#1
xalikoutis

Γεια σε όλους/ες και μεγεια το ΄σαιτ...

Α...είναι μεγάλος πειρασμός αυτό με τις ετικέτες. Νομίζω θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μπορούσαμε να ταξινομήσουμε τους χαρακτηρισμούς προσώπων, δεν είναι τίποτα, 9.000+ είναι.

Για μένα τουλάστιχον θα είχε ενδιαφέρον να ταξινομηθούν όσοι χαρακτηρισμοί προσώπων αφορούν ψυχολογικά / ηθικά χαρακτηριστικά με την έννοια του χαρακτήρα/της προσωπικότητας. Γιατί θα είχε ενδιαφέρον; Γιατί μπορούμε λόγω βάσης δεδόμενων. Αλλά και για ένα αλλο λόγο.Την ταξινόμηση των ανθρώπων την κάνει και η επιστήμη που λέγεται ψυχολογία της προσωπικότητας, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη υπόθεση: την **θεμελιώδη λεξιλογική υπόθεση***, σύμφωνα με την οποία οι πιο σημαντικές ατομικές διαφορές (τα πιο διαφοροποιητικά ατομικά χαρακτηριστικά, so to speak) κωδικοποιούνται ως όροι, ως λέξεις στα διάφορα γλωσσικά πλαίσια.

Ιδού, λοιπόν, το ερώτημα: αν η slang είναι μια ξεχωριστή γλώσσα (γλωσσολόγοι, μη βαράτε) ποια είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (με την ευρεία έννοια) που κυρίως την ενδιαφέρουν;

Παίρνουμε, λοιπόν, την ετικέτα "χαρακτηρισμοί προσώπων" (αφαιρούμε τα σεξουαλικά/πρόστυχα που έχουν κυρίως ταξινομηθεί/ξεψαχνιστεί ως προς ακριβώς αυτό) και την ξεψαχνίζουμε, σιγά σιγά.

Και συναντούμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι θεωρητικοί αυτού του είδους που προσπαθούν να φτιάξουνε ένα κατάλογο με τις θεμελιακές, τις βασικές μονάδες της προσωπικότητας: ποια χαρακτηριστικά είναι θεμελιακά από τα οποία τα άλλα εκπορεύονται ή των οποίων έστω είναι ειδικές μορφές τους κ.λπ. Οι κατάλογοι χαρακτηριστικών της προσωπικότητας είναι ατέλειωτοι και οι προσπάθειες για περιορισμό/αναγωγή τους δεν είναι ότι έχουν κερδίσει και πανθομολογούμενη συναίνεση (άλλο που χρησιμοποιούνται σε χίλιες δυο διαδικασίες ταξινόμησης ανθρώπων, δεν έχει να κάνει!

Διαβάζει κανείς ακόμα;

Πάντως εγώ φυλλομετρώντας την ετικέτα "χαρακτηρισμοί προσώπων" και τσιμπολογώντας από διάφορες βιβλιογραφίες το έχω κάνει το βαρετό καταλογάκι με τα ~ 25 βασικά αρνητικά χαρακτήρα που περιγράφει η σλανγκ....

Τι λέτε;


*η ψυχανάλα έχει ακολουθήσει άλλο δρόμο, βλ. πρωκτικάντζα αλλά μην το χοντρύνουμε κι άλλο.

#2
titos

Δώσε παράδειγμα να καταλάβουμε και οι άσχετοι!

Λες ότι έχεις καταλήξει σε 25 υπο-ετικέτες της χαρακτηρισμός προσώπου, οπότε πιάνουμε έναν-έναν τους ορισμούς της και τους επισυνάπτουμε μία ή περισσότερες από τις 25;

#3
vikar

Ε εγώ ψήνομαι χοντρά. Την έχεις κάνει ήδη τη βρομοδουλειά; (εννοώ, σκέφτηκες ήδη για όλους τους ορισμούς;...)

#4
xalikoutis

Ναι.. ξέρετε... βέβαια...

@Τίτος, ΝΑΙ.
@ Βίκαρ. Δεν λέω με τίποτα ότι έχω σκεφτεί για όλους όλους τους ορισμούς. Αλλά ενδεχομένως για αρκετούς. Για λόγους οικονομίας προσπάθησα να περιοριστώ σε 25 βασικά αρνητικά χαρακτήρα, που έχουν περισσότερο την έννοια "χαρακτηριστικό - ομπρέλα" ή "κεντρικής σημασίας". Σημειώνω ότι Δεν έλαβα υπόψη τα Σεξουαλικά και Πρόστυχα τα οποία έχουν κάπως ταξινομηθεί βάσει ακριβώς αυτού. Τα 25 αρνητικά, λοιπόν, είναι πρωτόλεια και σε αλφ/κή σειρά, αυτά:

  1. Αδαής
  2. Αδιάκριτος
  3. Αδύναμος
  4. Ανιαρός
  5. Ανόητος
  6. Άξεστος
  7. Ασήμαντος
  8. Άχαρος
  9. Δειλός
  10. Δύστροπος
  11. Εγωκεντρικός/Εγωπαθής
  12. Εμμονικός
  13. Επιθετικός
  14. Επιπόλαιος
  15. Ιδιοτελής
  16. Κακόγουστος;
  17. Κακότυχος
  18. Κλειστός
  19. Μίζερος
  20. Νευρωτικός
  21. Παρεκκλίνων
  22. Τεμπέλης
  23. Φιλάργυρος
  24. Φιλισταϊκός
  25. Ψεύτης

Τώρα, σχεδόν όλα, αν όχι όλα, από αυτά τα 25, μπορούν να επιμεριστούν περαιτέρω σε ειδικά χαρακτηριστικά. Παράδειγματα τέτοιου επιμερισμού.

Ανιαρός

Φλύαρος
Μονόχνωτος / Πεζός
Άτολμος

Ιδιοτελής

Πονηρός
Παραπλανητικός
Κόλακας
Δουλοπρεπής
Ανέντιμος

Ανόητος

Αφελής
Απλοϊκός
Αργόστροφος
Ανίκανος
Ασυνάρτητος

Άξεστος

Αγενής
Θρασύς

κλπ...

Όπως φαίνεται δεν είναι και τόσο εύκολο να καταλήξεις στο τι είναι βασικό, τι δευτερέυον - ειδικό, τις επικαλύψεις και τα κενά κλπ. Έχω κάνει και εδώ μια προεργασία, πάντως. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξει κάποια ταξινόμηση τέτοιου είδους θα πρέπει να είναι απλά για να τη συμβουλεύεται κανείς, δηλαδή κάθε ετικέτα θα πρέπει να νοείται ως μοναδική επιλογη (όπως είναι τώρα) δηλαδή,

  • να μπορεί κάποιος να επιλέγει μία ειδική ετικέτα χωρίς αυτόματα να επιλέγεται και η βασική υπερκείμενη ετικέτα
  • η επιλογή της βασικής να μη σημαίνει ότι το λήμμα παίρνει και όλες τις ειδικές στις οποίες αυτή επιμερίζεται.

Επιτέλους, παράδειγμα με λήμματα:

  1. κούρασελ: χαρακτηρισμοί προσώπων : αρνητικά χαρακτήρα : ανιαρός : φλύαρος : ανόητος : ασυνάρτητος
  2. Λαιμές : χαρακτηρισμοί προσώπων : αρνητικά χαρακτήρα : ιδιοτελής : πονηρός : παραπλανητικός : ανέντιμος
  3. μαλακοσβούρης : χαρακτηρισμοί προσώπων : αρνητικά χαρακτήρα : ανιαρός : φλύαρος : άξεστος : θρασύς
  4. χουίτης: ουσίες : χαρακτηρισμοί προσώπων : αρνητικά χαρακτήρα : ανόητος : αφελής : αδαής

Αν εξακολουθεί να ενδιαφέρει μπορώ να πω περισσότερα: 1. για τα αρνητικά και 2. ορισμένα πράγματα για τα θετικά χαρακτήρα.

#5
xalikoutis

Για το κούρασελθα μπορούσε προφ να προστεθεί και το :μίζερος

κλπ κλπ

#6
vikar

Ξές τι θέλω (ως συντονιστής); έναν τουλάχιστον ορισμό για κάθε χαρακτήρα, ωστε να δημιουργηθεί η ετικέτα. Μετά θα είναι θέμα χρόνου.

#7
vikar

Για το «άχαρος»: το εννοείς και εμφανισιακά;... Γιατι υπόψιν, οτι ανάλογη δουλειά -ανάλογες νέες ετικέτες- είναι δέον να γίνει και για όλους τους ορισμούς αυτής της ετικέτας - παλιάς κατηγορίας: νέες ετικέτες, λεπτότερες, εμφάνισης (που είναι κι' αυτό τουντού, ίσως λέει να το δηλώσω κι' αυτό σε νέο θέμα του φόρουμ... χμ...).

Όχι οτι οι ετικέτες χαρακτήρων δέ θα πρέπει να επικαλύπτονται βέβαια με τις ετικέτες εμφάνισης.

#8
vikar

Σόρι για τ' απανωτά πόστ παιδιά, αλλα για να δικαιολογήσω τον ενθουσιασμό που έχω προσωπικά, σε σχέση με τις ετικέτες: η τροπή που εύκολο είναι να δεί κανείς οτι μπορεί να πάρει η συστηματική ετικετοποίηση αλα χαλικούτης, είναι τέτοια που θα οδηγήσει με τον καιρό σε ένα εννοιολογικό λεξικό (της αργκό, ενπροκειμένω). Να θέλει πιχί κάποιος να δεί πώς αποτυπώνουμε στην αργκό τη σημασία «επιπόλαιος», και να μπορεί να το ψάξει στις ετικέτες.

Και το υλικό που υπάρχει στο σάιτ είναι ήδη αρκετό (εδώ και κάμποσα χρόνια) ωστε να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο σε έναν καλό βαθμό. Είν' απ' τα πράματα που θα λεβελιάσουνε το σάιτ, μ' άλλα λόγια.

#9
Khan

Σούπερ ακούγεται!

#10
jesus

πολύ σκληρός ο χαλικού. το σκέφτομαι κ επανέρχομαι.