Στη διάλεκτο των ρεϊβάδων, η Ισραηλίτικη ψυχεδελική trance. Μεσουρανούσε τη χρυσή δεκαετία του '90, σε μαγαζιά όπως το Battery στο σταθμό υπεραστικών στον Κηφισό, το Άλσος στο Πεδίο του Άρεως κ.α. Κορυφαίοι εκπρόσωποι οι περίφημοι Astral Projection και ύμνος τους το γαμιστερό ''let there be light'' (τίτλος που πρόδιδε και την εβραϊκή καταγωγή τους).

Παρομοιάστηκε με τα τσιφτετέλια λόγω των διάφορων ανατολίτικων/τσιφτετελέ ηχητικών μοτίβων που παρεισφρύουν στο beat, διανθίζοντάς το και προσδίδοντας το απαραίτητο couleur locale.

Τα «τσιφτετέλια» αντιδιαστέλλονταν στερεότυπα με τα πριόνια, όρος που παραπέμπει ειδικότερα στην ευρωπαϊκή trance (και όχι μόνο γενικώς και αορίστως στα παντοειδή νταπαντούπα). Τα ''πριόνια'' παίζουν σε πιο industrial ήχους, χωρίς κλάψα. Οι ρέιβερ ήταν ατύπως χωρισμένοι σε δύο μεγάλες συνομοταξίες: τσιφτετελάδες και πριονάδες. Οι τσιφτετελάδες ήταν και οι πιο σκληροπυρηνικοί, ήταν - όπως κι αν το κάνουμε - οι πιο αλητάμπουρες, οι πιο κάγκουρες, με προέλευση κατά κανόνα λαϊκότερη (βλέπε δυτικά προάστια). Όσοι πάλι ψήφιζαν πριόνι, την είχαν δει και καλά πιο ευρωπαίοι και (ορισμένοι) αντιμετώπιζαν με συγκατάβαση τους τσιφτετελάδες, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως ''γύφτοι'' ή ''εγκληματίες''.

- Τι λέει ρε φίλε, θα τραβηχτούμε κανά battery αύριο; Θα βαράει καλά...
- Άσε ρε μαν καλύτερα, τίγκα θα 'ναι στους κάβουρες και στους γύφτους...
- Για τη μουσικούλα θα πάμε, μην ξενερώνεις...
- Τα τσιφτετέλια θες να πεις.
- Άντε ρε γαμήσου.

Ofra Haza (+ 2000) (από acg, 14/05/09)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

#1
Vrastaman

Η αδικοχαμένη Ofra Haza έκανε την αρχή στα 80s

#2
Hank

Τζον είσαι φοβερός! Νέα πνοή στην σλανγκ! Σε υποστηρίζω να ανεβάσεις και τα πριόνια- πριονάδες, αν δεν υπάρχουν ήδη με αυτήν την έννοια! Πολύ καλό λήμμα- ορισμός!

#3
xalikoutis

τζον σπεκ, κλασικός διάλογος της εποχής

- τι μουσική ακούς;
- Ίζραελ (που ήταν ο μη μειωτικός όρος για το είδος)

#4
acg

Ναι γιατρε μου - παιξε μπαλα. Εξαιρετικο λημμα και ορισμος.