#1
electron

in ήμουδος

εικασία > μάλλον παραφθορά από το ιταλικο/λατινικό "umido" , διαβάζεται ούμιντο>ούμιδο-->ήμουδο

#2
electron

in ξεχαλικάς / ξεχαλικά

Καλημέρα σας. Ήθελα να προσθέσω ότι υπάρχει το «ξεχαλικώνει» το οποίο αναφέρεται στα χωράφια (είμαι και από χωριό) δλδ αποψιλώνεις ένα χωράφι από τις πέτρες. Βέβαια πιθανόν ο τύπος να προήλθε από αυτό. Συνήθως, το «ξεχαλικά» ακούγεται από μηχανικούς. Είναι σύνηθες για τα μηχανάκια και για τα αυτοκίνητα (παράλειψη μου που δεν έβαλα τέτοιο παράδειγμα αλλά μου φάνηκε σχεδόν κυριολεκτικό). Σαν εικασία, μου φαίνεται ότι η χρήση του έρχεται πολύ από τους ναυτικούς (πληθώρα στο νησί). Δλδ πλην της έκφρασης για τους ανθρώπους λέγεται για μηχανήματα που δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Μέχρι και για μηχανή πλοίου το έχω ακούσει. «Αυτό το πλοίο ξεχαλικά»
Εκεί κολάει και το τρίτο πρόσωπο, «ξεχαλικά το μηχάνημα...». Πιθανόν το ένα να προήλθε από το άλλο...

η αλήθεια είναι ότι το «μ» μπαίνει στην καθομιλουμένη. Κι επειδή είναι ένας όρος καρασλανγκ, θεώρησα ότι έπρεπε να μπει με «μπ». Αλλά καλό είναι να γίνει μια αναφορά και ίσως το αρχικό «μ» να μπει σε παρένθεση.

#4
electron

in μπότζι

Μπράβο λοστρόμο. Πήγαινε τώρα να μποτζάρεις τα πιάτα κι έρχεται φουρτούνα. :-)
Η αποπάνω φράση έχει να κάνει και με την μη «νόμιμη» χρήση του ρήματος. Όταν αναφέρεται στις καρέκλες και τα πιάτομαχαιροπήρουνα, παίρνει την σημασία του «ασφαλίζω» από το μπότζι, από το κούνημα. Σαλπάρουμε...

#5
electron

in κοκό

Μια εικασία από που προέρχεται. «κοκό» στην μπεμπεδοσλανγκ είναι το γλυκό. Επειδή, όπως είναι συτονόητο τα μωρά έτσι μπορούν να πουν το γλυκό. Γλυκό ς είναι και ο έρωτας, κατ' επέκτασιν και το σεξ, οπότε εγένετο η σλανγκιά...

#6
electron

in ανοξείδωτος

Πάει αυτός... Αυτό που θυμάμαι είναι εκείνο το φοβερό εξώφυλλο με τον Αντρεότι και με την λεζάντα «belzebu» (δλδ Βελζεβούλ) με μεγάλα γράμματα. Σίγουρα ο πιο κυνικός και μακιαβελικός πολιτικός του περασμένου αιώνα στην Ευρώπη. Και ο πιο αττακαδόρος. Το μόνο μη αμφιλεγόμενο χαρακτηριστικό του.

#7
electron

in γαμόψυχος

πύρ(κ)αυλος το μωρόοο μου...

#8
electron

in Γ.Α.Π.

(και θυμηθείτε με σε δέκα χρόνια)
Δεν πέρασαν καν τα δέκα χρόνια!!! Ο ΓΑΠ πάει γυρίζει στην Βοστώνη!!! Ήδη λέει έχει αλλάξει τα στοιχεία επικοινωνίας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#9
electron

in μπλοκάκι

Ohhh my god...
This is a fucking shit!!!
Pardon me... I meant slang sheet.

#10
electron

in αριγκατώ

αριγκατου, ουμπριγαδου...

#11
electron

in καμπάνα

καλο βραδυ....
Που λενε στα χιωτικα, οταν καποιος αποχωρει απο την παρεα. Οτι ωρα κι αν ειναι. Και οκτω το πρωι...

#12
electron

in μπούκλας

φιλος...

#13
electron

in σκάρτος

«Υπάρχουν μέρη που πας, και μια φορά αρκει. Και υπάρχει και η Νάπολι...» (από το passione του Torturo). Όποιος θέλει να πάρει μια γεύση τι σημαίνει Νάπολι (μια από τις ωραίες πλευρές της) πρέπει να δει αυτό το μουσικό ντοκιμαντερ. Δεν είναι τυχαίο, ότι υπάρχουν τραγούδια ναπολετάνικα που οι ρυθμοί τους είναι φλαμένκο, τανγκο, τσιγγάνικα, ροκ εν ρολ, αφρικάνικα, ή μοιαζουν με μπάλο.

θ

#15
electron

in πς / πςςς

άντε να αποδείξω οτι δεν είμαι ελέφαντας..... έχω βάλει και τόσα κιλά...

#16
electron

in σκάρτος

Και βρήκα και άλλον κολλημένο με τα ναπολετάνικα Χοτζ. Ο Μαραβεγιας στο «λολα», λέει κάποια στιγμή «malafemmena lola».

#17
electron

in προβατέ(ς)

Πολλά μποφόρ....

#18
electron

in ρουφήχτρα

ρουφήχτρα επίσης λέγεται η «μαλακή» μπασκέττα. Η μπασκέττα που τα σίδερα της δεν είναι ελαστικά, με αποτέλεσμα, λόγω μικρότερων αναπηδήσεων να μπαίνουν πιο πολλά καλάθια. Βαριέμαι να το γράψω, αν κάποιος έχει όρεξη ας το επιβεβαιώσει και ας το γράψει

#19
electron

in καντήλι

μάλλον σαν λήμμα πρέπει να μπει και ο όρος «καντήλα»

#20
electron

in καντήλι

Στην υδατοσφαιριση «καντήλα» λέγεται το ψηλοκρεμαστό σουτ που «κρεμάει» τον τερματοφύλακα. Δλδ στο πόλο εννοεί το περίτεχνο ψηλοκρεμαστό σούτ και όχι την ψηλοκρεμαστή πάσσα.

trivia από δεύτερο χέρι
Γνωστοί για τις καντήλες τους είναι οι Ούγγροι παίκτες της υδατοσφαίρισης back in the 70's.

#21
electron

in επαναλαβή

Κάτι μου λέει ότι δεν θα κατλήξω στον πξράδεισο!

αυτές οι άχρηστες παρενθέσεις σου Χότζα, είναι όλα τα λεφτά. Διότι το πόιντ θα γινόταν κατανοητό και άνευ πΑΡένθεσης, αλλά το περιττό έχει πάντα και γοητεία του.

Εμένα αυτό το se magna, όχι ο τύπος αλλά ή παραφθορά της διαλέκτου, μου ξύπνησε μνήμες. Σε κάποιο χωριό στο νότο μια θεία, αφότου κατάλαβε τις ποσότητες που μπορώ να καταβροχθίσω, (γνωρίζοντας ότι δε έχει και τίποτα να περάσει κανείς την ώρα του) και μισή ώρα αφότου είχαμε τελειώσει το γεύμα έλεγε:
che magnamo; Και έσκαγε και ένα χαμόγελο!!!

#23
electron

in επαναλαβή

την γνωστή καντινιέρισσα.....

#24
electron

in επαναλαβή

και όλοι μαζί μετά, πηγαίναμε και τρώγαμε σάντουϊτς στην κυρά Κατίνα την βυζαρού!

#25
electron

in επαναλαβή

όντως.... και κάποιος σπασαρχίδης στυλ τζιζ έλεγε:
δεν είναι σψστό το επαναλαβή! επανάληψη λέγεται!

#26
electron

in ντερμπεντέρης

ο Κωσταντόπουλος από το βήμα της βουλής αποκαλούσε την Δαμανάκη και τον Ανδρουλάκη (ανήκοντες στον ίδιο συνασπισμό με αρχηγό τον ίδιο), σαν «ντερμπεντέρηδες» του Βήματος.

Τότε κάθε βδομάδα το κυριακάτικο Βήμα «φιλοξενούσε» άρθρα κατά σειρά των ανωτέρω, εναντίον του συνασπισμού που άνηκαν, γλυκοκοιτάζοντας το πασόκ και τα οφίκια... Τα οποία και απέκτησαν εξαργυρώνοντας τα του πολυτεχνείου, μεταπηδώντας στο πασόκ. Το έδεσα και με την επικαιρότητα!!!

για έναν μεταφυσικό λόγο ρε γκατζ το «πουκάμισο το θαλασσί» είναι το πρώτο τραγούδι που θυμάμαι από μωρό.

#28
electron

in γαμοδάνειο

Υπάρχει υπόσταση στον όρο με την έννοια επίσης του δανείου που έπαιρναν πολλοί για τζόγο. Διότι ο τζόγος είναι η χειρότερη πρεζα....

#29
electron

in σοφή η μαλακία σου

ναι.

#30
electron

in όλα εν σοφία εποίησε

Προσπερνώντας τα της «ενεργής παρέας» (μην το ξανανοίξουμε σας παρακαλώ αυτό το θέμα), βρίσκω ότι έχεις δίκιο, σε όλη την ανάλυση.