Χρησιμοποιείται συχνά στην αθλητική ορολογία για να δηλώσει την επιτυχία σε κάτι τρεις φορές, σε τρεις συνεχείς προσπάθειες. Πρωτοεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα για να περιγράψει παρόμοια επιτυχία στο κρίκετ (βλ. εδώ εδώ). Γράφεται με παύλα (χατ-τρικ) ή χωρίς.

Κυριολεκτικά στην Ελλάδα χρησιμοποιείται όταν κάποιος ποδοσφαιριστής βάλει 3 γκολ σε ένα παιχνίδι... Μεταφορικά έχει πολλές ενδιαφέρουσες χρήσεις, με πιο ενδιαφέρουσα βέβαια αυτή για το σεξ, όπου γίνεται και αναφορά στο σκοράρισμα (παράδειγμα 3).

  1. (Από εδώ)
    Τα... συγχαρητήρια περίπου 2.000 οπαδών που βρέθηκαν στο γήπεδο του Βύρωνα δέχθηκε ο Σωτήρης Νίνης στο φιλικό του Παναθηναϊκού με τον Αθηναϊκό, στο οποίο οι «πράσινοι» επικράτησαν με 6-0, χάρη σε χατ-τρικ των Πετρόπουλου και Χριστοδουλόπουλου.

  2. (Από εδώ)
    Κυριακή σήμερα. Η μέρα του Ήλιου (Sun Day που λένε και οι αγγλόφωνοι). Αποφάσισα λοιπόν να επιλέξω έναν «ποδοσφαιρικό» τίτλο, γιατί οι Κυριακές, εκτός από την γνωστή μελαγχολία τους, έχουν και ποδόσφαιρο. Για τους αγνοώντες τον όρο, «χατ-τρικ» κάνει ένας ποδοσφαιριστής όταν βάλει 3 γκολ. Έτσι λοιπόν, αν ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ποδοσφαιριστής και τα υπουργεία ήταν γκολ, θα δικαιούτο τον όρο επαξίως.

  3. - Το ΠΣΚ θα βγω με τρία διαφορετικά γκομενάκια, όλα πρόθυμα και αξιαγάμητα...
    - Πας για χατ τρικ δηλαδή;
    - Ναι! Δευτέρα ετοιμάσου για λιώσιμο σπίτι σου... Θα σου πω ιστορίες...

Χατ-τρικ Παυλόπουλου, με τον έλεγχο τριων υπουργείων... (από Cunning Linguist, 01/11/08)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
alepou

Εγώ έχω ακούσει το εξής:
Αρχικά, το αυθεντικό χατ-τρικ, είναι να πετύχεις τρία γκολ, το ένα με το δεξί, το άλλο με το αριστερό, και το άλλο με κεφαλιά (είναι δηλαδή πολύ σπάνιο). Μετά δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνεις, όποτε θα πρέπει να βγάλεις το λαγό από το καπέλο (δηλαδή το τρικ με το hat).

Ύστερα, επικράτησε να θεωρείται χατ-τρικ απλά να πετύχεις τρία γκολ.