Χιουμοριστική έκφραση που ωστόσο στο background της, αντανακλάται φόβος για τη φανέρωση των κακώς κείμενων κάποιων, από κάποιους που ξέρουν το πρόβλημα.

Η φανέρωση μπορεί να γίνει είτε άμεσα (από αυτόν που θίξαμε), είτε έμμεσα (μέσω πλάγιων οδών εκ των στομάτων αφελών μπιριμπιριτζίδων, ή εντεταλμένων ρουφ.

Ο φόβος απορρέει από το γεγονός πως: α) Οι ένοχοι έχουν πλάτες και θα τη βγάλουν καθαρή, ή είναι biri biri makers και έτσι αυτοί που θα μιλήσουν μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα (βλ. παράδειγμα 1).
β) Μπορεί και οι γνωρίζοντες να 'χουν λερωμένη τη φωλιά τους και μπορεί να φοβούνται μη βγουν έτσι και τα δικά τους άπλυτα στη φόρα (βλ. παράδειγμα 2).

Άρα μέσω της ρήσης υποδηλώνεται η ανάγκη για να το κάνουμε γαργάρα, προσπερνώντας το. Ο όρος «θα βήξουμε» εκφράζει μεταφορικά την αποσιώπηση της κατάστασης.

Η κατάσταση μπορεί να συμβεί σε ένα εταιρικό περιβάλλον, μεταξύ πολιτών - αστυνομίας, μεταξύ καθηγητών - μαθητών μεταξύ αξιωματικών - φαντάρων και γενικότερα όπου εκτιμάται πως η φανέρωση ενός μυστικού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Σημείωση: Η ατάκα θα μπορούσε να συμπληρωθεί με τη φράση «αλλιώς θα πήξουμε», φράση που παραπέμπει στις δυσμενείς συνέπειες εξαιτίας της φανέρωσης ενός μυστικού.

  1. Διάλογος σε εταιρεία. Ο ένας εκ των δύο μιλάει για έναν μπαγαποντιάρη υπάλληλο:
    - Μέχρι πότε ρε γαμώτο, θα συνεχίζει να κάνει τη λαμογιά του και κάποιοι από μας θα συνεχίζουμε να κάνουμε μούγκα στη στρούγκα;
    - Άστα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Έχει μπάρμπα στην Κορώνη... κι έπειτα είναι καλός biri biri maker. Γιαυτό δε θα θίξουμε, απλά θα βήξουμε.

  2. Διάλογος μαθητών σε σχολείο:
    - Πρέπει με κάποιον τρόπο να ξεμπροστιαστεί ο Βασιλειάδης. Όλο σκονάκια κάνει.
    - Κοίτα εσύ μπορεί να μην κάνεις σκονάκια γιατί είσαι ταλέντο. Εγώ όμως; Γι' αυτό κολλητέ... δε θα θίξουμε, απλά θα βήξουμε.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified