ (από αμάρτυρο τύπο **sectus* αντί του νεώτερου αναλογικού secutus). Εδώ δείχνει με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο ότι έχει γίνει ένας συμφυρμός από δύο ετυμολογήσεις, από το sequor και από το seco, που φαίνεται λογικό= το να ακολουθείς (sequi) δικές σου πεποιθήσεις και όχι τις επίσημες, σημαίνει ταυτόχρονα και το να προκαλείται σχίσμα (secare).

#3
donmhtsos

Θυμήθηκα τα πηγαδάκια της μεταπολίτευσης, όπου οι κνίτες κατηγορούσαν τους, διαφόρων αποχρώσεων "αριστεριστές" για "σεχταρισμό". Κάποιος κνίτης, μάλιστα, κατέγραφε συστηματικά, όλη τη γεωγραφία του "χώρου", με τις αλλεπάλληλες διασπάσεις και τα νέα σχήματα που προέκυπταν. Αυτός τους αποκαλούσε "σεχτάρια", στην "πολιτικοσλάνγκ" της εποχής.

#4
dryhammer

'Αν πέσεις σέκος από το σεξ, η σέχτα διαλύεται?

#5
σφυρίζων

Απ το σεχ, εννοείς.

#6
donmhtsos

@σφυ. Απ' αυτό βγαίνει και το "άει σεχτίρ";