Η βέρα αρχοντομούνα είναι πολύ σπάνιο είδος γυναίκας. Στην ουσία δεν χρειάζεται περιγραφή, καθότι είναι απολύτως και αδιαμφισβήτητα αναγνωρίσιμη. Επειδή όμως το 99% των γυναικών, όλες δηλαδή εκτός από την ίδια, θεωρούν εαυτόν αρχοντομούνες, πρέπει τελικά να δώσουμε μια εικόνα.

Πρώτα απ' όλα, είναι από τζάκι.

Μένει σε παλιά έπαυλη η οποία της έχει κληρονομηθεί. Με μεγάλες τραπεζαρίες και με σιντριβάνια στους ήσυχους κήπους της. Δεν έχει αποκτήσει τίποτα από γάμο, όλα ήταν και παραμένουν δικά της. Οι άντρες που την περιτριγυρίζουν είναι κάθε λογής, αλλά ποιον παίρνει δεν μας λέει, γιατί η προσωπική της ζωή δεν αφορά κανέναν κι έτσι δεν θα μάθουμε ποτέ. Όταν εμφανίζεται μπροστά μας την συνοδεύει μια αίσθηση προοπτικής, σαν να έρχεται από μακριά. Τα ρούχα της είναι μοναδικά κομμάτια φτιαγμένα από καταπληκτικά υφάσματα, κυρίως φούστες ή φουστάνια και, σπανιότερα, παντελόνες. Η εμφάνισή της πάντα άψογη, χωρίς περιττές πολυτέλειες. Έχει οπωσδήποτε πολύ μακριά μαλλιά, πολύ μεγάλο στήθος, θηλυκή λεκάνη και ωραίο δέρμα να το βλέπεις και να το χαϊδεύεις. Είναι ψηλή, αισθησιακή και έχει πολύ όμορφη μύτη και οδοντοστοιχία. Δεν βάφει τα νύχια των χεριών της και δεν τα έχει πολύ μακριά. Μακιγιάρεται ελάχιστα, πλην όμως όλη μέρα. Ποτέ δεν θα εμφανιστεί ατημέλητη. Ξέρει να μαγειρεύει, αλλά δεν το κάνει ποτέ η ίδια, αρκείται στο να ετοιμάζει μικρές νοστιμιές και μοναδικά γλυκά. Ξέρει από κρασιά και από λικέρ. Ξέρει και από κοσμήματα, αλλά δεν τα χρειάζεται και σπανίως τα φορά, ίσως ποτέ. Ξέρει να μιλάει για τέχνες, αλλά δεν θέλει κουβέντες περί πολιτικής. Η μουσική είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής της. Στο κρεβάτι είναι λάγνα, απαλή, ήσυχη, νωχελική, δίνει και παίρνει τα πάντα χωρίς φωνές και επίδειξη. Και τρελαίνει τους άντρες που, μετά απ' αυτήν, δεν θέλουν τίποτε μα τίποτε άλλο στη ζωή τους, ποτέ.

Το στόμα της και το σώμα της δεν μυρίζουν ποτέ άσχημα.

Δεν υψώνει φωνή. Αρκεί που θα σηκώσει λίγο το χέρι της και όλα ρυθμίζονται. Όμως δεν σηκώνει κουβέντα. Είναι αυτή και καμία άλλη. Είναι αυτή και κανένας άλλος. Οι άντρες νιώθουν (αλλά τους αρέσει!!) μειονεκτικά απέναντί της, οι δε γυναίκες απλά ακολουθούν. Παραδόξως, δεν εμπνέει καμία έριδα, ούτε και αποτελεί θέμα για ίντριγκες. Το κύρος της είναι αδιαμφισβήτητο. Δεν έχει ανάγκη την δημοσιότητα, είναι γνωστή σε όλους. Δεν είναι μόνη, αλλά ποτέ κανείς δεν την έχει δει με στενή παρέα. Είναι κοινωνική, αλλά δεν ξημεροβραδιάζεται σε σπίτια ή σε στέκια. Και μάλλον δεν είναι ελληνίδα, ούτε αμερικάνα. Η προσωπική της ζωή, δηλαδή, παραμένει ένα μυστήριο.

Γοητεύει άντρες, γυναίκες και παιδιά, τα οποία λατρεύει, χαϊδεύει τρυφερά και μετά τα ξεφορτώνεται με ένα ελαφρύ χτύπημα στον ποπό –και αυτό είναι, υπακούν αμέσως κι ευχαρίστως, και παν να παίξουν παραδίπλα και την κοιτάνε πού και πού στα κρυφά, τόσο όμορφη είναι.

Είναι μεταξύ 30 και 50 ετών. Πιο νέα, είναι λίγο αερικό. Πιο μεγάλη, ξεχνάμε το -μούνα.

Αυτό το -μούνα, είναι αλήθεια πως δεν της ταιριάζει ιδιαίτερα και μας βάζει σε σκέψεις. Δείχνει πόσο κατώτεροι είμαστε εμείς απέναντί της, που δεν έχουμε παρά μια τέτοια λέξη για να την περιγράψουμε.

Πρόκειται συνεπώς για πολύ δυσπρόσιτο είδος γυναίκας. Επιβάλλεται στους πάντες, μόνο και μόνο από την εμφάνισή της. Ακόμα και αυτό, το πιο επιφανειακό της στοιχείο, αρκεί.

Όλ' αυτά την υποχρεώνουν να διατηρήσει το προφίλ της εφ' όρου ζωής –και όπλο της εδώ είναι η απόσταση και το ελαφρύ χαμόγελο.

Το θέμα είναι: υπάρχει;

Και απαντώ: όχι. Ή, τουλάχιστον, όχι πια. Δεν είναι τυχαίο ότι η γυναίκα αυτή ενσαρκώνεται μέσω ηθοποιών άλλων εποχών (βλ. εικόνες). Οι σημερινές ηθοποιοί αποκλείονται γιατί αναδίνουν κάτι το είτε λαϊκό (Μπελούτσι, Κρουζ) ή υστερικό και ξωτικοειδές (Κίντμαν, Μπλάνσετ).

Στην αρχοντομούνα δεν ταιριάζει λινκ και, εδώ που τα λέμε, ούτε το σλανγκ.γκρ.

Όσο για όλα τα άλλα τα λήγοντα σε -μούνα που ανέφερες αγαπητέ Χανκ όταν πρότεινες το λήμμα αυτό –και σ' ευχαριστώ–, είναι νάνοι που προσπαθούν να φτάσουν στο ύψος μιας τέτοιας γυναικάρας.

Τελεία και παύλα.

Ε όχι δα.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Vrastaman

Grace Kelly στο Rear Window του Hitchcock, η απόλυτη αρχοντομούνα κττμγ!

Σπεκ Iron, είσαι η virtual αρχοντομούνα του slang.gr ;-)

#2
Hank

Μπράβο Άιρον, μπράβο!

#3
acg

Δακρυα συγκινησης κυλουν στα μαγουλα μου. αατα.

#4
Hank

Από τα λίγα λήμματα που διάβασα και δεύτερη φορά για να τα μάθω!

#5
Galadriel

Χαλάλι που σε ταλαιπώρησε. Χαλάλι χαλάλι χαλάλι - απόλυτο αρχικαρασπέκ και υπόκληση.

#6
Hank

Την βρήκα!!! Μία είναι η επιτομή της αρχοντομούνας! Sylvana Mangano!

Για την Romi Schneider έχω σοβαρό δίλημμα. Έπαιζε συνέχεια τις αριστοκράτισσες, αλλά δεν ήταν αρκούδως αεράτη.

#7
GATZMAN

Μπραβίσιμο. Παραστατικότατη!
Είχες κάποια ιστορική φυσιογνωμία στο μυαλό σου όταν το έγραφες;

#8
GATZMAN

Εγώ πάντως θα πρότεινα και τη Σούζαν Χεϊγουορθ

#9
iron

σας ευχαριστώ, αγαπητοί, σας ευχαριστώ.

#10
iron

γκάτσε, μμμόχι, αλλά θα το πω στον ψυχαναλυτή μου μήπως αυτός ξεθάψει κάτι

βράστα, ρε γμτ ... μου λείπει το αρχοντικό για να πληρώ τις προϋποθέσεις...

χανκ, συλβάνα, ω ναι... για ρόμυ και γω κολλάω, την σκέφτηκα, αλλά πολύ αρρώστια ρε παιδί μου

#11
Vrastaman

Ιρον σου έχει ήδη απονεμηθεί - και σε χρόνο ανύποπτο! - ο τίτλος Regina Vagina που σημαίνει ακριβώς αυτό. Η μετριοφροσύνη σου απλώς ενισχύει την παλλαϊκή αυτή ετυμηγορία!

#12
poniroskylo

Έτσι. Respect γνησίως και κιμπάρικα πράματα.

Έχω, πάντως, μια απορία με όλες αυτές τις ηθοποιούς. Προφ, δεν εννοείτε ότι είναι αρχοντομούνες - απλώς ότι παίζουν τις αρχοντομούνες ή, έστω, ότι μοιάζουν. Διότι, εξ όσων γνωρίζω, καμμία απ'αυτές δεν κληρονόμησε τίποτε.

#13
Vrastaman

Σαφώς, RTP, τουλάστιχον για αυτές που προτείνα...

#14
Hank

Παλλαϊκή, τωι όντι!

#15
iron

συμφωνώ με πονηρό. άσε που όσες έχουν τέτοιες κληρονομιές, συνήθως δε βλέπονται.

#16
Vrastaman

Βλ μύδι, Iron.

#17
iron

α την κακομοίρα! αυτή πάει και για το λήμμα μπουλούκος μια χαρά. πάντως όποιςο την πηδάει, την πηδάει για τα λεφτά της, σαφές.

#18
Vrastaman

Σε πληροφορώ ότι η εν λόγω αρχοντομούνα φέρει το επώνυμο Lear (ναι, εκ των Lear Jets!) είναι δε παντρεμένη με Έλληνα ονόματι Τσάτσο (sic).

#19
iron

όνομα και πράμα το παλουκάρι!

#20
Galadriel

@ironick - γιατί βρε συ, έχει όμορφα μάτια κι αν το καλοσκεφτείς, όλες στο γιουναιτετστέιτζ σαν γαλακτερές βουβάλες είναι, να είναι πράμα σαν αυτήν. Δεν είδαμε και τον Τσάτσο... (οκ, για τα λεφτά της την πηδάει, αλλά για όλους, το συνολικό πακέτο είναι που μετράει, όχι;)

#21
Vrastaman

> Δεν είδαμε και τον Τσάτσο...
Το ύψος του = την διάμετρό του, χεχε

#22
Ο ΑΛΛΟΣ

Τι ποίημα! Έβλεπα το βήμα της, άκουγα το θρόισμα από τη μουσελίνα της καθώς το διάβαζα. Την έβλεπα να διώχνει το σαγηνευμένο παιδάκι με ένα ελαφρό χτύπημα στον ποπό, έβλεπα το παιδάκι να της ρίχνει ματιές από κει πέρα... Το μόνο που δεν μπόρεσα να δω καθαρά, αν και προσπάθησα, αλλά είναι άπιαστο, ήταν το πρόσωπό της!

Μπράβο ρε κορίτσι μου!

#23
iron

εμ για μια αρχοντομούνα αξίζει αρχοντολήμμα (αρχοντόλημμα), νο;

#24
guitaraddict1

Αρχίζω να νιώθω την επιθυμία να ήμουν γυναίκα.Ειδικά μετά την «αρχόντισσα» του Τσίλια (Τσιτσάνη).
Γειά σου ρε κούκλα,σου βγάζω το καπέλο!

#25
vanias

αν δεν υπάρχει νταβραντομούνα βάλε μπρος ironick, με ενδιαφέρει.

#26
nikolaosvlas

Συγχαρητήρια, είναι μια εξαιρετική περιγραφή. Εγώ νομίζω πως ταιριάζει περισσότερο ο τίτλος «Θεά».

#27
MXΣ

Αυτό εγώ τώρα το είδα... Με άγχωσε λιγάκι... Αναπνέει όμως η λεγάμενη;

Ένας ψυχίατρος θα μπορούσε να μας δώσει κάποια διαφορετική περιγραφή και ένας ψυχαναλυτής θα είχε θησαυρίσει... «Και τρελαίνει τους άντρες που, μετά απ' αυτήν, δεν θέλουν τίποτε μα τίποτε άλλο στη ζωή τους, ποτέ», χμ... Οι οποίοι αν την παντρευτούν (γίνεται αυτό;) μετά από λίγο κάνουν παρέα με το «πουτανάκι και τον Χοντρό» που λέει η αγγελία... Έχει και φράγκα είπαμε, ναι;

Έχω συγκλονιστεί...

#28
vikar

Θεά, θεόμουνο, αρχοντομούνα, λίλιαν... Σά πολλές δε μας μαζεύτηκαν οι λεγάμενες;...

#29
iron

ε όχι και Λίλιαν η αρχοντομούνα μου, σας παρακαλώ δηλαδή!

#30
perketis

Έλενα Ανάγια. H συγκλονιστική ομορφιά της

#31
Vrastaman

Προσετέθη η κατηγορία «αυτοαναφορικά». Πως μας διέφυγε;

#32
iron

α;;;

#33
Vrastaman

Ε, μια σε έχουμε :Ρ

#34
Khan

Ε, ναι, έπρεπε...

#35
iron

δεν κοκκινίζω από ντροπή για δεν αρμόζει σε μια αρχοντοτέτοια, αλλά προβληματίζομαι, τέτοιος τίτλος με χίλια τόσα λήμματα στο σλανγκρ, χμ..

#36
salina

Είναι δυναμόν να λείπει από την λίστα η Katharine Hepburn;

#37
iron

σε βρίσκω πολύ σωστή...

#38
Bender_

Το έχω ακούσει και ως αρχοντόμουνο επίσης.

-Αρχοντόμουνο η κυρία Χόφμαν από τη Φιλοθέη...

-Βυζάρες, μαλάκα, βυζάρες, γκρρρρρρ!!!

-Προσπάθησε να μην γίνεσαι άξεστος και χυδαίος...