Τι θέλει να πει ο Παλαμάς εδώ πέρα;
Μιλάμε για παπάρια παρέμβαση, ή μ' άλλα λόγια, για gtp παρέμβαση.
Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τη σκέψη του δημιουργού του «δεκάλογου του γύφτου». Ποιου; Του Παλαμά ντε.
Εκφέροντας τον όρο μιλάμε για:
1) Παρέμβαση που έπρεπε να γίνει μα δεν έγινε, γιατί:
- Κάποιοι άλλοι τα' γραψαν και δε μας ενημέρωσαν πως έπρεπε να ενεργήσουμε.
- Δεν ενεργήσαμε για να μην πέσουμε στη λούμπα, παρεμβαίνοντας. (εσκεμμένα, ή όχι).
Τελικά, κανείς δεν ενέργησε κι όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι ενεργηθήκαμε πάνω στο θέμα και το κάναμε ανάθεμα. Ατομική ή Συλλογική μαλακία; Δεν έχει σημασία. Ό,τι και να' ταν... το χάσαμε το κορμί ... πατριώτη!.
2) Παρέμβαση που άργησε να γίνει, γιατί... και καλά!:
- Ξεψειρίζαμε τις παραμέτρους
- Ψάχναμε τις παραμέτρους
- Άργησαν νά 'ρθουν οι πληροφορίες, ή άργησε να γίνει η διασταύρωσή τους.
Αποτέλεσμα; Κάναμε στο τέλος κάτι σπασμωδικές κινήσεις, μα ήταν πολύ αργά για δάκρυα.
3) Έπεσε η μελέτη... μα η παρέμβαση ήταν αναποτελεσματική . Στην περίπτωση αυτή και χρόνο είχαμε και μπορούσαμε να μελετήσουμε το θέμα. Εδώ, θα μπορούσε να ισχύει κάτι απ' τα παρακάτω:
- Δεν μας έκατσε η χημεία. (ανόργανη ή οργανική, στην περίπτωση που η παρέμβαση αφορά θέμα εισαγωγών-εξαγωγών). Εφταίξαν τα πρωκτόκολλα βρε αδερφέ!
- Έγινε απόδοση δικαιώματος παρέμβασης σε κάποιον ανίκανο ξερόλα, που μας έπεισε για τις ικανότητες του.
- Όταν γεννηθήκαμε, στο μπαλκόνι του ουρανού οι πλανήτες μας βαρούσαν μαλακία και έτσι ότι κάνουμε έχει τη σφραγίδα του λούζερ. Κάποιοι στις επετείους των γενεθλίων μας, μας εύχονταν να βγούμε ασπροπρόσωποι στη ζωή μας. Και βγήκαμε, μόνο που το άσπρο χρώμα, ήταν το χρώμα της πλανητικής μαλακίας. Γι' αυτό και πλανηθήκαμε πλάνην οικτράν. Και φυσικά... την κάτσαμε την έρμη τη σχεδία.
Κάποιοι μπορεί να πουν: έφταιξε ο πούστης ο ανάδρομος Ερμής που αποφάσισε στο κρίσιμο timing, αντί να πάει να μας βοηθήσει, να πάει ο παπάρας να πηδήξει την Αφροδίτη, μ' αποτέλεσμα στην κρίσιμη στιγμή να:
- λειτουργήσουμε κουτά
- αλλάξουν οι συνθήκες
- μας γελάσουν οι πληροφοριοδότες, κλπ.
4) Παρέμβαση κάποιων, εις βάρος κάποιων άλλων (π.χ: οικονομικά σκάνδαλα κυβερνητικών παραγόντων). Αυτή την παρέμβαση, τη θεωρούμε παπαρέμβαση, με την έννοια πως είναι gtpπαρέμβαση ως προς τα συμφέροντα αυτών που αδικήθηκαν.
Το καλό με την παπαρέμβαση είναι πως, όποιον δρόμο και να πάρεις, θα καταλήξεις στο ίδιο σημείο. Α, όχι, όχι, ούτε στη Ρώμη, ούτε στη Βρώμη θα πας. Μην το κουράζουμε. Στο Μούτι πας! (αρβανιστί: σκατά).
Τι κάνεις από δω και πέρα; To αξιολογείς λίγο, χτυπάς ένα χαιρετισμό των τριών δακτύλων και μετά... Ε... μετά... ή στρώνει η επόμενη φάση, ή πάμε για άλλες μαλακίες ιστορικές (ειδικά αν είμαστε γκαντέμηδες).
Σημείωση: Για λόγους μεγαλύτερης εκφραστικότητας θα μπορούσαμε, εκφέροντας τον όρο, να κάνουμε τη γνωστή σημειολογική παλινδρομική κίνηση δια χειρός Βαράγκη (Gtp σήμα).
- Οι διάφορες κυβερνήσεις που έχουν περάσει απ' τη χώρα έκαναν τις παπαρεμβάσεις της αρκούδας.
- Δηλαδή;
- Ή δεν παρέμβαιναν, ή αργούσαν να παρέμβουν, ή παρέμβαιναν λανθασμένα, ή παρέμβαιναν επιτυχώς για πάρτη τους.
- Ναι, αλλά τους έπιαναν κάποτε.
- Ναι, αλλά όταν κάτι, αντί να γίνεται εγκαίρως, γίνεται κάποτε, πρόκειται για παπαρέμβαση β' είδους. Πέρα από αυτό όμως, χάνονται κάποιοι πόροι που, σε δεδομένη συγκυρία, θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη θέση της χώρας, αντί να τη ζημιώσουν και να χαλάσουν μακροπρόθεσμα τη φήμη της.