#1
soulto

Άρθρο παρουσίαση ενός ενδιαφέροντος βιβλίου για τη γλώσσα (εδώ).

Δείτε τι λέει για το σλανγκρ:

— Πόσο έχει αλλάξει η γλώσσα τα τελευταία 30 χρόνια; Με ποιον τρόπο;

Κάθε ερώτηση και δοκίμιο - χαίρομαι που είστε τόσο διαβασμένος... Γενικά η ελληνική αλλάζει αργά, και όχι μόνο λόγω της τροχοπέδης της λόγιας παράδοσης. Νομίζω όμως ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε καλύτερα μέσα καταγραφής της μικροδιαφοροποίησης και των αργών αυτών αλλαγών - έχουμε το slang.gr, αν μη τι άλλο... Υπάρχουν πάντως ενδείξεις αργής μορφοσυντακτικής αλλαγής (στα τριτόκλιτα επίθετα, με το 'παίζω' ως 'υπάρχω', με την παγίωση λόγιων και ψευδολόγιων ρηματικών καταλήξεων, την νέα ακλισία ξένων λέξεων σε -ο και -α κτλ.), αλλά πράγματι εδώ χρειάζεται ολόκληρο δοκίμιο...

Edited by MT :
Αλλαγή μορφοποίησης
#2
σφυρίζων

Ενδιαφέρον! Ίσως πρέπει να σιάξουμε νήμα στο φλώρουμ που να αποδελτιώνει όλες τις αναφορές στο σλανγκρρρ στην βιβλιογραφία / ιστ(ι)ογραφία, και υπάρχουν ουγκ ολίγες.

#3
iron

ψάχνω να το βρω, τόχαμε. θα ρωτήσω κ γω τον κατάλληλο άνθρωπο :)

#4
soulto

Για το ίδιο βιβλίο, γράφει ο κυρ Σαραντ εδώ.
Εκτός απ' αυτό που λέτε (ενα μέρος για τις αναφορές στο σλανγκρ), που το βρίσκω πολύ χρήσιμο, χρειάζεται και κάτι σαν κι αυτό εδώ, όπου να μπορει να βρει κανείς βιβλία ή δημοσιεύσεις για την αρκό και τη γλώσσα γενικότερα.

#5
soulto

Νέο (2015) βιβλίο από τις γλωσσολόγους Μαρία Καμηλάκη, Γεωργία Κατσούδα και Μαρία Βραχιονίδου, που διερευνά τις λέξεις-ταμπού της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.
Παρουσίασή του από Ν. Σαραντάκο εδώ.
Πιπέρι στο στόμα!