Η πρακτική του «δύο σε ένα» στα μυστήρια της χριστιανοορθοδόξου εκκλησίας μας. Βέβαια, το πακετάκι αυτό δεν προσφέρεται με χαρά από τους εκτελεστές του μυστηρίου (οι οποίοι χάνουν και λεφτά, γιατί για δύο μυστήρια, πληρώνονται μια φορά τα πάγια δλδ, καντηλανάφτρα, ψάλτες κλπ), αλλά προτιμάται από μοδέρνους γονείς.

Και πώς φτάσαμε ως εδώ;

Τα περισσότερα ζευγάρια πλέον συζούν για πολλά χρόνια και πολλές φορές δεν κρίνουν αναγκαίο να ενωθούν στα μάτια της εκκλησίας, οπότε το κωλοβαράνε το θέμα του γάμου. Μέχρι τη στιγμή που έρχεται ένα τέκνο. Και τότε α) για να το βαφτίσεις, πρέπει πρώτα να τελέσεις θρησκευτικό γάμο, β) αρχίζουν τη γρίνια οι γονείς και κάτι θείες θεούσες, γ) ως βέροι Έλληνες, ψοφάμε για πανηγύρια και γιορτές -και εδώ μιλάμε για δύο γλέντια, δ) είπαμε είμαστε προοδευτικοί, αλλά όχι τόσο ώστε να αφήσουμε τα παιδιά μας αβάφτιστα!

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι. Προσθέστε τώρα και λίγο από οικονομική κρίση, δλδ ένα κέρασμα αντί για δύο, ενώ δώρα παίρνουν και το τέκνο και το ζεύγος-και γεννηθήτω η γαμοβάφτιση.

- Σε κάλεσε η Μαρία;
- Νομίζω, κάτι μου είπε η Δέσποινα. Θα κάνει το ψώνιο τον γάμο στη Μύκονο. Πού καιρός για έξοδα.
- Όχι μόνο αυτό, είναι και γαμοβάφτιση, δλδ διπλά δώρα...
- Άκυρο, δεν βγαίνω...

(από Khan, 23/09/10)Προβλήματα που προκαλούνται από τον θεσμό της γαμοβάφτισης. (από Khan, 17/07/14)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified