Αυτοπροσδιορισμός του νεοφανούς κινήματος των «Αγανακτισμένων», που τις τελευταίες μέρες έχουν στρατοπεδεύσει σκηνίτες σε Σύνταγμα και έτερες ανά την χώρα πλατείες, διακηρύσσοντας αρχές όπως «αυτοοργάνωση» και «υπέρβαση κομματικών πλαισίων».

Πηγή έμπνευσης για τους Αγανακτίστας στάθηκαν αντίστοιχες κινητοποιήσεις εν τηι Ιβηρικήι, εξού η ισπανοπρεπής / λατινοπρεπής κατάληξη -istas.

Αρχικά, δόθηκε η εντύπωση πως αφορμή για το κίνημα των Αγανακτίστας εστάθη η τρώση του ελληνικού φιλοτίμου εξαιτίας ισπανικού πειρακτικού συνθήματος: «Σσσσσ... Ησυχία μην ξυπνήσουμε τους έλληνες». Τελικώς απεδείχθη πως επρόκειτο για μισκουοτέισον και πως ισπανικό πανό με τέτοιο σύνθημα ουδέποτε είχε αναρτηθεί. Κάπως έτσι όμως στήνονται οι αστικοί (με όλη τη σημασία της λέξης) μύθοι.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, πολιτικός αντιπαθέστατος πλην οξυδερκέστατος, χαρακτήρισε το κίνημα των Αγανακτίστας ως κίνημα μόδας, τουτέστιν απολιτικό και ανερμάτιστο.

Προσωπική γνώμη του γράφοντος είναι πως οι «αγανακτισμένοι» απλώς αναπαράγουν στάσεις και νοοτροπίες του παρελθόντος, αυτές ακριβώς που μας έφεραν ως το χείλος του γκρεμού, τρέφοντας την ψευδαίσθηση πως κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Επαίρονται πως η νέα γενιά εγκατέλειψε τη βόλεψη του καναπέ προς χάριν των κοινωνικών αγώνων, πως αφυπνίσθηκε. Εγώ λέω απλώς οτι μετέφεραν τον καναπέ τους σε δημόσιο χώρο. Εξακολουθούν να παραμένουν η γενιά της φραπεδιάς και του χαβαλέ, του αραλικίου και της αεργίας, η γενιά του «για όλους έχει ο θεός, ίσως το δικό μου άστρο νάναι κάπου εκεί στο φως». Αντιλαμβάνομαι ασφαλώς πως παρέχω μια κάπως ισοπεδωτική εικόνα και πως υπάρχουν οπωσδήποτε διαφοροποιήσεις και αποχρώσεις στην συνολική εικόνα, ωστόσο η γενίκευση και η σχηματοποίηση είναι συχνά αναγκαία κακά προκειμένου να υπάρξει αυτό που αποκαλούμε ερμηνεία.

Αυτό που κτγμ συμβαίνει, όχι μόνο με τους Αγανακτίστας αλλά με την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, είναι μια επίμονη, έως παθολογική, άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας. Άρνηση (denial) είναι, ως γνωστόν, ψυχολογικός αμυντικός μηχανισμός κατά τον οποίο αγνοώ και δεν λαμβάνω υπόψη απειλητικές και δυσάρεστες όψεις της εξωτερικής πραγματικότητας, θεωρώντας τις ως προπέτασμα καπνού. Στα RPG υπήρχε κάτι ανάλογο, το disbelieve («ξε-πιστεύω»): αν λ.χ. θεωρούσες πως ένας Μάγος σου έστησε μια illusion ενός γκρεμού, εσύ μπορούσες να ξε-πιστέψεις τον γκρεμό και να προχωρήσεις κανονικά. Καμιά φορά πετύχαινε, καμιά φορά ο γκρεμός ήταν πραγματικός...

Ο τυπικός έλλην αρνείται να δεχθεί πως οι εποχές των Παχιών Αγελάδων έφτασαν στο τέλος τους. Πως η ευημερία την οποία απόλαυσε τα τελευταία 15-20 χρόνια (ας πούμε από το '95), για να μην πούμε 30 (απο το '81) ήταν ψευδεπίγραφη, είχε πήλινα πόδια. Τα δανειοδάνεια, διακοποδάνεια, χριστουγεννο-πασχαλοδάνεια και άλλοι ωραίοι δανειο-νεολογισμοί, ήταν στην πραγματικότητα τα λεφτά του γερμανού και του γάλλου καταθέτη που τα έδωσε για να τα πάρει πίσω με το παραπάνω. Ζήσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας, δίχως να παράγουμε πρωτογενώς τον αντίστοιχο πλούτο. Ήταν ένα όμορφο όνειρο, από το οποίο μας ξύπνησαν απότομα. Και τώρα κάνουμε σαν αγουροξυπνημένα σχολιαρόπαιδα που αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν το ζεστό πάπλωμα και να σηκωθούν να πάνε σχολείο, κι ας γκαρίζει η μάνα αποπάνω τους.

Ο καθείς πρέπει να τεθεί αντιμέτωπος με τις ατομικές του ευθύνες. Όχι να τα φορτώνουμε πάντα στους «Άλλους» σαν κακομαθημένα παιδιά. Αιωνίως φταίνε κάποιοι «Άλλοι»: η πολιτική και οι πολιτικοί, το Σύστημα, το Κράτος, οι Αμερικάνοι, το Δουνουτού, ο Δίας που γαμιέται, ο Hermes που είναι ανάδρομος. Ποτέ ο Λαός, αυτή η εξιδανικευμένη, φασματική και μεταφυσική οντότητα.

Όμως οι Λαοί, εφόσον επιμένουν να λέγονται Λαοί και να αντλούν τα σχετικά πλεονεκτήματα, βαρύνονται με συλλογικές ευθύνες. Η μεταπολεμική Γερμανία πλήρωνε για 50 χρόνια βαρύτατες πολεμικές αποζημιώσεις σε Εβραίους και λοιπούς ολοκαυθέντες. Τα βάρη αυτά επιμερίστηκαν σε όλους τους γερμανούς πολίτες, είτε ήταν φανατίλες χιτλερικοί, είτε αδιάφοροι απολιτικοί, είτε δημοκράτες αντιστασιακοί. Πλήρωσαν όλοι ανεξαιρέτως, δεν έγινε κάποια έρευνα να διαπιστωθεί ποιοι είχαν αντιναζιστική δράση προκειμένου να εξαιρεθούν απ' τον τζερεμέ.

Aganaktistas στο Λευκό Πύργο, εδώ.

(Χιλιάδες τα χτυπήματα που δίνει, δεν βάζω άλλα)

Απόδοση του ισπανικού Los Indignados. Βλέπε και ζαπατουρίστας, los και σπανιώλης

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Άψογο, σε άριστη κατάσταση, τζιτζί, τζετ, κουφέτο.

Συνήθως για αντικείμενα: μηχανάκια, αμάξια, διαμερίσματα κλπ. Λιγότερο για πρόσωπα, ιδίως για ευειδείς κορασίδες, π.χ. πένα το μουνί.

Παλιότερα (σήμερα αρκετά λιγότερο) λέγαμε στην πένα, προκειμένου για κάποιον υπέρκομψα ντυμένο. Η πρόθεση κάπου χάθηκε στην πορεία (σλανγκική οικονομία) και απέμεινε το σκέτο πένα εν είδει τροπικού επιρρήματος.

Γιατί όμως πένα; Είμαι βέβαιος πως θα υπάρχουν κι άλλες απόψεις, ίσως περισσότερο τεκμηριωμένες, η δική μου ωστόσο είναι πως αναφέρεται στις πένες γραψίματος. Η καλή πένα (Mont Blanc κ.τ.τ.) είναι ένα αντικείμενο πολυτελείας. Παραπέμπει στην καλλιέργεια του κατόχου της, το λεπτουργημένο γούστο του ως φορέα πολιτισμικού κεφαλαίου. Ένα αντικείμενο κύρους. Ο Ουμπέρτο Έκο έχει αναφερθεί συχνά στην απόλαυση από την (υλική) πράξη της γραφής με μια ακριβή πένα, μια αίσθηση στιλπνότητας και πλήρωσης. Κι ο Roland Barthes έχει γράψει πολλά επί του θεμάτου, ο Khan μπορεί να μας διαφωτίσει σχετικά.

 1. Που λες είχα πλύνει χτες το αμαξάκι μου, του περνάω και το κεράκι του, πένα έγινε. Και σήμερα η κωλοβρόχα μου το έκανε μουνί.

 2. Φίλε μου το μοτέρ του είναι πένα. Έχει γράψει ελάχιστα, ο προηγούμενος ιδιοκτήτης μόνο Σ/Κ το έβγαζε για χαλαρή βόλτα με την οικογένειά του.

 3. Μου σκάει χτες η Βάσω πένα, με μινάκι ώς τις αμυγδαλές, τρίπατο γοβίδι και κόκκινο τσιμπουκόχειλο. Να τον βγάλεις έξω να τον χτυπάς στα πλακάκια.

Εκ του λατινικού penna (φτερό) (από Vrastaman, 17/05/11)Η πένα είναι πιο δυνατή από το σπαθί. Αλλά μόνο εάν ανήκει στο Τσακ Νόρρις. (από Vrastaman, 17/05/11)(από Khan, 28/01/15)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ο κλασικός μαλάκας Έλληνας οδηγός, που χωρίς κανένα λόγο πατάει φρένο εκεί ακριβώς που δεν χρειάζεται, με αποτέλεσμα να φαγώνονται γρήγορα τα τακάκια του αυτοκινήτου του. Έτσι συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της τσέπης μαστόρων, συνεργείων, αντιπροσωπειών κλπ.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς χεράς και με ικανότητες αγωνιστικής οδήγησης για να μην είναι τακακιοφάγος. Το μόνο που απαιτείται είναι κοινή λογική και στοιχειώδης οδηγική παιδεία, η οποία όμως απουσιάζει. Υπέρτατη εκδήλωση τακακιοφαγίας είναι φυσικά το να πατάς φρένο στην ευθεία και χωρίς να έχεις κάποιον μπροστά σου (το άκρον άωτον του παραλογισμού). Επίσης το να φρενάρεις σε ανοικτές στροφές όπου το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις λίγο το πόδι από το γκάζι.

Ο φοβικός τακακιοφάγος είναι βασικός υπεύθυνος για το τράφικ και τον συνακόλουθο εκνευρισμό των οδηγών από πίσω του, οι οποίοι υφίστανται την ατζαμοσύνη του. Ισχυρές κατάρες εκτοξεύονται εναντίον του τακακιοφάγου, ιδίως αν βρισκόμαστε σε επαρχιακό οδικό δίκτυο με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, δεν μπορούμε να τον προσπεράσουμε και μας πάει καρότσα για χιλιόμετρα.

Πάσα: Abas

- Τι κάνει ρε ο μαλάκας ο τακακιοφάγος, πάλι φρένο στην ευθεία;
- Συνήθισέ το, θα μας πάει έτσι καρότσα όλο το στροφιλίκι ώσπου να φτάσουμε Τρίπολη. - Καμιά γυναίκα θά 'ναι.
- Όχι απαραίτητα, η μαλακία δεν έχει φύλο αγόρι μου.

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

- Τι είναι ένα 4 επί 4 στο βυθό;
- Μια τζιπούρα.

- Πώς λέγεται το ψάρι με 4 τροχούς;
- Τζιπούρα.

Τέτοιου είδους σύντομα ανεκδοτάκια-ερωταπαντήσεις (ανήκοντα σε έναν τύπο που μεσουράνησε για κάποιο διάστημα πριν καμιά δεκαετία, βλ. π.χ. καρχαρίνι) δημιούργησαν το μύθο της τζιπούρας.

Η τζιπούρα άρεσε κι επομένως αυτονομήθηκε από το ανεκδοτάκι, αντικαθιστώντας σε αρκετές περιπτώσεις το πολυχρησιμοποιημένο τζιπάρα (κοίτα μια τζιπάρα!).

Εικάζουμε οτι πρωτοχρησιμοποιήθηκε με διάθεση σκωπτική από μη κατόχους τετρακίνητου, αλλά, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, οι κάτοχοι τζιπούρας (τζιπάτοι) πανηγύρισαν το χαρακτηρισμό και τον έκαναν παντιέρα τους, ακυρώνοντας έμπρακτα το όποιο αρχικό μειωτικό περιεχόμενό του.

Συγκεκριμένα τώρα, η τζιπούρα δεν είναι ένα οποιοδήποτε τετρακίνητο (π.χ. Lada Niva), αλλά το ευμέγεθες και πολυτελές τζιπ, με κινητήρα αρκετών χιλιάδων κυβικόπουλων (από τρίλιτρο βασικά και άνω), που ακτινοβολεί χλιδή και πιστοποιεί την οικονομική επιφάνεια του κατόχου, που ακούμπησε στο δρόμο λεφτά που σήμερα αγοράζουν άνετα πεντάρι στα Πατήσια.

Υπάρχει μια τεράστια φιλολογία περί τζιπάτων, για τη σχέση τους με το αντικείμενο του πόθου τους, την επιδειξιομανία τους και χλιδαμπουριά τους, τον κωλοπαιδισμό τους, τις μυκονιάτικες και αραχωβίτικες «αποδράσεις» τους, όλα χρονολογούμενα απ' τη χρυσή εποχή του κωστοπουλισμού / λαμογίστικου νεοπλουτισμού-οικονομισμού / ύστερου παπανδρεϊσμού και πρώιμου σημιτισμού, εκεί στις αρχές των ενενήντα. Αντιστεκόμεθα στον πειρασμό να επεκταθούμε, υπάρχει άλλωστε το οικείο λήμμα για όποιον επιθυμεί να συνεισφέρει στη σχετική φαινομενολογία.

Πριν σκάσουν μύτη στα καθ' ημάς τα θηριώδη Hummer (απ' τα οποία μόνο το πολυβόλο λείπει για να πας να πολεμήσεις στο Ιράκ) η υπέρτατη τζιπούρα ήταν το πορσικό Καγιέν, το οποίο πλέον απαντά συχνά ως Κουγιέν, εκ της σύνδεσής του με τον γνωστό πιθηκότροπο ποινικολόγο.

 1. Ειναι πολυ σπαστικο οταν γυριζεις απο την εκδρομη να εισαι σε μια καθαροαιμη τζιπουρα που ειτε μουγκρίζει ανυποφορα μετα τις 1000 στροφες (grand vitara- εχω και γω και θελω να το πουλησω) ειται κουνιέται σα βάρκα( LC, Pajero κλπ δυναμεις) ωστε να σε πιανει ναυτια αν δεν θες να σε περνανε τα 206 στο δρομο.
  (φόρουμ 4 τροχοί)

 2. ΤΣΟΥΠ… ρίχνουμε τα τέλη κυκλοφορίας για να τονωθεί η αγορά… και ως γνωστόν ο έλληνας με το πάθος και το φετίχ με τις ΤΖΙΠΟΥΡΕΣ πάει και αγοράζει το κάρο.
  (μουρμουρ.γρ)

 3. χθες σταματησε μια τζιπουρα και μου λεει ενας πολλα βαρυς αντρας απο μεσα....
  θηλυκια ειναι;
  Ναι
  Μου τη δινεις για ζευγαρωμα; (σκυλο-φόρουμ)

 4. και ξαφνικά στρίβει ένα τζιπ με φόρα από το φανάρι και φρενάρει απότομα στην πλατεία. Τζιπ. Τι τζιπ! Τζιπούρα!! Τανκς που θαρρείς γαμούσε κι έδερνε το οδόστρωμα. Και κατεβαίνει κύριος κοντός, χοντρός, με γυαλί με χρυσό σκελετό που άστραφτε και βρόνταγε και μπλούζα με άλογο τεράστιο σαν χλαπάτσα στο στήθος.
  (προταγκον.γρ)

 5. Ο,τι λογο εχει ο αυτοκινητιστης πολης να κυκλοφορει με την 4x4 τζιπουρα εχει και ο μηχανοβιος να κυκλοφορει με την γουρουνα
  (νοιζ.γρ)

Hint: οδηγεί τζιπούρα Κουγιέν (από Vrastaman, 10/04/11)Hint: οδηγεί τζιπούρα Κουγιέν (από Vrastaman, 10/04/11)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Ευμέγεθες και πολυτελές ΣΟΥΒ (SUV, στα ελληνικά τζιπ) μεγάλου κυβισμού, που πίνει τον κώλο του σε βενζίνη (μπεκρής) και δυσκολεύεται να στρίψει στα στενά δρομάκια της Αθήνας, με αποτέλεσμα να γαμάει την ψυχολογία όσων περιμένουν από πίσω.

Συνώνυμο: τζιπούρα (αυτονομημένο εκ του γνωστού βραχέος ανεκδότου).

Χρειάζεται προσοχή όταν, ως αγανακτισμένοι οδηγοί, εκτοξεύουμε μπινελίκια κατά του οδηγού προπορευομένης νταλίκας. Τέτοιου είδους ενεργοβόρα και κραυγαλέα μέχρι σημείου χυδαιότητας οχήματα, αποτελούν αγαπημένα toys μπράβων, ναρκεμπόρων, νονών και άλλων γαμιάδων, που δεν το 'χουν σε τίποτα να κατέβουν και να σου ρίξουν μερικές φιλικές μπάτσες (στην καλύτερη περίπτωση), έτσι για να τους θυμάσαι. Αν την νταλίκα οδηγεί γυναίκα, βρίζουμε ελεύθερα.

 1. Πού πας μωρή σάπια με την νταλίκα, αφού δεν το 'χεις με το άθλημα, κάτσε σπίτι πλύνε κάνα πιάτο.

 2. Πού να στρίψει ρε ο μαλάκας με τη νταλίκα, ούτε του αγίου πούτσου ανήμερα. Καβάλα πεζοδρόμιο κι έφυγες.

βλ. και μαούνα

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Η Ιωάννα Κούρτοβικ είναι εμβληματική μορφή στο χώρο της αριστεράντζικης δικηγορίας. Προστρέχει ακάματα, ίσως και αφιλοκερδώς ενίοτε, σε βοήθεια πάσης φύσεως αθώων αριστεροειδών που διώκονται για τις ιδέες τους. Έγινε γνωστή κυρίως από τη Δίκη της 17Ν, όπου εκπροσωπούσε Κουφοδίνα-Σωτηροπούλου. Το όνομά της είναι πλέον συνώνυμο μιας ορισμένης μορφής δικηγορίας και ενός ορισμένου τύπου δικηγόρου, ειδικευόμενου στην υπεράσπιση παντοειδών αριστεριστών και κοινωνικών αγωνιστών, που διώκονται για τις ιδέες τους και μόνο.

Τα κουρτοβικοειδή ντικηγκόρια (έτσι λέει τους δικηγόρους ένας αλβανός φίλος μου) είναι ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Εγγενώς φλώροι (όπως άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία όσων πέρασαν το κατώφλι του κτιρίου της οδού Σόλωνος) διαπράττουν φαντασιακώ τω τρόπω τα αδικήματα που ποτέ δεν διέπραξαν και εγκολπώνονται την επανάσταση που ποτέ δεν τόλμησαν, μέσα από τους «πελάτες» τους. Βάζω τη λ. σε εισαγωγικά διότι ένα κουρτοβικοειδές που σέβεται τον εαυτό του ποτέ δεν έχει «πελάτες», έχει μόνο «συντρόφους» ή έστω «φίλους», ανάλογα το βαθμό της αριστεροπληξίας του. Τα κουρτοβικοειδή συχνάζουν σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια και γενικώς βαυκαλίζονται πως ακολουθούν έναν εναλλακτικό, αλτερνιάρικο τρόπο ζωής –σε αντίθεση με τη mainstream δικηγορίλα που συχνάζει Σκουφά ή Βαλαωρίτου. Αποφεύγουν την κουστουμιά, φορούν συνήθως τζινάκι με σακάκι (μέγας διδάξας ο Λυκουρέντζος της δίκης Νάσιουτζικ) και κυριλέ αθλητικοειδές πατούμενο (μη μας πουν και γύφτους). Αφήνουν γένια τριών ημερών (μπορεί και τεσσάρων, θα σας γελάσω και δεν το θέλω) και μαλλάκι από ημίμακρο έως και κοτσίδα (σε πιο σκληροπυρηνικές περιπτώσεις). Η πληρωμή τους, όταν υπάρχει, γίνεται ενίοτε με τη μέθοδο του περιφερόμενου κράνους. Ορισμένοι είναι μπατίρηδες και περιμένουν πώς και πώς αυτά τα ψιλικά, άλλοι είναι σχετικώς βολεμένοι εκ του μπαμπά τους και έχουν την πολυτέλεια να διακονούν την ιδεολογία τους αμισθί.

Εν ευρεία εννοία, το κουρτοβικοειδές δεν αναφέρεται μόνο σε ντικηγκόρια αλλά και σε παντοειδείς αυτόκλητους εργολάβους υπερασπιστές κατατρεγμένων και κοινωνικών αγωνιστών.

«έμποροι δικαιωμάτων» είναι τα κουρτοβικοειδή, λέει ο παπουτσής
σατανικ, τι ακροδεξιά φρασεολογία είναι αυτή ρε :smt009
(εθνικο-φόρουμ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Φανατικός αριστεράντζας, το αντίπαλο δέος του δαπόσκυλου.

 1. Κερναμε τα αρχιδια μας(ή τις ωοθηκες) στους μαλακες που μας λενε και αριστεροσκυλα. (και δεν ειμαι αριστερος,δεν ξερω για τους υπολοιπους
  (trompaktiko)

 2. γι' αυτο εμεις ειμαστε καλυτεροι απ'τα αριστεροσκυλα: γιατι και τους μπατσους και τους κυβερνωντες και τους μικροαστους και τους αγροτες και τους εργατες τους εχουμε στ'αρχιδια μας και δεν θα μας ελειπε κανεις τους! (electricrequiem)

 3. Τους βιασε ο Βοριδης.Σαν κουρδιστα πανε τα αριστεροσκυλα
  (εθνίκια)

 4. ολα και ολα....
  ο Αλεξης ειπε οτι δεν πρεπει να εισαι ρατσιστης!!!!!!!!
  αν δεν κανουμε ομαδες πολιτοφυλακης δεν θα δουμε ξανα ειρηνη.....
  και ας σκουζουν τα αριστεροσκυλα......
  (εθνίκια again)

 5. ΡΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΚΥΛΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ;
  (νιουζ 24, βλογ)

 6. Φονιαδες,κτηνη,βαρβαροι,θανατολαγνοι πασης φυσεως αριστεροσκυλα
  (βλογ)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Χρήζων επειγούσης χειρουργικής επεμβάσεως - λοβοτομής (όπως θα έλεγε κάποιος κακός φασίστας / ρατσίστας / μασίστας Ηρακλής στην Κίνα)

Κατά το κοκορόμυαλος.

 1. Έλληνας Αριστερομυαλος δημόσιος υπάλληλος γιατρός πάνω από τον σακατεμένο που κοντεύει να στερέψει από αίμα ...
  (βλογ)

 2. Αυτος ο αριστερομυαλος ιταλος.... ειναι χειροτερος και απο τον Τσιπρα! Και εγω εαν επερνα την ευρωμισθουλαρα του με τα μηδενικα ...
  (capital.gr)

 3. ΠΡΟΣΕΞΕ ΚΑΛΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΣΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΜΥΑΛΟΙ ΘΑ ΨΑΧΝΕΤΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙΤΕ
  (καφεποτείο)

 4. Αριστερόχειρας και βγήκα αριστερομυαλος(;σωστό;) 18-2 [Έχω μεγάλο πρόβλημα γιατρέ μου !]; Φιλικά Γιάννης ! May The Force Be With You.
  (esoterica.gr)

Got a better definition? Add it!

Published

Τελικώς απεδείχθη οτι δεν υπάρχουν μόνο ναζιάρηδες αλλά και αριστεριάρηδες.

Ο αριστερός του γλυκού ύδατος, ο αριστερός με χαμηλά λιπαρά, ο φλωρο-αριστερός, ο αριστερός από μόδα / τρεντοαριστερός.

 1. (ΠΡΟΣΘΕΤΩ, ΚΑΙ Η ΜΟΔΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ «ΑΡΙΣΤΕΡΙΑΡΗΣ»-ΟΧΙ Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Ο Σ, ΠΟΥ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΔΥΣΕΥΡΕΤΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ).
  (elliniko kafeneio)

 2. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΠΙΚΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΙΑΡΗΔΕΣ (ΑΡΙΣΤΕΡΙΑΡΗΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΨΩΡΙΑΡΗΣ
  (το ίδιο καφεποτείο)

 3. Ρε αριστεριαρηδες, η Σεγκολεν Ρουαγιαλ ειναι «δικη» σας κι'αυτη θα τη βελωνιασετε....:bigsmile::biglol:
  (κάντε βουντού στον Σαρκοζί)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified

Αριστεράντζα (θηλ. - επιτ.) και αριστεράντζας (αρσ.).

Μειωτικά - υποτιμητικά ο αριστερός πάσης φύσεως. Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο, ο αριστερός που δεν κρατάει χαμηλούς τόνους, που διατυμπανίζει την ιδεολογία του με λόγους ή πράξεις, επιδεικτικά αντιπαρατιθέμενος σε φασίστες (πραγματικούς ή, συνήθως, κατά φαντασίαν) και λοιπούς πολιτικούς του αντιπάλους.

Η κατάληξη -άντζας είναι κατά βάση δηλωτική μεγέθους (βλ. ιταλ. -accio, π.χ. Μasaccio = ο μεγάλος Θωμάς). Δευτερευόντως δηλώνει και το τραχύ, το φοβεριστικό, το άσχημο, το αλλόκοτο (π.χ. Masaccio = ο μεγάλος το δέμας, βάναυσος και μουντρούκος Θωμάς).

 1. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΥΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑΝΤΖΑ ΣΑΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ
  (Bourdelle ακόμ')

 2. Ο Μανεσης του ALPHA ;
  Αλλη Αριστεραντζα ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ !!! :smt011 :smt011
  ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ και ΕΜΠΑΘΗΣ
  (εθνικο-σάη)

 3. ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΕΔΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑΝΤΖΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ...
  politiko kafeneio)

 4. MΑΘΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΝ-ΑΡΧΙΔΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ.ΑΡΙΣΤΕΡΑΝΤΖΑ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ! (my blog wants to kill your mama)

 5. Αποστολος Παυλος:ΝΑ ΕΛΕΕΙΤΕ ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΣΙΝ.Δεν ειπε ο Αποστολος:ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ!
  Γι’αυτο,ας αφησει ησυχο τον Χριστο η αριστεραντζακαι ΑΣ ΜΗΝ ΓΛΥΦΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΤΥΣΕΙ!ΚΑΙ ΦΤΥΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ!
  (Gatouleas)

 6. ΙΣΑ ΜΩΡΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑΝΤΖΑ ΤΡΩΤΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΕΡΩ ΓΩ ΚΑΙ ΣΟΥΞΟΥΜΟΥΞΟΥ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ
  (kapnistirio)

 7. Φυσει και θέσει απέναντι στον Μεγάλο σκηνοθέτη της προπαγάνδας της Αριστεράντζας
  (για Γαβρά με αφορμή το παρισινό επεισόδιο Πάγκαλου)

 8. Βρηκε οπως παντα αφορμη η αριστεραντζα να το παιξει ειρηνοποιος
  (omiroi.gr)

 9. ΚΑΝΑΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑΝΤΖΑ.....ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙ Ο ΑΔΩΝΙΣ....Ο ΟΜΗΡΟΣ Ο ΗΣΙΟΔΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΕΝΟΧΛΟΥΝ
  (σισύφεια σχόλια)

 10. Κλασσικος αριστεραντζας με δεξιες τσεπες...Αντε λοιπον αρχικοροιδα των 700 ευρω, διαδηλωστε μαζι του
  (varaderomania)

 11. διακρίνουμε ατόφια τα χαρακτηριστικά της δικής μας βλαχομπαρόκ αριστεράντζας
  (antinews)

 12. «Λαμπράκης» όντας πήρα μέρος στις πορείες ειρήνης, στο 114, θήτεψα στη μεγάλη σχολή της αριστεράντζας ... (Μανώλης Ρασούλης αυτοβιογραφούμενος)

Got a better definition? Add it!

Published
Last modified