Σερσέμης, χαζός, καραγκιόζης.

Ο Γιώργος είναι πολύ σερσερής -δε νιώθει ούτε να παρκάρει!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
BuBis

serseri στα τούρκικα είναι ο αλήτης, ο τρωγλοδύτης, ο επαίτης... Άλλη μια τούρκικη λέξη σαν τον αναμκιόρη, τον μισκίνη, τον σαψάλη, τον πεζεβέγκη, τον καραμπουζουκλή, κ.ο.κ. που χρησιμοποιούνται σήμερα στην ελληνική χωρίς όμως να κρατούν την original σημασία τους...

#2
patsis

Εγώ την ξέρω με ελαφρώς διαφορετική σημασία, κατά βάση χαϊδευτική. Ο σερσερής σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνος αλλά είναι ο διαολάκος, αυτός που μιλάει κάπως παραπάνω απ’ ό,τι πρέπει και είναι λίγο αναξιόπιστος στον λόγο του, αυτός που μόλις τον τσακώσαμε να μας πουλάει παραμύθι, ο ελαφρώς σκόρπιος.

Λέγεται και το σερσερή-μπουνταλάς (το πρώτο συνθετικό παραμένει άκλιτο) με ακόμα πιο συγκεκριμένη σημασία αλλά δεν τό ’χω, δεν μου βγαίνει στα ελληνικά.

#3
HODJAS

Μήπως έχει σχέση με το Μικρασιάτικο σερσέμης (ποντιακό χασσεμένος = χαμένος, αποβλακωμένος);

#4
patsis

«Χασεύω» κυριολεκτικά σημαίνει «ζεματάω» και «χασευτός» ο ζεματιστός. Χασεμένος μεταφορικά είναι ο ντροπαλός, ο μαζεμένος. Στα ποντιακά λεξικά που βρήκα αφήνουν να εννοηθεί ντροπαλός σαν χαρακτήρας αλλά εγώ το έχω ακούσει σαν 1. ντροπαλός στην συγκεκριμένη περίσταση που περιγράφουμε ή 2. μαζεμένος/άφωνος/σε συστολή μετά από αποδοχή προσβολής ή επίπληξης.

#5
HODJAS

Τεμέτερον ;-)

#6
patsis

Όσο για το «σερσέμης» το έχω ακούσει λίγο ή καθόλου και δεν θυμάμαι τι σήμαινε. Στο google translate βγάζει sersem = γουρούνι (!) αλλά μάλλον κάνει λάθος.

Αντιθέτως, αυτό το λεξικό φαίνεται πιο νορμάλ:

sersem
1. stupefied, dazed.
2. confused, muddled, addled, bumfuzzled.
3. muddleheaded, addlepated.

#7
patsis

Υπάρχει και το «σασκίνης», που το έχω στο πρόχειρο εδώ και καιρό, από το şaşkın, παραπλήσιας σημασίας με τα παραπάνω στα ελληνικά.

#8
patsis

Υπάρχει και το σερσελέμι, που δεν το έχω ακούσει προσωπικά και το οποίο εμφανίζεται στα εξής δύο ευρήματα στο google:

  1. Από εδώ:

Δεν εκφράζω γνώμη, αλλα μιά λύση που θα απομειώσει τα φλογάτα λόγια, τις συσσωματώσεις και όλο το σερσελέμι με το οποίο πλαισιώνουμε συνήθως τις κρίσιμες αποφάσεις μας.

  1. Από εδώ:

Κανένας δεν θα σαρώσει αυτό το σερσελέμι με ένα βασικό και πειστικό επιχείρημα: κλείσατε μια δημόσια επιχείρηση επειδή δεν μπορείτε να την διορθώσετε.

#9
iwn

Ο κατεργάρης