Στα πλαίσια σλανγκάζ, ενώ το τσουλί είναι η γκόμενα που ντύνεται προκλητικά με πουτανίστικο τρόπο, δηλαδή σαν τσούλα, το τσόλι είναι η γκόμενα που ντύνεται επιθετικά απλώς για να προκαλέσει και να κάνει αισθητή την παρουσία της, όχι κατ' ανάγκη διεγείροντας σεξουαλικώς.

Επίσης, η γκόμενα που το παίζει τσαμπουκαλού και κυνηγός υιοθετώντας αντρικές συμπεριφορές με τρόπο που δεν της πάει.

Η διαφορά από το τσουλί υπάρχει και στην ετυμολογία, όπου το τσόλι προέρχεται από τουρκική λέξη για το «κουρέλι», ενώ το τσουλί από ιταλική για το κοριτσάκι.

- Τι γίνεται με αυτήν την Λάουρα; Καλά τσουλί πάντοτε ήτανε, αλλά τώρα έχει αρχίσει να γίνεται και τσόλι! Δεν φτάνουν τα ξεκωλτέ με τα τσουλόσημα, που πάντοτε συνήθιζε, τώρα φοράει μαζί και κάτι κόκκινα τακούνια κι ο Θεός βοηθός!

Στο 1:06 η Φτερού ωρύεται... (από HODJAS, 08/12/10)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Vrastaman

Η λέξη τσόλι χρησιμοποιείται κατά 99% από gay και για gay. Το άλλο 1% είναι οστρακόδερμα με δαγκάνες που δεν πολυσκαμπάζουν από τέτοιους κοινωνικούς ρόλους.

#2
Galadriel

^οστρακόδερμο που χρησιμοποιεί τον όρο ως γυναίκα και για γυναίκες :-P

#3
Vrastaman

Χα! Ίσως να έχω προκατάληψη, γιατί την λέξη την χρησιμοποιούσε συνέχεια η αδελφή του λόχου μου στον στρατό

#4
Galadriel

Έχει την έννοια της ξεφτίλας, όπως προκύπτει και από την ετυμολογία περί «κουρελιού» που παραθέτει ο ντέρτυς και, ασφαλώς, ξεφτίλα μπορεί να είναι οποιοσδήποτε.

#5
GATZMAN

Και εγώ έτσι το ξέρω. Με την έννοια του οποιουδήποτε ξεφτιλισμένου ατόμου. Σπέκια Τάκη

#6
Dirty Talking

Την παραπάνω ανάλυση μου ανέπτυξε προχτές φίλος. Δεν είναι καβουρόσαυρος, οπότε λες να είναι γκέι; Θα τον προσέχω. Η ορίτζιναλ βέβαια ετυμολογική έννοια είναι αυτή που λένε η Μες κι ο Γκατς. Απλώς, παιδιά, μην το συγχέουμε με το «τσουλί», όπως έκανε ο συσσλαγκιστής στον άλλο ορισμό, δεν ισχύει.

#7
iron

το τσόλι είναι κακό άτομο, ενώ το τσουλί μπορεί να είναι και χαριτωμένο. ή τεσπα, όταν λέμε τσόλι το λέμε αποκλειστικά με κακία ενώ το «τσουλί» μπορείς να το πεις και χαριτολογώντας.

#8
GATZMAN

Ωπ υπάρχει και Τσουλίδου στο site. Πόντιακή κατάληξη;

#9
electron

Τσολάκι είναι το χαλάκι που συνήθως μπαίνει έξω απο την πόρτα της κουζίνας, και είναι συνήθως ενα παροπλισμένο χαλάκι.

#10
Επισκέπτης

Τι λέτε ρε παιδιά οτι χρησιμοποιείται απο gay για gay εμείς δηλαδή που στη παρέα μας τη λέξη τσόλι την έχουμε ψωμοτύρι είμαστε πούστηδες; Τι βλακείες είναι αυτές;Τσόλια είμαστε όλοι μηδενώς εξερουμένου χωρίς να εννοούμε η να υπονοούμε τη πουστιά το τσόλι είναι και σα φράση συνώνυμη του <<παρτάλι>> και τα δύο έχουν την έννοια του χαλιού φθαρμένου υφάσματος και τέτοια π.χ σε μια ταινία η Τζένη Καρέζη αποκαλεί τον Ντίνο Ηλιόπουλο που τη ζητάει σε γάμο τσόλι τη πάει να πεί οτι είναι πούστης;τι βλακείες είναι αυτές;

Τ.Καρέζη:ΑΚΟΥ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΩ ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΣΟΛΙ
Ν.ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:ΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ;
Τ.Καρέζη:Τσόλι
N.HΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:A! ΚΑΛΟ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΣΟΛΙ

#11
HODJAS

Στός ο Βράστα.
Για την ετυμολογία του λήμματος βλ. και τσολιάς.

#12
Khan

Η ντερτοετυμολογία είναι μάλλον λάθος (ας όψεται ο Μπάμπης), βλ. εδώ, όπου φαίνεται ότι το τσουλί και το τσόλι μάλλον έχουν και κοινή ετυμολογική προέλευση, και αρχικά πολύ στενή σχέση. Τώρα αν σήμερα έχει διαφοροποιηθεί η χρήση των δύο είναι μεγάλη κουβέντα, εξαρτάται και από τα ακούσματα του καθενός.

Επίσης, φαίνεται ότι το τσόλι ήταν αγαπημένη λέξη των ομοφυλοφίλων. Και αυτό σηκώνει έρευνα/ συζήτηση.

#13
iron

έχω να καταθέσω ότι τη λέξη τσόλι την άκουγα επανειλημμένως, επί χρόνια ολόκληρα και κουραστικά, από φίλο και καλά στρέιτ, πλην αλλ' όμως η ψυχούλα του το ξέρει. Και ουχί μόνον αυτό κυρίες και κύριοι, αλλά όταν «κατάλάθος» γκάστρωσε την γυναίκα των ονειρώξεών του (η οποία, σημειωτέον, επί χρόνια του έλεγε ότι θέλει παιδί), έγινε έξαλλος όσο δεν πάει και ούρλιαζε από το πρωί μέχρι το βράδυ «με γκάστρωσε το τσόλι». Βγάλτε τα συμπεράσματά σας, εγώ τα έχω βγάλει προ πολλού.

#14
Λίλιαν

Δεν ξερω για εσας κυριοι αλλα εμεις το χρησιμοποιουμε συχνα!

#15
joe909

Έρχομαι λίγο καθυστερημένα, ως νέο μέλος, να πω ηρεμήστε παιδιά, η έκφραση είναι αμφί. Λέγεται και για τις γυναίκες, αλλά τη γουστάρουν πολύ και οι αδερφές. Και βέβαια ο ορισμός που ακολουθεί (2) λύνει πολλά ερωτηματικά. Χάρη στην ευρύτητα του φάσματός του, του έβαλα 5, αλλά νομίζω ότι δεν τόνισε όσο έπρεπε την αμφί φύση του όρου.

#16
vikar

Τη λέξη την ακούω συχνότατα απο κάθε άλλο παρά γκέιζ.

#17
ggeor

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ορισμός που δίνει ο Μπαμπινιώτης είναι σωστός. Θα έλεγα μάλιστα ότι στους ομοφυλοφιλικούς κύκλους παλιότερα χρησιμοποιούνταν με μεγαλύτερη ένταση και ίσως μάλιστα από εκεί επεκτάθηκε αργότερα και σε πιο στρειτ καταστάσεις. Προς επιβεβαιώση παραθέτω απόσπασμα από ελληνική σειρά εποχής όπου γύρω στο 18ο λεπτό ακούγεται τραγούδι (''Έίσαι θεά'', στίχοι (μάλλον) Κραουνάκης, Ξανθούλης, Νικολακοπούλου κ.λπ.) http://www.youtube.com/watch?v=r6P65zHfT5U. Λέει συγκεκριμένα ''Άντρες γνώρισα πολλούς, παραλήδες, τσόλια''