Οπαδός της μουσικής gothic, που αποτελεί παρακλάδι της post-punk. Το θηλυκό είναι: η γκοθού.

Πρόκειται για άτομο με πολύ μεγάλη θλίψη: η ζωή του είναι χάλια και όλα του φαίνονται κατάμαυρα. Αν αυτό σας θυμίζει τα σύγχρονα emo, σκεφτήκατε πολύ σωστά! Βέβαια στο γκόθικ γράφανε και κανένα κομμάτι της προκοπής (αν και πεθαμενατζίδικο) που και που, ενώ στο emo, άστα να πάνε...

Η ανωτέρω μελαγχολική/ρομαντική θεώρηση της ζωής δημιουργεί ένα θέμα: σε αντίθεση με την ζοφερή π.χ. Γερμανία, όπου και ξεκινήσαν όλα αυτά , εδώ στην Ελλάδα έχουμε πολύ ήλιο για τέτοιες στεναχώριες. Ο γοτθικός ρυθμός δεν ευδοκίμησε ποτέ στα μέρη μας, γεγονός που κάνει τον Έλληνα γκοθά να μοιάζει με ψάρι έξω απ' το νερό... Θα αυτοκτονούσε σίγουρα, αν δεν ήξερε κατά βάθος ότι όλη αυτή η μελαγχολία είναι θέμα μόστρας και μόνο.

Στα πιο πιπεράτα ζητήματα, οι γκοθούδες διατυμπανίζουν την σεξουαλική τους απελευθέρωση, ενώ επίσης είναι οι μόνες που εκτιμούν τον αβυσσαλέο ερωτισμό που αποπνέουν οι σουβλεροί κυνόδοντες. Έχοντας φετίχ με τον κόμη Δράκουλα, τους αρέσει να δαγκώνουν τα θύματα/εραστές τους, να τις δαγκώνουν αυτοί, ή εν πάσει περιπτώσει να κάνουν αλλαξοδοντιές. Πάντως οι γκοθούδες, αν δεν τους κάτσει κανένας μάτσο βαμπίρίκουλας, εκτιμούν πολύ το ανδρόγυνο λουκ στους άνδρες (κι άλλη ομοιότητα με το emo).

Ενδυματολογικές προτιμήσεις: μαύρα ρούχα συνδυασμένο με άσπρο (του θανατά) μέικ απ. Πολύ παίζουν και τα ρούχα από πολυέστερ, που θυμίζουν S/M καταστάσεις (η αχαλίνωτη σεξουαλικότητα που λέγαμε). Άλλη προτίμηση είναι επίσημο κουστούμι για τους γκοθάδες και νυφικό για τις γκοθούδες, γιατί κάπου ακούσανε ότι αν τα τινάξουνε, με αυτά τα ρούχα θα τους θάψουνε (άμωμοι οι εν οδώ, αλληλούια).

Όσον αφορά το ποτό, ο σωστός γκοθάς πίνει οτιδήποτε μοιάζει με αίμα: μαυροδάφνη, κόκκινο κρασί, στην ανάγκη και βυσσινάδα...

Λοιπά κολλήματα: διακοσμητικοί σταυροί, δισκοπότηρα, νεκροκεφαλές κτλ, ρομαντική λογοτεχνία του 19ου αιώνα, ταινίες τρόμου, επισκέψεις/φωτογραφήσεις στα νεκροταφεία (κατά προτίμηση τη νύχτα και με πανσέληνο).

- Πάμε στο Dark Sun να χαζέψουμε γκοθάδες;
- Μέσα!

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Επισκέπτης

ahhahahahh

#2
Hank

Καταπληκτικός ορισμός!!! Τα είπες όλα!!!

#3
Επισκέπτης

Ε λοιπον εχω να πω με βαση τα λεγομενα σου οτι δεν ξερεις τιποτα για τοθσ γκοθαδες.Ναι μεν υπαρχει μια ταση προς το σκοταδι η οποια ομως δεν απορεει απο καταθλιψη αλλα απο αγαπη για την τεχνη και τη λογοτεχνια γιαυτο και εκφραζεται δημιουργικα μεσω ντυσιματος,ζωγραφικης κτλπ.Αποτελει κινημα εμπνευσμενο απο τον ρομαντισμο κυριως αλλα και απο τη φιλοσοφια,βλεπε Edgar Alan Poe,Nitse κ.α.Τα ακουσματα υπαγονται κυριως στη δεκαετια του 80 με τα
darkwave,new wave,batcave,καθως και post punk και gothic rock,aetherial [Bauhaus,Siouxsie,Christian Death,Joy Division,Sisters of Mercy,Dead Can Dance].Eπισης χαρακτηριστικα αλλα ακουσματα τους ειναι τα avant garde,cabaret,soundtracks,experimental kai disco[Marlene Dietrich,Residents,Yazoo,Diamanda Galas].Πουθενα δεν λεει οτι οποιος ειναι γκοθας πρεπει να διακατεχεται συνεχως απο θλιψη.Αυτα ειναι παρανοισεις της νεας γεννιας με τα emo και μερικους αλλους ψευτοποζερογκοθαδες που ακουνε ΗΙΜ,69 EYES και αλλα τετοια σκουπιδια.Σε πληροφορω οτι οι περισσοτεροι γκοθαδες ειναι μια χαρα ανθρωποι και δεν πασχουν απο ψυχασθενειες σε μεγαλυτερο βαθμο απο τους σκυλαδες η τους χιπ χοπαδες.Τετοιου ειδους προβληματα δεν γνωριζουν ταμπελες.Εαν θες λοιπον να κανεις πιο εγκυρη τη σελιδα σου και να μην παραπληροφορεις τον κοσμο ,ελα μια βολτα απο το dark sun η το rebound[οχι underworld] να σου εξηγησουμε καποια πραγματα...α και δεν δεχομαι τη συγκριση με τα ακυρα τα emo..καμια σχεση..ποια διαφορα να σου πρωτοαπαρριθμησω...τις χρονολογιες των μουσικων΄;την ιδεολογια;την ενδυματολογια;δεν υπαρχουν συγκεκριμενα ρουχα που φοραμε...κανονικα μαυρα ρουχα αλλα δεν ειναι κ κανονας αυτο..Μου φαινεται οτι τελικα στην Ελλαδα ο καθενας γραφει οτι μαλακια θελει για οποιοδηποτε θεμα χωρισ να ξερει....

#4
iron

υπάρχει ακόμα το rebound; εκεί όπου ήταν;

#5
Cunning Linguist

«Εαν θες λοιπον να κανεις πιο εγκυρη τη σελιδα σου και να μην παραπληροφορεις τον κοσμο ,ελα μια βολτα απο το dark sun η το rebound»

Στο Dark Sun έχω έρθει 2-3 φορές, πολλά χρόνια πριν έρθει το emo στην Ελλάδα. Το emo ασφαλώς και έχει στοιχεία κοινά με το γκόθικ αναφορικά με την κατάθλιψη, και μην τρελαθούμε τώρα ότι η θεματολογία του δεν κινείται εκεί! Ακούω κι εγώ κάποια πράγματα από γκόθικ ξέρεις, δεν είμαι ανίδεος!

Για την ενδυματολογία άσε, μπορείς να ψάξεις και στο ίντερνετ να βρεις «γκόθικ» ρούχα. Αυτό δεν λέει ότι δεν μπορεί κάποιος να ακούει γκόθικ χωρίς να φοράει πολυέστερ, όπως δεν είναι απαραίτητο κάποιος που ακούει thrash να φοράει σωλήνες και μποτάκια Asics!!

Το θέμα εδώ είναι στην υπερβολή των πραγμάτων, δηλαδή τι κάνει αυτός που είναι ας πούμε «κολλημένος» γκοθάς. Αυτά που γράφω έχουν βάση, αλλά είναι ασφαλώς και τραβηγμένα για να γίνει και χαβαλές!

#6
Επισκέπτης

παναγιώτη συμφωνώ με ότι λες με εξαίρεση το ότι οι γκοθάδες δεν είναι καταθλιπτικοί.Είμαι και εγώ γκοθ και ξέρω

#7
Vrastaman

Καλα, μη στενοχωριέσαι!

#8
Επισκέπτης

θα συμφωνήσω με τον Παναγιώτη, δεν ξέρεις τίποτα από γκόθικ και γκοθάδες... ως γκοθού μπορώ να σου πω ότι δεν είμαστε πάντα θλιμμένοι και ότι απλά έχουμε ένα στυλάκι κάπως σνόμπ... αυτή είναι και η γοητεία μας...
και όντως έλα μια βόλτα στο dark sun το rebound και το underworld και τα λέμε...

#9
Επισκέπτης

Κι εγω θα συμφωνησω με τον Παναγιωτη...
Αν και βγαινω και στο underworld και σε πολλα αλλα μαγαζια...
Ποτε δεν μπορεις να κρινεις και να γενικευσεις ενα συνολο ανθρωπων απο μεμονωμενα περιστατικα...
Η θλιψη αντιπροσωπευει ενα παθος...αρνητικο που οφειλεται στην ελλειψη δημιουργισς... Αυτη ειναι ενα παθος που δινει ζωη στον ανθρωπο....αυτα τα 2 παθη τα εχουν ολοι οι ανθρωποι...
Αλλοι λιγοτερο, άλλοι περισσοτερο...

#10
Επισκέπτης

θα συμφωνησω με τον Παναγιωτη...

#11
Επισκέπτης

Στην Αγγλία ξεκίνησε το γκοθ, όχι στη Γερμανία. Απλά η Γερμανία ανέπτυξε πιο ισχυρό goth scene στην πορεία, γιατί το γκοθ εκεί δεν έμεινε μόνο underground αλλά εισχώρησε και στο mainstream, έτσι αργότερα καθιερώθηκε ως η κύρια χώρα του γκοθ. Σωστότατος ο Παναγιώτης, αλλά ο Νίτσε γράφεται Nietzsche και όχι Nitse.

#12
knasos

Ναι, κάπου εδώ πρέπει να συμφωνήσω κι εγώ με τους υπόλοιπους τρεις που συμφωνούν με τον Παναγιώτη, όπως φυσικά και με τον ίδιο τον Παναγιώτη.

#14
Επισκέπτης

Παιδια ετυχε τελευταια να γνωρισω σε social site ενα κοριτσι το οποιο και μου εκανε φοβερη εντυπωση και μου δημιουργηθηκε περιεργεια να γνωρισω απο κοντα. Το κοριτσι αυτο εχει πολλα στοιχεια gothic και οντως δειχνει να ειναι μαζι μου πολυ σνομπ (οσον αφορα στην επικοινωνια που εχουμε μεσα απο το site) και ενω θελω τοσο πολυ να τη γνωρισω δεν μου δινεται η ευκαιρια. Εχω συνειδητοποιησει οτι θα πρεπει να ειναι αρκετα ευαισθητο ατομο αν και φροντιζει αυτο να το κρυβει επιμελως. ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΡΟΚΑ ΡΕ ΦΙΛΟΙ ΓΚΟΘΑΔΕΣ Please

#15
Galadriel

Δεν πα να αφήσεις κανα μηνυματάκι στο http://www.se-eida.com/ και να της δώσεις το url μήπως πιάσει το υπονοούμενο; άκου τώρα τί σκέφτηκε η θεία Μες...

#16
vikar

Όχι ρε Μές! Τί σάιτ είν' αυτό πάλι;... [μα πού γύριζε αυτό το κορίτσι πρίν το σλάνγκ τζι άρ, τσκ τσκ τσκ...]

#17
Galadriel

Εδώ στο σλανγκρ τα 'μαθα :)

#18
jesus

κ γω όταν είχα δει αυτό είχα πει ότι τα γαλλάκια είναι καμένα...

#19
vikar

(Ά, είναι το έτερο σάιτ που διατηρεί το αφεντικό που λέγαμε; Για λέγε για λέγε... :-Ρ )

#20
Galadriel

Όοοχι βρε κουτό, εννοώ ότι εδώ γνώρισα ενδιαφέροντες ανθρώπους που μου έδωσαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

#21
Επισκέπτης

παιδια το gothic προερχεται απο τον μεσαιωνα και στην συνεχεια εξελιχθηκε..οι αληθινοι γκοθαδες και οχι αυτοι που το κανουν για μοδα ειναι ανθρωποι διαφορετικοι που φιλοσοφουν,σκεφτονται και προβληματιζονται σχετικα με την ζωη.Συνηθως διαβαζουν ποιηση και λογοτεχνια,ειναι ξεχωριστοι και αυθεντικοι!Η ταση τους προς το σκοτεινο οφοιλετε στο οτι αναγνωριζουν πως η ζωη καποτε τελειωνει και πως το σκοτεινο ειναι κομματι ολων μας και υπαρχει παντου χωρις να ειναι απαραιτητα κακο..ειναι ανθρωποι πνευματικοι και καλιεργουν τον εσωτερικο τους κοσμο διαβαζοντας φιλοσοφιες και για τα μυστηρια της ζωης αποριπτοντας ετσι την υπαρξη μονο αυτου που φαινεται..ζουν χωρις να φοβουνται τιποτα και χωρις ταμπου και στερεωτυπα!Καταλαβαινουν τις αληθινες αξιες της ζωης και δεν αποριπτουν τιποτα χωρις να συμφωνουν απολυτα με κατι...εχουν μια ρομαντικη διαφορετικοτητα και μια λατρεια για ο,τι μεσαιωνικο και προσπαθουν να μην μπλεκοντε με την μαζα τον ανθρωπων του σημερα που ειναι πιο κρυοι και πιο επιφανιακοι..θα τους ελεγα αληθινους...!

#22
morgana evan

sorry,μα ο πραγματικός ορισμός του goth δεν έχει να κάνει με υφάκια ειρωνίας...άσχετα εάν μερικοί έχουν διαστρεβλώσει το νεύμα του,θεωρώντας το κάτι σαν το ύφος και τον χαρακτήρα της Amy Lee..και το εχουν δεί αλλιώς...Ο σωστός ενστερνισμός του goth, δεν έχει σχέση με αυτό...Ωσαύτως, σε αντίφαση οι γκοθάδες υφίστανται λίαν πιότερο διαφορετικοί.....γι'άυτό και ξεχωρίζουν (οι μή κίβδηλοι)

#23
Βυζιγότθος

Όταν δε φτάνουν κοντά στα 50, με καραφλάζ, κοιλιά και ανδρόβυζα, τότε τους αποκαλούμε και βυζιγότθους...

#24
HODJAS

#25
σφυρίζων

Υπάρχει και η παρετυμολογία / πορτοκαλισμός (και μάλιστα όχι ελληνικής προέλευσης) ότι η γοθιά ετυμολογείται εκ της γοητείας (γούγλαρε: gothic + goetic).