Πατέντα ή συσκευή η οποία το πάλαι ποτέ χρησιμοποιούνταν για το καβούρδισμα του καφέ. Προφανώς ήταν ευτελής ή απλώς έκανε πολύ θόρυβο.

Την σήμερον παρομοιάζουμε με καβουρδιστήρι οποιοδήποτε όχημα ή αντικείμενο είναι ευτελές ή πολυκαιρισμένο ή σαραβαλιασμένο ή απλά μας ενοχλεί επειδή χωρίς ιδιαίτερο λόγο δεν το χωνεύουμε εμείς καθόλου. Το λέμε για αυτοκίνητα, μηχανάκια, κομπιούτορες, κλπ

  1. (βλ. φωτο 1)
    Καβούρδισμα και άλεσμα (κόψιμο) του καφέ: παίρνανε λίγο σιτάρι, το καθαρίζανε και παίρνανε και λίγο άκοπο καφέ. Είχανε και ένα καβουρδιστήρι. Το καβουρδιστήρι είχε μια μακριά λεπτή βέργα σαν σούβλα και επάνω στη βέργα ο φαναρτζής είχε φτιάξει ένα στρογγυλό τσίγκινο κουτάκι με πορτάκι, όπου έμπαινε το σιτάρι και ύστερα ο καφές. Στη συνέχεια βάζανε σε ένα μέρος φωτιά και στήριζαν το καβουρδιστήρι λίγο πιο ψηλά από τη φωτιά. Ύστερα το γύριζαν σιγά-σιγά μέχρι να πάρει χρώμα. Έπειτα το βάζανε σε ένα μήλο και το έκοβαν ψιλό-ψιλό.

(από το διαδίκτυο. Ο ποιγητής εννοεί μήλο ή μύλο; να γιατί χρειάζεται το τελικό -ν. Θα καταλαβαίναμε αν είναι ανορθόγραφος ή αν πρόκειται πράγματι περί μήλου...)

  1. ...αν θέλεις να πάρεις ένα καβουρδιστήρι που να βουίζει σα τζετ σε απογείωση, να χαλάει και να θέλει επισκευές και αναβαθμίσεις κάθε τόσο και να ζεσταίνει το δωμάτιο σε θερμοκρασίες κλιβάνου μόνο για να γλυτώσεις 150 ευρώ, είσαι άξιος της μοίρας σου...
    (από το διαδίκτυο)

  2. - Άσε τι έπαθα... ήρθε ο Λάκης να με πάρει από το σπίτι να βγούμε, πρώτη φορά με το αυτοκίνητό του. Φιλενάδα φρίκαρα... Έσκασε μύτη με ένα καβουρδιστήρι που δεν ήξερα πού να κρυφτώ να μη με βλέπει η γειτονιά... Ένα σου λέω, γύρω από το λεβιέ δεν είχε τίποτα, έβλεπες την άσφαλτο... Και κρύοοοοοο!
    - Σιγά μωρή Λίτσα, πότε μας έγινες εσύ αριστοκράτισσα και δεν το ξέραμε; Μια χαρά είναι το παιδί, άσε που μπορεί να είναι και φραγκάτος και να 'χει το σαράβαλο για την καύλα του και νά 'ναι και φτιαγμένο μωρή άσχετη που έβγαλες αμέσως συμπέρασμα, μωρή μπουζουκομούνω και συ...

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Galadriel

Το τελικό -ν; Για να καταλάβουμε αν εννοεί μήλο; Πρέπει να πιω καφέ...

#2
electron

χωνί πάνω (από όπου ριχνεις τους κόκκους ωμού καφέ, σιτάρι ή ρεβύθι δεν βάζουν πια, έβαζαν στην κατοχή), από εκεί πέφτει ο καφές σε ένα κύλινδρο που γυρνάει και θερμαίνεται. Συνήθως υπάρχει ένα τζαμάκι, που βλέπεις το χρώμα του καφέ και μία πολύ μικρή μακρόστενη σπάτουλα, με την οποία βγάζεις κόκκους για να δεις αν είναι όσο ψημένος πρέπει να είναι ο καφές. Αφότου ψηθεί, ανοίγει ο κύλινδρος, και χύνεται ο καφές (κόκκοι) σε ένα στρογγυλό σαν καφάσι. Το οποίο έχει έναν μηχανισμό που γυρνάει για να ανακατεύει τον καφέ, για να κρυώνει ομοιόμορφα.

Ο κύλινδρος που γυρίζει, και το μαραφέτι που τον κρυώνει είναι αυτά που κάνουν θόρυβο, γιατί σε όλη αυτήν την διαδικασία ο καφές είναι σε κόκκους. Και για να ψήνεται και να κρυώνει ομοιόμορφα, πρέπει οι κόκκοι να ανακατεύονται. Αν περνάτε από το κέντρο της Αθήνας, αξίζει να μπείτε σε ένα καφεκοπτείο, για να δείτε ένα καβουρδιστήρι. Χρησιμοποιείται ακόμα σε όλα τα καφεκοπτεία, που κάνουν τον δικό τους καφέ.

Ολα τα καλοκαίρια από 15 ώς 22, δούλευα σε ένα καφεκοπτείο. Η αφή του φρεσκοκαβουρδισμένου καφέ, και το άρωμα του φρεσκοκομμένου καφέ είναι αισθητικές εμπειρίες, αξεπέραστες.

#3
electron

επίσης τεράστια τέχνη θέλει το χαρμάνι. Τις ποικιλίες που ανακατεύεις, για να βγάλεις κάθε είδος καφέ. Το καβούρδισμα έχει να κάνει επίσης με το είδος του καφέ. Ο ελληνικός είναι πιο ξανθός οπότε ψήνεται λιγότερο, και κόβεται ψιλός, σαν πούδρα. Ο φίλτρου ψήνεται πιο πολύ και κόβεται πιο χοντρός. Ο εσπρέσσο, ψήνεται ακόμα πιο πολύ, (γι αυτό και είναι πιο σκούρος) και κόβεται σε μια σκάλα μεταξύ ελληνικού και φίλτρου.

#4
electron

Επίσης ένα μυστικό του επαγγέλματος. Ο βραζιλιάνικος καφές είναι αυτός που συνήθως είναι η βάση στα χαρμάνια. Αλλά το άρωμα και την ποιότητα την δίνουν ο κολομβιανός και ο αφρικανικός καφές.

#5
electron

Στη φωτό είναι μύλόπετρα που κόβει τον καφέ.

#6
electron

στο μηδι #2 είναι το καβουρδιστήρι

#7
iron

μάστα, έλεκτρον, ευχαριστώ τα μάλα για την προσθήκη. Αξιοζήλευτη η καριέρα σου από 15-22 λοιπόν. Από καφεξάρτηση πώς πάμε;

#8
BuBis

ενίοτε και γκαργκάρι

#9
BuBis

κάποτε είχα φέρει από το Κονακρύ, 5 κιλά καφέ σε κόκκους, χλωρούς, πεσκέσι από έναν Έλληνα, έμπορα καφέ και άλλων αποικιακών... βάλθηκα να τον καβουρδήσω στο τηγάνι και στον φούρνο... τελικά στο τελευταίο κιλό το πέτυχα στο τηγάνι... τα άλλα τέσσερα τα έφαγε φυσικά η μαρμάγκα...

#10
GATZMAN

Πω πω electron! Mας άγγιξε η πένα σου.Ενδιαφέροντα θέματα. Slang. edu και τα μυαλά στα υποσιάγωνα. Για να τριγκάρουμε όμως κάποια ψυχή θα μπορούσαμε να επιχειρήσουμε και μια δεύτερη αναγνωση στα γραφόμενα σου. Ε...κι όποιος(α) έχει τη μύγα...χα χα χα

#11
electron

Μερσι...
Επεσα τυχαία πάνω εδώ, και παρασύρθηκα...

#12
joe909

Το έτυμον της σλανγκικής εκδοχής ανάγεται, νομίζω, στα αλήστου μνήμης κασετοφωνάκια, που αργά ή γρήγορα άρχιζαν να μασάνε τις κασέτες, ή μάλλον να ρουφάνε τις μαγνητοταινίες μέσα από τις κασέτες και να τις μασάνε, τουτέστιν να τις καβουρδίζουν. Μετά από την εδραίωση του όρου στη γλωσσική σλανγκική συνείδηση ακολούθησε η επέκτασή του στα οχήματα, μάλλον λόγω του μεγάλου θορύβου που παράγουν οι προβληματικοί κινητήρες και παραπέμπει, ομοίως, στο καβουρδιστήρι.

#13
dryhammer

Το καβουρδιστήρι του μήδίου 2 είναι το επαγγελματικό και δέν κάνει θόρυβο. Στο μήδι 1 είναι μύλος, όχι του καφέ γιατί μετα δεν θα ξεμύριζε ποτέ, αλλά κλασικός χερόμυλος για στάρι. Το οικιακό καβουρντιστήρι περιγράφεται στο παράδειγμα 1. Φαντάσου ένα κονσερβοκούτι περασμένο σε σούβλα μισο γεμάτο με κόκκουε καφέ να γυρίζει για να καταλάβεις το θόρυβο που έκανε και παράβαλέ τον με παλιά ραδιόφωνα στα μεσαία που βούιζαν και σφύριζαν. Από κεί κάθε θορυβώδης (και ευτελής) κατασκευή ονομαζόταν καβουρντιστήρι.