Σημαία στερεωμένη σε στειλιάρι για γκαζμά.

Αντίθετα με ότι πιστεύουν οι μικροαστοί είναι -για αμυντικούς ως επί το πλείστον σκοπούς- αλλά χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα και ως κανονικές σημαίες. Διπλή η χρήση τους λοιπόν. Είναι σε χρήση από διαφορές συλλογικότητες του αναρχικού/ελευθεριακού χώρου, μαχητικών σωματείων εργαζομένων, και εργατικών συλλογικοτήτων, συλλογικοτήτων της αυτονομίας και της εξω-κοινοβουλευτικής αριστεράς (τρότσκια, ναρίτες, κτλ) για προστασία από τις επιθέσεις των αστυνομικών δυνάμεων και των νεοναζί. Σε χρήση και από τα ΚΝΑΤ αλλά και από τους μπάχαλους, για άλλους σκοπούς βέβαια.

Οι αναρχοσυνδικαλιστές και οι αναρχοκομμουνιστές αγαπάνε αυτές με μαύρο και κόκκινο ύφασμα ραμμένα μεταξύ τους διαγώνια. Άλλοι αναρχικοί που δεν ανήκουν στα κοινωνικά ρεύματα αγαπούν το μαύρο ύφασμα, ομοίως και οι λεγόμενοι "μπάχαλοι". Τα σωματεία εργαζομένων επιλέγουν παλούκια με υφάσματα στα χρώματα του εκάστοτε σωματείου, ενώ οι αυτόνομοι και οι αριστεροί της εξωκοινοβουλευτικής αγαπούν το κόκκινο ύφασμα. Μερικοί αυτόνομοι αλλά και μερικοί "αναρχικοί του μη κοινωνικού ρεύματος" επιλέγουν το μαυροκόκκινο επίσης ...μάλλον καταχρηστικά. ΚΝΑΤ και λοιπές αντιδραστικές δυνάμεις ηδονίζονται με τη γνωστή κομματική σημαία.

-Θα κατεβάσουμε κάνα παλούκι στην απεργιακή περιφρούρηση ή μόνο το πανό;

-Θα τα κατεβάσουμε γιατί παίζει φωνάξει πάλι τα ΜΑΤ ο διευθυντής...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
soulto

Ναζιάρες συλλογικότητες το προτιμούν επίσης. Το στυλιάρι. Τελικά είναι περιζήτητο.

#2
Bender_

Ποια είναι η κουράδα που κύκλωσες με κόκκινο;

#3
jesus

πάρα μα πάρα πολύ σωστός.

σημείωση για το μύδι: παλούκι δεν κρατάει ο κυκλωμένος, κρατάει ο τύπος με την γκρίζα παραλλαγή στ' αριστερά. οι ναζήδες όντως το χρησιμοποιούν, αλλά δε νομίζω να αναφέρονται σ' ένα παλούκι με την ένδοξη ελληνική σημαία ως παλούκι. επίσης, οι ναζήδες, όπως φαίνεται κ στη φωτό, χρησιμοποιούν κ το προσφιλές μπαστούνι του μπέηζμπολ, μεταλλικό ή ξύλινο, το οποίο δεν υπάρχει στην αριστερά κ στους ΑΑ. θυμάμαι όμως καφροαναρχικό μανιάουρο με σκεπάρνι.

μου έχει μείνει απορία εδώ και ενίοτε το αν στη φράση "είχαμε 50 παλούκια για περιφρούρηση" παίζει συνεκδοχή παλούκι ίζολ ο τύπος που κρατάει το παλούκι ή είναι απλά μέτρημα παλουκιών.

#4
Bender_

Δεν έτυχε να το ακούσω ποτέ αυτό. Αυτό με το σκεπάρνι δε το έπιασα επίσης.

#5
xalikoutis

@ Σούλτω: βρωμίζεις εμβληματικά λήμματα. Οι φασίστες φαντάζομαι θα λένε "σημαίες".

Γενικότερα: Επίσης παίζει η πρασινόμαυρη για αναρχοοικολογία, επίσης φουξιόμαυρη για αναρχοφεμινισμούς, επίσης μαύρη με αστέρι προς το αυτόνομο και το λινξραντικάλε, και με καταληψιόσημο. ΌΜΩΣ ο αναρχικός ο παλιός, ο λαϊκός, ο σωστός με τα πολλά επαναστατόσημα, κρατάει και προχειροφτιαγμένη σκέτη κόκκινη και ό,τι βρει μπροστά του γιατί μπορεί, δηλαδή, έχει ξεπεράσει το φετιχισμό του συμβολισμού της μαυρίλας των πιτσιρικάδων. Επίσης έχουν κυκλοφορήσει διάφορες παραλλαγές, όπως αντί παλουκίου, μπαμπού 2 μέτρα (επιβλητικό, ανθεκτικό, αποτελεσματικό, για χτυπήματα από μεγαλύτερη απόσταση, για την επανασυσπείρωση των πολεμιστών όταν σηκωθεί ψηλά μέσα στην αναμπουμπούλα ως λάβαρο, και λιγάκι για χαβαλέ ειδικά αν είναι στραβό - μετά την πορεία όλοι ρωτούν αν το μέγεθος, το σχήμα και το υλικό έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα εργονομικά, κρουστικά κ.λπ).

Το ύφασμα είναι συνήθως η πιο φτηνή φόδρα. Επίσης, πολλοί αναρχικοί διηγούνται πώς γλύτωσαν εκείνη ή την άλλη σύλληψη μετά το μπάχαλο αρπάζοντας από κάτω μία σημαία της ΟΛΜΕ ή του ΣΕΚ που αντί για παλούκι έχει καλαμάκι-σουβλάκι, και πέρασαν μπαρουτοβενζινοκαπνισμένοι ανάμεσα από τις γραμμές της αστυνομίας.

@τζήζους: πολύ σωστά, τα παλούκια είναι συνεκδοχικά μονάδα μέτρησης ατόμων περιφρούρησης ή ποιοτικό μέτρο του αξιόμαχου αυτής, όπως τα μηχανάκια είναι μονάδα μέτρησης η οποία τικάρεται στην καφρο-οπαδική κυρίως λίστα του ντου

#6
jesus

ρεσπέ.

το σκεπάρνι, απλά ότι είχα δει κατσαπάνκη πατρινό επικών διαστάσεων να σκάει σε πορεία με το σκεπάρνι να κρέμεται στη ζώνη...

γαλλία τα παλούκια απαγορεύονται δια ροπάλου (χο χο), παίζουν μόνο καλαμάκια κ ο καθείς κατεβαίνει στην πορεία με τα χέρια του μόνο, άιντε αν βρεις καμιά πέτρα. αλλά αυτό το προλαμβάνουνε γενικά, αφού πρέπει να δηλωθεί η διαδρομή της πορείας από τα πριν.

#7
Bender_

Απ' όσο ξέρω σε όλη τη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη, ακόμα και στην Ισπανία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν παλούκια για τη περιφρούρηση των μπλοκ στις πορείες. Εδώ είναι μάλλον το τελευταίο κάστρο. Αν υπάρχει κάποιος που να ξέρει με σιγουριά τι ισχύει στις υπόλοιπές βαλκανικές χώρες και τη Τουρκία ή και στην ανατολική Ευρώπη ας μας ενημερώσει.

#8
soulto

#9
soulto

Κων/πολη

#10
soulto

Σόφια, Βουλγαρίαεδώ
Πάντως φτωχά τα βλέπω τα πράγματα...

#11
jesus

απ' τα τρία που ανέβασες, μόνο το 3ο είναι παλούκι.

#12
soulto

Σόρι Χαλικού αλλά όλη αυτή η αγωνιστική ρομαντίλα μου τέλειωσε έτσι ξαφνικά κι από τότε εμβληματικό για μένα είναι μόνο το πώς θα μπαίνει η άνοιξη.

@ Τζίζα, 'metal poles' τα λέει αυτά το άρθρο στο 1ο.

#13
jesus

τα παλούκια είναι πολύ συγκεκριμένο πράγμα, που το ορίζει σωστά ο bender_.

ο κυκλωμένος χρυσαυγίτης δεν κρατάει παλούκι. άλλοι δύο στην φωτό κρατάνε παλούκι αλλά (κατά πάσα πιθανότητα) οι ίδιοι δεν το λένε έτσι κ αυτοί που χρησιμοποιούν τη λέξη παλούκι δεν θα τους το χάριζαν να το πούνε παλούκι.

αυτό που κρατάνε στα 2 πρώτα μήδια που ανέβασες μετά δεν εμπίπτει στον ορισμό που είναι σωστός και ακριβής: στυλιάρι ξύλινο με σημαία.

αυτό που κρατάει ο τύπος στο 1ο θες να το πεις σωλήνα; σίδερο; κοντάρι; παλούκι δεν είναι γιατί δεν είναι στυλιάρι για γκασμά κ δεν έχει σημαία.

στο 2ο είναι καλαμάκι.

στο 3ο το πέτυχες.

#14
soulto

Παλουκοβριθές υλικό:

στο XYZ Contagio

1976-2000 – Συλλογή φωτογραφιών από 25 χρόνια διαδηλώσεων και συγκρούσεων με τα ΜΑΤ και με τους «αγανακτισμένους πολίτες»

Δεύτερη κατάληψη Χημείου, για φόνο Καλτεζά. Πανό ‘Απαιτούμε την ουτοπία’Νοέμβριος 1987.Πολυτεχνείο

#15
Khan

Σεσί νε πα παλούκι (αλλά κάτι σαν μαγκούρα;)

#16
xalikoutis

@απορία χανκ: λέγεται κατσούνα στη Μαδάρα (Λευκά Όρη) και βέργα στον Ψηλορείτη. Το χτύπημα με την κατσούνα και γενικά το ξυλίκι λέγεται ραβδέ στον ενικό, ραβδές πληθ.

#17
soulto

Το μυστικό της κατσούνας ΕΔΩ