Selected tags

Further tags

Σε παλαιότερη δημοσιογραφική slang, το πολιτικό σύστημα που εφάρμοζε ο (πατέρας) Μητσοτάκης εμπνευσμένος από πολιτικές της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Σε επίπεδο ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης φάνηκε ιδιαίτερα σκληροπυρηνικός (νεοφιλελεύθερος), γι’ αυτό και του καταλογίστηκε ο λεγόμενος «μητσοθατσερισμός».εμφανιζόμενο κείμενο συνδέσμου

Got a better definition? Add it!

Published

Αυτός που συμμετέχει στην κουλτούρα της ακύρωσης (cancel cuture), δηλαδή στη λογική να ακυρώνονται ή καταδικάζονται ή και λογοκρίνονται έργα που έχουν πολιτικώς μη ορθά στοιχεία, ακόμη κι αν πρόκειται για έργα του παρελθόντος, όπως επίσης να ακυρώνονται και να καταδικάζονται και οι δημιουργοί τους. Επίσης, χρησιμοποιείται ως παρωνύμιο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, λόγω, κατά τους χρησιμοποιούντες την έκφραση, των διαγραφών στελεχών του κόμματος στις οποίες προβαίνει.

  1. Βγήκαν οι κανσελάκηδες παγανιά και ακυρώνουν τον Καραγάτση τώρα.
  2. Οι κανσελάκηδες έχουν ξεφύγει, επιτέθηκαν στην Τζοκόντα!
  3. Ο Κανσελάκης κλείνει την Αυγή, λογικό αφού οι δικοί του οπαδοί προτιμούν το ΤικΤοκ. (Τουίτερ).

Got a better definition? Add it!

Published

Λημματογραφηθείσα ήδη το 2002 υπό Δρος Χαράλαμπου Γκούβα εις το πόνημα "Η ψυχολογία των ύβρεων και των ιδιωματισμών" (ISBN 960-87328-0-8), η εν λόγω λεξιπαιγνία αποτελεί μια αναδρομή στους χαλεπούς καιρούς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το 1999, όταν οι Έλληνες πρώτα πετούσαν πάνω σε "μαγικά χαρτιά" όπως η Αθηναϊκές Συμμετοχές ΑΕ, και στη συνέχεια έμειναν με το μπλου τσιπ στο χέρι.
Η πατρότητα της λεξιπαιγνίας αποδίδεται στους Αυτιά και Παπαδάκη, "τι πιο σύνηθες να συμβεί" (κατά την έκφραση του συναδέλφου των, Ευαγγελάτου).

Θάψιμο για Multirama: Εγώ δεν είμαι ονλινε στη Σοφοκλαίους και στο κάθε Σκρούτζ να βλέπω αν ανεβαίνει η τιμή κάποιου πράγματος ή κατεβαίνει.

Για το λόγο αυτό η Σοφοκλέους μετατράπηκε χιουμοριστικά, σε «Σοφοκλαίους» επειδή «οι άτυχοι» απ’ έξω έκλαιγαν καθημερινά τις χαμένες οικονομίες τους). Αγώνας Λάρισας, τεύχος 216 (Μάιος 2015)

Got a better definition? Add it!

Published

Κατά το αγγλικό proud senior, είναι ο γονιός ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιού, που βγαίνει από τη δική του ντουλάπα και γιορτάζει (celebrates) τον αυτοπροσδιορισμό του παιδιού του, ενίοτε συμμετέχοντας σε σχετικά ακτιβιστικά δρώμενα.

Στο Γκέι Πράιντ θα συμμετάσχουν και Περήφανοι Γονιοί.

Got a better definition? Add it!

Published

Το λέει κι η λέξη είναι η νοσταλγία της χούντας των συνταγματαρχών του 1967-1974.

  1. Και στην τελικη τι προτεινεις? Ενταξει ολα αυτα που γραφεις αλλα ''χουντικο κομμα'' σημερα δεν υπαρχει. Επισης κανει μπαμ (το εχω αποδειξει) οτι εισαι βαμμενος ΝΔ και γουσταρεις ΧΑ αλλα θα κανω τον χαζο και θα σε ρωτησω τι προτεινεις για το σημερα. Χρονομηχανη για να γυρισουμε στο μαγεμενο 67 δεν υπαρχει. Το δια ταυτα πες μας απο ολη αυτην την χουντονοσταλγια. Να αναλαβει κανενας συνταγματαρχης παλι? (Ελεύθερο)
  2. Ίσως να είναι zoomer κ να μην ξέρει ότι υπήρχε χουντονοσταλγια στα 90s :D Τότε άκουσα κ πρώτη φορά τις πολύ γνωστές φράσεις "ένας Παπαδόπουλος χρειάζεται" "α ρε Παπαδόπουλε" "που είσαι Παπαδοπουλε" κτλ. Ακόμα κ από τύπους που πρακτικά δεν έζησαν τη χούντα. (Πχόρουμ).
  3. Κεφάλαιο, βιομήχανοι, ΣΕΒ, μίζες, διαπλοκή, στρατός, ΜΑΤ, ανήκουμε εις την Δύσιν, πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, βασιλονοσταλγία, χουντονοσταλγία, ευρώ κι ας τρώγαμε και πέτρες, οι Γερμανοί είναι φίλοι μας και χαιλ. (Μακελειό).

Got a better definition? Add it!

Published

Μία από τις σημαντικές λέξεις του 2023. Νεολογισμός που αποτυπώνει τη σύζευξη της πολιτικής (politics στα αγγλικά) με τη διασκέδαση (entertainment στα αγγλικά). Οι πολιτικοί καλούνται πλέον να προσφέρουν ψυχαγωγικό θέαμα κατάλληλο για τις νέες πλατφόρμες (κυρίως το TikTok). Στόχος η διεισδυτικότητα στην «απολιτίκ» Γενιά Ζ, που τα περισσότερα από αυτά που είδε τα βρήκε σούπερ κριντζ. Από το αγγλικό politainment.

Όταν ο μπουλντόζας ο Έβερτ έκανε πολιτέινμεντ, οι Αμερικανοί τρώγανε ρίζες.

Got a better definition? Add it!

Published

Μία από τις σημαντικές λέξεις του 2023. Είναι ο διαπιστευμένος «αναγνώστης» που αναλαμβάνει να συνετίσει λογοτεχνικά έργα έτσι ώστε να είναι συμβατά με τις πάμπολλες «σύγχρονες ευαισθησίες». Από το αγγλικό sensitivity reader.

Αναγνώστες ευαισθησίες ξαναδιαβάζουν τα μυθιστορήματα Τζέιμς Μποντ του Ίαν Φλέμινγκ και τους αφαιρούν όλες τις σεξιστικές αναφορές.

Got a better definition? Add it!

Published

Αρχαιόκαυλος τρόπος να αναφερθείς σε δονητή- ντίλντο, καθώς πρόκειται για αρχαία λέξη που σημαίνει δερμάτινο ομοίωμα πέους. Στο ιδίωμα της λεσβιακής κοινότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί, -εκτός από αρχαία και βίντατζ ορολογία-, και ως ένας πολιτικώς ορθός όρος, καθώς θεωρείται ότι ετυμολογείται από το ρήμα ολισθαίνω, οπότε τονίζεται η απαλή και μη κυριαρχική διολίσθηση αντί για την πατριαρχική βίαια διείσδυση σε ένα πλαίσιο που θέλει τη σεξουαλικότητα να απελευθερώνεται από το πατριαρχικό δίπολο διεισδύοντος και διεισδυομένου.

Ο όλισβος επικρατεί ότι προέρχεται από το ρήμα ολισθαίνω. Μια συνειρμική σκέψη. Άμα από την πολύ αρχή η έμφαση ήταν στη διολίσθηση, πώς έφτασε να ξεχαστεί και να επικρατήσει η διείσδυση; Μήπως ο κόσμος βρει ξανά την ισορροπία του όταν επικρατήσει ξανά η διολίσθηση και πάει η διείσδυση από κει που ‘ρθε με ό,τι έχει στοιχίσει στη γυναίκα μέχρι τώρα σε βία. (Εδώ).

Got a better definition? Add it!

Published

Η σεξιστική ιδεολογία και πρακτική κατά την οποία θεωρείται ως προνόμιο το να έχει κανείς πέος και να μπορεί να διεισδύει κατά τη σεξουαλική πράξη, ενώ υποτιμάται αυτός/ή που έχει τον ρόλο του διεισδυόμενου/ης.

Κι εδώ μια βασική πλέον διαφορά, μια καινούρια στιγμή της εποχής της κρίσης. Στο θέμα της ομοφοβίας φαίνεται ίσως πιο ξεκάθαρα: αν οι παλιές έμφυλες και σεξουαλικές ιεραρχίες στην Ελλάδα κατέληγαν στο τι δεν μπορεί να είναι ένας καλός Έλληνας/μια καλή Ελληνίδα (πούστης, λεσβία, γαμημένη κωλοτρυπίδα, πόρνη κ.ο.κ.), αν δηλαδή παλιότερα οι ιεραρχίες προέβαλλαν τα αποκείμενά τους ως εθνικώς διαγραμμένα, οι καινούριες τους επιβιώσεις τα φαντασιώνονται, όλο και περισσότερο, ως νεκρά. Σε αυτό, η νέα ομοφοβία και ο νέος φαλλοσεξισμός έρχονται να συναντήσουν το νέο ρατσισμό, που κι αυτος, την εποχή της κρίσης, (ξανα)δουλεύει όλο και περισσότερο όχι με εικόνες αποκλεισμένων ή διωγμένων Άλλων, αλλά νεκρών ή ζωντανόνεκρων. Σαν το νέο ρατσισμό, έτσι και η νέα ομοφοβία και ο νέος φαλλοσεξισμός «της κρίσης»: γίνονται, όλο και περισσότερο, όχι μόνο βιοπολιτικές στρατηγικές, αλλά και θανατοπολιτικές. Έτσι, αν σήμερα ο εθνικισμός, ο μάτσο ανδρισμός, η εθνομαγκιά και η εθνοφοβία μανατζάρουν σώματα ανθρώπων στην υπηρεσία της εθνοβιοπολιτικής (μας λένε: «Κλειστείτε μέσα και όλα θα πάνε καλά»), η ομοφοβία, ο ρατσισμός και ο νεοσεξισμός, καλούνται να μανατζάρουν και την εικόνα οιονεί νεκρών, στην υπηρεσία μιας αναγκαίας και παραπληρωματικής θανατοπολιτικής (μας λένε: «Εκεί έξω κυκλοφορούν ζόμπι»). (Δημήτρης Παπανικολάου, Αυγή).

Got a better definition? Add it!

Published

Ο παραδοσιακός και συντηρητικός εκ του αγγλικού traditional. Χρησιμοποιείται πολύ στα διαδικτυακά μιμίδια ως αντίθετο αυτών που ανήκουν στη woke κουλτούρα.

Οι τραντ αντεπιτίθενται.

Got a better definition? Add it!

Published